Είσαι κι εσύ από αυτούς που πιστεύουν ότι η μόδα είναι αποκλειστικά γένους θηλυκού;

Ο Style Monarch είναι εδώ για να σε διαψεύσει.

Style Monarch: Ο άντρας fashion blogger που μας αποδεικνύει ότι η μόδα δεν είναι μόνο γένους θηλυκού!

Ο Πάνος Ζαχαράκης, γνωστός πλέον ως Style Monarch, διατηρεί το δικό του blog, το The Style Accountant, έχει συμμετάσχει ήδη δυο φορές στα Marie Claire Blog Awards, έχει παρευρεθεί στο Fashion Week για την ανδρική μόδα στο Μιλάνο, ενώ όπως λέει κι ο ίδιος οι γωνίες του ευθύνονται και για κάποιες δουλειές του ως μοντέλο.

Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τον άντρα που αδιαμφισβήτητα έχει σκοπό να αφήσει το στίγμα του στην  μόδα με το πρωτοποριακό του στυλ.


Πότε και πως ξεκίνησε η ενασχόληση με το χώρο της μόδας;

Κοίταξε, γενικά από μικρός το είχα με τη μόδα. Πάντα ήμουν ιδιαίτερα επιλεκτικός ακόμη και όταν μας ψώνιζαν οι γονείς μας, είχα άποψη και πολλά από αυτά δεν τα φορούσα.

Φυσικά, στο πέρασμα των χρόνων είχα αρκετές επιρροές από άτομα που έβλεπα να κινούνται στο εξωτερικό.

Αλλά η πραγματική ενασχόληση ήταν πριν 4 χρόνια, όπου ξεκίνησα να γράφω για ένα Blog μόδας που εμπεριείχε κυρίως Editorial μόδας.


Πες μας, τι παίζει με την ανδρική μόδα στην Ελλάδα; Δηλαδή τι πρέπει να φορέσει ένα αγόρι της διπλανής πόρτας για να θεωρηθεί καλοντυμένο;

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει κοινή γραμμή για όλους. Όλοι έχουμε τη δυνατότητα μέσα από τις ενδυματολογικές επιλογές μας να φαινόμαστε πιο περιποιημένοι.

Αλλά στον καθένα ταιριάζει κάτι διαφορετικό το οποίο φυσικά εξαρτάται κατά βάση από το σωματότυπο αλλά και από το χαρακτήρα του.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ικανοποιείσαι και να είσαι άνετος/η με αυτό που φοράς, γιατί πίστεψέ με αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Θεωρείς πως η αντρική μόδα δεν έχει ακόμα την προσοχή που της αξίζει; Κι αν ναι, γιατί;

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι άνδρες δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το κομμάτι αυτό.

Επομένως είναι πιο δύσκολο να περάσεις μηνύματα και τάσεις διότι δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν, τουλάχιστον όχι ακόμη. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως η αντρική αγορά είναι περιορισμένη και συνεπώς και η προσοχή που δίνεται σε αυτή.

Ευτυχώς όμως η κατάσταση αυτή δείχνει να μεταβάλλεται τα τελευταία χρόνια.


Τι είναι το fashion blogging για σένα;

Για εμένα προσωπικά το Fashion Blogging αποτελεί ένα κράμα από επιμέρους ειδικεύσεις στη μόδα. Χρειάζεται να έχεις βασικές και ειδικές γνώσεις για να είσαι Blogger.

Πρέπει να μάθεις να ποζάρεις στο φακό γιατί εσύ ουσιαστικά είσαι μία κινητή διαφήμιση.

Τουλάχιστον στο δικό μου Blog, που επέλεξα να είμαι εγώ στις φωτογραφήσεις.

Πιστεύω ακράδαντα πως η μόδα είναι ένας τρόπος έκφρασης, αποτελεί ιδιαίτερα δυναμική τέχνη, πολλές φορές συνυφασμένη με τo σχέδιο και την αρχιτεκτονική.

Επομένως μάλλον δείχνω τη δική μου άβυσσο μέσα από όλο αυτό.

Εκτός από fashion blogger μπορεί να σε δούμε και σε ρόλο μοντέλου ή στυλίστα;

Αρχικά να πω ότι η έννοια του Blogger μπορεί να περιλαμβάνει και τα δύο πλέον.

Το Blogging είναι ουσιαστικά το να δημιουργείς περιεχόμενο μόδας, περνώντας πάντα κάποιο μήνυμα στο κοινό σου.

Ένας Blogger σήμερα χρειάζεται να είναι μοντέλο, να έχει γνώσεις πάνω στο Styling, τα Social Media φυσικά αλλά και το Promotion.

Εκτός όμως του Blog, ναι έχω κάνει και κάποιες δουλειές ως στυλίστας και ως μοντέλο. Φταίνε οι γωνίες μου.

Πως μπορεί ένας άντρας που θέλει να ασχοληθεί με το fashion blogging και γενικότερα με τη μόδα να ξεχωρίσει; Και θεωρείς πως είναι πιο δύσκολο από ότι για μια γυναίκα συνάδελφο του;

Είναι σίγουρα πιο δύσκολο το να αποκτήσεις κοινό σε σχέση με τις γυναίκες bloggers, για λόγους που προανέφερα.

Ωστόσο είναι ένα επάγγελμα που και στα δύο φύλα, απαιτεί χρόνο και πολλές θυσίες, οικονομικές και προσωπικές.

Πρέπει να είσαι “on alert” 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα. Χωρίς υπομονή και επιμονή δεν μπορείς να ξεχωρίσεις.

Και τι παίζει με το fashion blogging γένους αρσενικού στην Ελλάδα; Υπάρχουν κι άλλα ελληνικά αντρικά fashion blog στη χώρα μας;

Φυσικά υπάρχουν αρκετά αξιόλογα Blog αντρικής μόδας στην Ελλάδα. Αν και θα έλεγα πως το style μου εμπνέεται κυρίως από Brands, Οίκους και Bloggers εξωτερικού, παρόλα αυτά υπάρχουν και Έλληνες Bloggers που εκτιμώ ιδιαίτερα. Παράδειγμα ο Χάρης Ντάβλας, τη δουλειά του οποίου θαυμάζω εντόνως.


Και τώρα όσον αφορά το δικό σου blog. Το The Style Accountant. Τι θα βρούμε στο The Style Accountant; Πώς ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα;

Στο The Style Accountant, θα βρεις κυρίως αντρική μόδα έως στιγμής. Πολλά Editorials μόδας σε μοναδικές τοποθεσίες και concept, καθώς και πιο απλοϊκά Look Books με ιδέες και tips για καθημερινά ή και όχι Outfit.

Πριν από αυτό, είχα μία στήλη ως Blogger στο περιοδικό που έγραφα και ως Fashion Editor, αλλά θεώρησα πως ήταν στιγμή να ξεκινήσω το δικό μου, κάτι που μου επέτρεψαν οι συνθήκες και τα άτομα εκείνη την περίοδο.


Ποιες είναι οι βασικές σου επιρροές όσο αφορά το στυλ;

Κοίταξε, δεν έχω κάποια συγκεκριμένη επιρροή. Αλλά αν μπορούσες να χαρακτηρίσεις με μία φράση την αισθητική μου θα ήταν Modern Royalty.

Δεν είναι τυχαίο που κατάφερα να περάσω στον κόσμο κιόλας το ψευδώνυμο μου Style Monarch, και πολλοί πλέον μου απευθύνονται ως μονάρχη του Style.

Έχω μία μικρή εμμονή με ότι έχει να κάνει με το κύρος.


Αλήθεια, πως προέκυψε η υποψηφιότητα του blog για τα blog awards του Marie Claire;

Ειλικρινά αυτό δεν το περίμενα ούτε εγώ. Εντάξει είμαι θετικός, αλλά επειδή είχα κάνει τη δήλωση συμμετοχής και πέρασε καιρός μέχρι να μας ειδοποιήσουν, πίστευα πως δεν θα είμαι υποψήφιος τουλάχιστον φέτος.

Αλλά το έτρεξα τόσο πολύ τον τελευταίο χρόνο και θεωρώ πως άρχισαν να παρατηρούν τη δουλειά μου.

Και πώς είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σου σ’ αυτό το διαγωνισμό;

Έχω παρευρεθεί και πάλι σε αυτό το Event αλλά ως fashion Editor εκείνη τη φορά. Ήταν κάτι μοναδικό και έγινε και πάλι όπως το φανταζόμουν.

Είναι ένα δρώμενο που σου δίνει πολλά, αλλά κυρίως αποτελεί την επιβράβευση που περίμενα τόσο καιρό.


Αντιμετωπίζεις και αρνητικά σχόλια σχετικά με τη δουλειά σου στα social media; Κι αν ναι σε επηρεάζουν;

Σίγουρα αντιμετωπίζω και πολλά αρνητικά σχόλια. Αυτό είναι κάτι τελείως φυσιολογικό, εφόσον η αισθητική είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό. Δεν μπορώ να επιβάλλω σε κάποιον να βάλει αυτό που φοράω εγώ. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να κάνω είναι να προτείνω διαφορετικές επιλογές να δοκιμάσει.

Η περίοδος που επηρεαζόμουν από τέτοια σχόλια ευτυχώς ήταν περιορισμένη, διότι σύντομα άρχισα να παίρνω πολλές θετικές γνώμες από ειδικούς του χώρου, που σημαίνει ότι κάτι έκανα καλά.

Πιστεύεις ότι στο εξωτερικό θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία αυτό που κάνεις τώρα;

Καλά αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Για λόγους που δήλωσα παραπάνω, το style μου είναι ίσως πολύ ιδιαίτερο για τη χώρα μας και απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα με δεις για καφέ με T-shirt και jeans!

Τι θα γίνει ένας άντρας fashion blogger όταν μεγαλώσει; Έχεις σκοπό να ασχοληθείς και με το fashion design κάποια στιγμή στο μέλλον;

Ευτυχώς το Blogging είναι ένα ευκόλως μεταλασσόμενο επάγγελμα. Δεν θα σταματήσουν ποτέ να υπάρχουν Influencers.

Υπήρχαν εδώ και αιώνες και θα συνεχίσουν να υπάρχουν υπό διαφορετικές απλά συνθήκες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν bloggers ηλικίας 65 (και ίσως και άνω αυτού) σε διάφορες Μητροπόλεις της μόδας που η αισθητική τους και η δουλειά τους είναι εξίσου ποιοτική με νεαρότερους, αν όχι περισσότερο.

Αλλά λόγω της ιδιότητάς του, να αποτελεί συνδυασμό ειδικεύσεων, αποκτάς τόσες γνώσεις με τα χρόνια ώστε σου δίνει δυνατό πάτημα να εισχωρήσεις στο design ή το styling.

Φυσικά εννοώ μέσω σπουδών.


Και τέλος, ποια ήταν η σημαντικότερη στιγμή μέχρι τώρα στην καριέρα σου;

Υπήρξαν πολλοί σταθμοί αναφοράς θα έλεγα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων που ενασχολούμαι ενεργητικά και επαγγελματικά με το χώρο.

Για το Blog μου ίσως είναι η συμμετοχή μου στα φετινά Blog Awards που διοργανώνει το ελληνικό Marie Claire.

Αλλά νομίζω πως αν το δω στο σύνολό του, δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Ιανουάριο του 2015 που βρέθηκα από σπόντα στο Men’s Fashion Week του Μιλάνου.

Είναι κάτι τελείως μαγικό να βλέπεις Fashion Show μεγάλων Οίκων και τις υπέρλαμπρες δημιουργίες τους να περνάνε μπροστά στα μάτια σου.

Χαρακτηριστικά θυμάμαι που χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους η Vivienne Westwood στο show του ομώνυμου οίκου.

Εκείνη ήταν ίσως και η στιγμή που άλλαξε τα πάντα για εμένα και σίγουρα έκανε την αγάπη μου για τη μόδα πιο δυνατή.


Τον Πάνο θα τον βρείτε στο official instagram account Style Monarch  του που σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις. Στο blog  The Style Accountant , και στο Facebook page του blog.

Σχόλια