Το μουσικό φαινόμενο Arctic Monkeys πέρασε από την Ελλάδα σείστηκε το Terra Vibe!

Μαλακάσα, 6 Ιουλίου 2018.

Γράφω αυτό το άρθρο για ένα γεγονός το οποίο δυσκολεύομαι ακόμα να συνειδητοποιήσω ότι συνέβη! Η ανακοίνωση της συναυλίας των Μαϊμούδων ήταν τεράστια έκπληξη για όλους μας και ενώ η τιμή των εισιτηρίων προκάλεσε κάποια σχόλια και αντιδράσεις, ο κόσμος που κατέφθασε να ακούσει το παρεάκι από το Sheffield ήταν πραγματικά πάρα πολύς. Αναμφισβήτητα, άξιζε τα λεφτά και με το παραπάνω.

Rockwave Festival 2018: Όλα όσα έγιναν στην συναυλία των Arctic Monkeys!

Λίγο μας ταλαιπώρησε η ζέστη, που ήταν αναμενόμενο. Μπαίνοντας στο Terra Vibe μεσημέρι, έβλεπες πολλά άτομα με το μαγιό τους, ομπρέλες για τον ήλιο και ψάθες. Το απόγευμα άρχισε να γεμίζει και όλοι να σηκώνονται όρθιοι.

Το line-up της συναυλίας ήταν δυνατό με Coretheband να ανοίγουν το festival, ακολουθόμενοι από τους Get Well Soon και τα τρία μεγάλα ονόματα Miles Kane, Alt-J και τέλος οι Arctic Monkeys. Ίσως, βέβαια αν ο Miles Kane βρισκόταν ακριβώς πριν από τον αγαπημένο του Alex η συνοχή να ήταν ακόμη καλύτερη, χωρίς κανέναν ενδοιασμό ότι έτσι ήταν πολύ καλή.


CORETHEBAND

©Chronis Perrakis Smileorwhatever

Οι αγαπημένοι μου Χανιώτες ήταν αυτοί που έκαναν το ξεκίνημα για να βάλουν στον ρυθμό τον κόσμο που είχε αρχίσει ήδη να μαζεύεται από νωρίς. Τι να πεις για αυτά τα παιδιά; Ακούσαμε τα ‘Dress Code’, ‘Constantly’ και ‘Dream’. Μία διασκευή του ‘Way Down We Go’ των Kaleo η οποία ήταν πολύ καλά εκτελεσμένη. Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το ‘Elephant’ από την σκηνή, ενώ σε κάποια φάση ανάμεσα στα τραγούδια ο Jacob, ο τραγουδιστής, μας διηγήθηκε πως ο Σήφης εντάχθηκε στο γκρουπάκι. Χιούμορ και γέλια, τρέξιμο πάνω κάτω στην σκηνή και χορός δεν έλειψε από την εμφάνιση αυτή, τα οποία παρέσυραν ευχάριστα το κοινό.

Η επιτυχία των CORETHEBAND κινείται με γρήγορους ρυθμούς και τους έφερε και στην σκηνή του rockwave να ανοίγουν μία μεγάλη συναυλία. Αυτά τα παιδιά έχουν σίγουρα μέλλον και περιμένουμε να δούμε ακόμα περισσότερα.

GET WELL SOON

©rockwave festival official

Η δεύτερη εμφάνιση ήταν αυτή του γερμανικού συγκροτήματος Get Well Soon οι οποίο προσέδωσαν μία νότα χαλαρού ροκ διαφορετική από τους προηγούμενους. Ο κόσμος, που είχε πληθύνει, ήταν καθισμένος κυρίως στα γρασίδια και απολάμβανε την φωνή του του Konstantin Gropper που ήταν εκεί ακριβώς την κατάλληλη ώρα να σε χαλαρώσει και να σε προετοιμάσει για ότι έπεται.Ίσως λίγο αδικημένοι λόγω σειράς εμφάνισης, ωστόσο δεν νομίζω ότι μπορούσαν να βρεθούν κάπου αλλού στο setlist.

Όλοι λιώσαμε στους στίχους του τραγουδιού που αφιέρωσε στους εραστές έχω να πω. Πιο εναλλακτική παρουσία, με πολύ ποιοτικό ήχο που θεωρώ ότι αξίζει να ψάξει κανείς για να ακούσει λίγο παραπάνω.

 

MILES KANE

©Ναυσικά Κρέτσα

Και έρχεται λοιπόν και αυτή η στιγμή…να βγει ο Κane στην αρένα. Δεύτερη ανάβαση στην σκηνή του Terra Vibe και αυτή την φορά σόλο με τους μουσικού τους, χωρίς τον Turner (με εξαίρεση το κλείσιμο της συναυλίας) ως The Last Shadow Puppets, όπως το καλοκαίρι του 2016.  Και σκάει μύτη με ένα πολύχρωμο πουκαμισάκι με ασορτί μπαντάνα στο κεφάλι! Αν όχι αυτός ποιος; Και ο κόσμος ανυπομονεί να τον ακούσει να τραγουδάει.

Counting down the days’ και όλοι ξεσηκώνονται, ενώ ο κύριος στο Too little too late κάνει παιχνιδάκια με την κάμερα μπροστά του. Η τρέλα του πέρασε χωρίς διαρροές σε κάθε κύτταρο του κοινού που έκανε χαμό σε ‘Inhaler’ και ‘Rearrange’. Ξεκάθαρα η εκτέλεση του ‘Coup De Grace’ μας καθήλωσε καθώς ήταν ακόμα καλύτερη και από του δίσκου. Ενώ το τελειωτικό χτύπημα ήταν βεβαίως το ‘Come Closer’ όπου όλοι βοηθήσαμε στην ενορχήστρωση. Αν και θα τολμήσω να πω ότι μου έλειψε ένα ‘A Girl Like You’ αγαπητέ Miles.

Να σημειώσουμε πως οι συνεργάτες μουσικοί που είχε στο πλευρό του ο Miles Kane ήταν εξαιρετικοί, ενώ οι γκριμάτσες της ντράμερ του έκαναν το show ακόμα πιο διασκεδαστικό.

Alt-J (∆)

©rockwave festival official

Το δεύτερο μεγάλο όνομα που προκάλεσε επίσης έκπληξη όταν ανακοινώθηκε και που πολλοί από εμάς περιμέναμε να ακούσουμε live στην σκηνή του rockwave. Οι Alt-j εμφανίστηκαν σε υποτυπώδη σιδερένια “κλουβιά” που ήταν φωτιζόμενες ράβδοι και έδιναν άλλοι χάρη στην εκτέλεση των τραγουδιών. Εναλλακτικοί και αρκετά ηλεκτρονικοί σε συνδυασμό με άψογα φωνητικά δημιούργησαν μία ατμόσφαιρα που έκανε τον κόσμο να ακολουθεί τον ρυθμό. 

Εξαιρετική ήταν η εκτέλεση των ‘Deadcrush’ και ‘In Cold Blood’. Απολαυστικό, επίσης, από τον κόσμο φάνηκε να είναι το ‘Left Hand Free’. Προσωπικό μου, χρόνια, αγαπημένο το ‘Taro’ που νομίζω δείχνει την ποιότητα του συγκροτήματος και την μοναδικότητα τους. Και φυσικά ‘Matilda’ και ‘Breezeblocks’ στα οποία έγινε χαμός.

ARCTIC MONKEYS

©daphneboletsi

Η στιγμή που όλοι περιμέναμε!

Η φάση μετά τους Αlt-j ήταν πονάνε τα πόδια μου και δεν μπορώ να αναπνεύσω, αλλά καθώς πλησίαζε η ώρα να βγουν οι Monkeys, όπως έγραφε το φωτισμένο σκηνικό που ορθωνόταν στο πίσω μέρος της σκηνής, τα ξεχνούσες όλα. Κάπου εκεί στις 22:20 με 22:30 τα φώτα μας τρόλλαραν άπειρα, καθώς κάθε σβήσιμο και άναμμα ίσως σήμαινε ότι ήρθε η ώρα της μουσικής έκρηξης των ΑΜ.

Τελικά πέφτει το intro του ‘Four Out Of Five’ και όλοι εμφανίζονται στην σκηνή συνοδευόμενοι από κραυγές και χειροκροτήματα. Ο Alex λες και ξαναγυρίζει το video clip του ‘Is This What You Wanted’ με αμάνικο γιλέκο, να δείξει μπράτσο, και γυαλί, ξυρισμένος πλέον όπως ήδη ξέραμε, είναι πιο hot κι από την ζέστη που έκανε το μεσημέρι. O Jamie Cook δίπλα με το σακάκι, παιδιά, δεν καταλαβαίνω πως υπέφερε την Μαλακάσα Ιούλιο μήνα.

Τελειώνει το πρώτο κομμάτι και ακούγονται νότες του ‘Brianstrorm’ που κόβονται στα δύο δεύτερα και παίζει το ‘Do I Wanna Know?‘. Δεν ξέρω αν ήταν επιτηδευμένο ή λάθος αλλά ήταν τόσο ταιριαστό αυτό το ξάφνιασμα. Το ‘Do I Wanna Know?’ ίσως ακούστηκε και μέχρι την Αθήνα, καθώς ήταν το τραγούδι που όλοι όσοι ήρθαν ήξεραν.

Ακολούθησε ‘Brianstorm’, ‘Don’t Sit Down Cause I Moved Your Chair’, ‘Crying Lightning’. Στο ίδιο ρυθμό για να πεθάνεις σε χορό και χοροπηδητό παίχτηκαν ‘The View From The Afternoon’ και φυσικά ‘Teddy Picker’. Από καινούργια τραγούδια ακούστηκαν επίσης το ‘She Looks Like Fun’ και ‘Tranquility Base Hotel And Casino’ μαζί με τον Turner να το ζει στο συννεφάκι του.

©Ακίμ-Γιάννης Τσατσούλης

Στη θέση νούμερο 10 μία εκτέλεση του ‘Do me a favour’ λίγο διαφορετική από το original κομμάτι, πιο αργόσυρτη με τα χειροκροτήματα του πλήθους να δίνουν τον ρυθμό παράλληλα με τα drums του Matt Helders. Στα ίδια vibes όλοι κουνηθήκαμε στον γλυκό ήχο του ‘Cornerstone’ και μετά ο frontman έπεσε στα γόνατα ερωτώμενος απεγνωσμένα  ‘Why’d You Only Call Me When You’re High?’. Παρόλο που η ζεστή ατμόσφαιρα μας έκανε να θέλουμε να βγάλουμε ακόμα και τις κάλτσες μας οι Arctic Monkeys μας έλιωσαν με ‘Knee socks’. 

Τέσσερα τελευταία κομμάτια του setlist με ‘One Point Perspective’ και τον Turner θεατρινίστικα να παίζει μαζί μας και να χάνει τον ειρμό της σκέψης του στο τέλος του τραγουδιού.

Και κάπου εδώ ΤΑ ΧΑΣΑΜΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ. Στο ‘Pretty Visitors’ ο Αλεξάκης βγάζει τζάκετ και αρχίζει να χορεύει κουνώντας το στον αέρα. Ντραμς, κιθάρες και φωνή μας προκαλούν μανία και το αίσθημα είναι φοβερό.

©Ειρήνη Σινάνη

Που να ξέραμε πως ακολουθούν το ‘I Bet That You Look Good On The Dance Floor’ και το ‘R U Mine?’.

Ξαφνικά χαιρετούν και φεύγουν, έτσι απλά. Και το πλήθος φωνάζει και ζητάει 505. Και φυσικά ποιοι είναι οι Αrctic Monkeys που θα άφηναν έτσι του φανς του χωρίς encore; Βγαίνοντας πάλι στην σκηνή o Alex κάθεται στα πλήκτρα του και ένα μαγευτικό σκηνικό δημιουργείται στο δέσιμο καλλιτέχνη και θαυμαστών. Την ροή του ‘Star Treatment’ συνοδεύουν χιλιάδες φλας που κινούνται ρυθμικά σχηματίζοντας μια θάλασσα αστεριών που απλώνονται στα πόδια του τραγουδιστή. Ακολουθεί η ‘Arabella’.

Και δεν γινόταν να βρίσκεται ο Μiles στα backstage και να μην τον καλούσε για κλείσιμο ο Alex με ένα ‘505’, στιγμή για την οποία ανυπομονούσε όλος ο κόσμος.

Συνολικά, ο ήχος για μένα ήταν άψογος και η φωνή του Turner όπως ακριβώς έχουμε μάθει να την αναγνωρίζουμε. Ένα live με κίνηση και συναίσθημα που απλά δεν ήθελες να τελειώσει, γιατί ήξερες ότι είναι μία εμπειρία ζωής.


Δεν θα σας κρύψω ότι ήθελα να ακούσω το ‘ When the sun goes down’ ή έστω ένα ‘Mardy Bum’. Αναμφίβολα, ήταν μια εμπειρία ζωής για όλους όσους βρέθηκαν στις 6 Ιουλίου στην Μαλακάσα και απόλαυσαν ένα αξέχαστο show.

Στον γυρισμό, προσπαθώντας να φύγουν οι χιλιάδες κόσμου, ακουγόταν σχόλια για το πόσο απίστευτοι ήταν και το πως κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι παρακολούθησε μία συναυλία των Arctic Monkeys στην Ελλάδα.

Δες εδώ βίντεο από την συναυλία!

Φωτογραφία εξωφύλλου: της Ναυσικάς Κρέτσα

Σχόλια