Αυτά είναι τα πράγματα που δεν ήξερες για την πανέμορφη Ουρουγουάη και την ξεχωριστή κουλτούρα της!

Η Ουρουγουάη είναι μια χώρα που τοποθετείται στη Νότια Αμερική  και συνορεύει με την ονειρική Βραζιλία και τη σαγηνευτική Αργεντινή. Μιας και οι καρδιές μας αυτό το καλοκαίρι χτυπούν στον παλμό του μουντιάλ και η ξέφρενη ατμόσφαιρα παρασύρει ακόμα και τους αμύητους στο τουρνουά του ποδοσφαίρου, η εξωτική Ουρουγουάη βρίσκεται έντονα στο προσκήνιο.

Εφόσον, λοιπόν, η επικαιρότητα απασχολεί και απαιτεί τον διαρκώς και πολύπλευρα ενημερωμένο πολίτη ας δούμε μερικές πληροφορίες για την χώρα αυτή που μάλλον αποτελεί άγνωστο τόπο για σένα.

1) Ποδόσφαιρο

Ουρουγουάη: 10 πράγματα που σίγουρα δεν ήξερεςΤι άλλο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πρώτα σε μια τέτοια περίοδο άλλωστε.. Οι φανατικοί ποδοσφαιρόφιλοι σίγουρα γνωρίζουν ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα εξαιρετικά διαδεδομένο άθλημα σε αυτή τη χώρα και η ομάδα τους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης είναι γνωστή και ως  La Celeste, που σημαίνει η γαλάζια. Συγκεκριμένα στην αθλητική ιστορία έχει κατακτήσει δύο τρόπαια σε μουντιάλ: το 1930 και το 1950. Εκτός αυτών όμως έχει πετύχει και άλλες αξιοσημείωτες διακρίσεις και έχει  αναρριχηθεί σε υψηλές θέσεις στην κατάταξη ακόμη και όταν δεν έχει καταφέρει να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, η πιο πρόσφατη εκ των οποίων είναι η τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής, το 2010.

Άλλα αθλήματα με τα οποία αρέσκονται να καταπιάνονται οι κάτοικοι της Ουρουγουάης είναι το μπάσκετ, το ράγκμπι και οι καταδύσεις.

2) Έκταση και πληθυσμός

Πρόκειται για τη δεύτερη μικρότερη ανεξάρτητη χώρα της Νότιας Αμερικής (η πρώτη μικρότερη σε έκταση χώρα είναι το Σουρινάμ). Είναι λίγο μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Αριθμητικά η έκταση της ανέρχεται στα 176.220 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα της Ουρουγουάης είναι το Μοντεβιδέο. Αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και εκεί κατοικεί ο μισός της πληθυσμός. Οι κάτοικοι της χώρας σύμφωνα με εκτίμηση του 2017 φτάνουν τους 3.493.205.

3) Νόμιμη πώληση της κάνναβης

Η Ουρουγουάη είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην οποία θεσπίστηκε νόμος το 2013 που προβλέπει ότι η κάνναβη μπορεί να πωλείται νόμιμα όχι μόνο για ιατρικούς σκοπούς, αλλά και την προσωπική χρήση του καθενός.

Όλοι όσοι έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 18 ετών έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν έως και 40 γραμμάρια το μήνα αλλά και να επιδίδονται στην καλλιέργεια της κάνναβης στο χώρο τους. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή του ενδιαφερόμενου σε ένα εθνικό μητρώο, στο οποίο θα είναι καταγεγραμμένα τα στοιχεία τους και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Ωστόσο ο νόμος προβλέπει τη φυλάκιση αν ξεπεραστούν τα όρια και υπάρξει παράνομη κατοχή και ύποπτες αγοραπωλησίες. Ο νόμος στοχεύει στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της βίας.

4) Νόμιμοι οι γάμοι ομοφυλόφιλων

Η Ουρουγουάη είναι η δεύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική που επιτρέπει και σύμφωνα με το νόμο να παντρεύονται άτομα του ίδιου φύλου από το 2013. Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της χώρας δήλωσε υπέρ αυτού του νόμου.

Μέτρο πρωτοπόρο και ανατρεπτικό, υπερασπίζεται την ισότητα και τα κοινωνικά δικαιώματα. Ακόμα αναγνωρίζεται το δικαίωμα στους ομοφυλόφιλους να υιοθετούν παιδιά, αλλά και το δικαίωμα κατάταξης στις Ειδικές Δυνάμεις.

5) José Mujica: μια σημαντική προσωπικότητα

Uruguayan President Jose Mujica gestures during an interview at his house in Montevideo on June 25, 2013. AFP PHOTO / MARIO GOLDMAN (Photo credit should read MARIO GOLDMAN/AFP/Getty Images)

Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ουρουγουάης το 2009 και κυβέρνησε κατά την περίοδο 2010-2015. Είναι συνάμα πολιτικός και αγρότης. Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο πιο ταπεινός και ο πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου, καθώς διάγει και ο ίδιος την απλή διαβίωση που υποστηρίζει δημόσια και στηρίζει έντονα την αποφυγή της πολυτέλειας και της υπερβολής σε κάθε έκφανση της ζωής.

Απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές που συγκινήθηκαν με τη στάση του και την ευαισθησία προς το συνάνθρωπο. Το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του (90%) προσφέρονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.  Τονίζει ότι η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας και όχι στις περιττές αγορές που επιτάσσει η σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία.

6) Φυλακισμένοι «ελεύθεροι» στην φυλακή Πούντα ντε Ριέλες

Πρόκειται για μια εντελώς ιδιαίτερη και περίεργη φυλακή της Ουρουγουάης, όπου οι κρατούμενοι περνούν τη ζωή τους σαν να ζουν σε έναν οικισμό, εργάζονται εντός της φυλακής και έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δεξιότητες με σκοπό την ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνία.

Αν και εξωτερικά δεν απέχει από μια κοινή φυλακή, μέσα οι συνθήκες είναι πιο φιλικές και ανθρώπινες για τον κρατούμενο, το προσωπικό δεν έχει όπλα και στόχος τους είναι η καλύτερη διαβίωση και η πιο ισορροπημένη ψυχολογική κατάσταση του παραβάτη.

Εντύπωση προκαλεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος αυτού, αφού μόλις το 2% των φυλακισμένων διαπράττει ξανά έγκλημα μετά την έκτιση της ποινής τους, ποσοστό σχεδόν μηδαμινό μπροστά στο 50% του συνολικού ποινικού συστήματος.

7) Η Ουρουγουάη ως «ηγέτης πράσινης ενέργειας»

Μέσα στο διάστημα μίας μόλις δεκαετίας πραγματοποιήθηκε η μετάβαση της Ουρουγουάης από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πλέον οι ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρισμό καλύπτονται κατά 95% από τον άνεμο, τη βιομάζα και τα υδροηλεκτρικά με κόστος 30% χαμηλότερο σε σχέση με το παρελθοντικό.

Η ενέργεια αυτή είναι πιο αξιόπιστη, σταθερή και καθαρή. Η Ουρουγουάη αποτελεί παράδειγμα για πολλές χώρες σε αυτόν τον τομέα και κερδίζει την εκτίμηση περιβαλλοντικών οργανώσεων.

8) Το άγαλμα προς τιμήν του Λουίς Σουάρες στην Ουρουγουάη

Το 2016 δημιουργήθηκε ένα άγαλμα προς τιμήν του επιθετικού της Μπαρτσελόνα, Λουίς Σουάρες, για να στολίζει τον τόπο καταγωγής του, την πόλη Σάλτο της Ουρουγουάης. Τοποθετήθηκε έξω από ένα εμπορικό κέντρο στο Σάλτο και παρουσιάζει τον παίκτη ενδεδυμένο με τη φανέλα της εθνικής, τη μπάλα και το δεξί του χέρι προτεταμένο.

Παρά το εντυπωσιακό γεγονός ότι το άγαλμα είχε φυσικό μέγεθος προκάλεσε μάλλον αρνητικά σχόλια προς τον γλύπτη του Αλμπέρτο Μοράλες Σαράβια. Το αποτέλεσμα χαρακτηρίστηκε κάπως αντιαισθητικό και το άγαλμα μάλλον άσχημο σε σχέση με τον επιθετικό παίκτη. Ο Σουάρες όμως ικανοποιήθηκε ηθικά με το αποτέλεσμα και έδωσε τις ευχαριστίες του συγκινημένος για την τιμή που του απέδωσαν.

9) Κλείνουν τα σχολεία στην Ουρουγουάη λόγω Μουντιάλ

Όπως είναι ήδη γνωστό το ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερα προσφιλές στους κατοίκους της Ουρουγουάης και οι φίλαθλοι υποστηρίζουν με πάθος και ενθουσιασμό την Εθνική τους ομάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη της αυτή την αναπόσπαστη πτυχή του χαρακτήρα των κατοίκων και το αθλητικό τους ταμπεραμέντο, η Κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να διακόπτεται το μάθημα σε όλα τα σχολεία σε περίπτωση που αυτό  συμπίπτει με την ώρα που παίζει η ομάδα της Ουρουγουάης στο Μουντιάλ.

Με αυτό τον τρόπο έχουν την ευκαιρία ακόμα και οι μαθητές να παρακολουθήσουν από την τηλεόρασή τους τον αγώνα που μεταδίδεται και να παρασυρθούν από το φίλαθλο πνεύμα.

10) Asado- το μπάρμπεκιου της Ουρουγουάης

Το ψητό κρέας αποτελεί συνήθεια των Ουρουγουανών και συνάδει απόλυτα με τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή το κρέας της Ουρουγουάης είναι φημισμένο και παράγονται μεγάλες ποσότητες βοδινού κρέατος.

Το ψητό κρέας της Ουρουγουάης θα μπορούσε να αντανακλά ακόμα και την κουλτούρα της χώρας. Είναι μια ευκαιρία να ενισχυθούν οι δεσμοί των ανθρώπων, να ισχυροποιηθεί η φιλία, να εξαλειφθούν τα αρνητικά συναισθήματα.

Η φωτιά του μπάρμπεκιου είναι αυτή που μαλακώνει τις καρδιές και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Έτσι το μπάρμπεκιου και οι γευστικές και εκλεκτές συνταγές με βάση το κρέας δε λείπουν από το καθημερινό τραπέζι.

Σχόλια