Πυρκαγιές στην Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Η Ελλάδα κάθε καλοκαίρι πλήττεται από πολλές πυρκαγιές. Με αφορμή τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική, σε Κιννέτα, Ραφήνα, Πεντέλη, Μάτι και Νέο Βουτζά, αυτές είναι μερικές από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια.

1. Μπρόγκος, Σάμου

Το καλοκαίρι του 2000, ταυτόχρονα με άλλα μέτωπα πυρκαγιών η Σάμος έπρεπε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της. Πολλοί οικισμοί επλήγησαν με το χωριό Μαυρατζαίοι να έχει 47 καμένα σπίτια, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή.

Συνολικά καταστράφηκαν 145.000 στρέμματα και το αεροδρόμιο του νησιού έκλεισε προσωρινά.

2. Ξυλόκαστρο, Κορινθίας

Το 2000 ήταν ένα έτος που οι φωτιές αυξήθηκαν δραματικά. Ένα από τα μέτωπα που ξέσπασε ήταν στην περιφέρεια της Κορίνθου και συγκεκριμένα στους οικισμούς Άνω Πιτσά, Λουτρό, Βρυσσούλες και Καμάρι.

Συνολικά κάηκαν 200.000 στρέμματα, ενώ υπαίτιος θεωρήθηκε ένας κτηνοτρόφος που είχε συλληφθεί ξανά για εμπρησμό.

3. Βρύση, Ευβοίας

Η Εύβοια το 2007 δέχτηκε τεράστιο πλήγμα από τις φωτιές, αφού καταστράφηκαν 180.000 στρέμματα.

Το μέτωπο ξεκίνησε από τη Βρύση Ευβοίας και λόγω των ισχυρών ανέμων, καταστροφές προκλήθηκαν όχι μόνο σε δασικές εκτάσεις αλλά και σε κατοικημένες περιοχές.

4. Παλαιοχώρι, Ζαχάρως

Ο Νομός Ηλείας δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τις φωτιές του 2007. Θεωρείτο η πιο καταστροφική φωτιά των τελευταίων χρόνων μέχρι την φετινή, του 2018.

Σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, περιούσιες κάηκαν ολοσχερώς, ενώ χάθηκαν 400.000 στρέμματα από το πύρινο μέτωπο που έφτασε ως και την Αρχαία Ολυμπία.

5. Κουνινά, Αίγιου

Την ώρα που η φωτιά έπληττε τη Ζαχάρω ξέσπασε και το μέτωπο στο χωριό Κουνινά. Η φωτιά, που κατέστρεψε 150.000 στρέμματα γης, εγκλώβισε 10 άτομα στην Μονή Ταξιαρχών.

6. Άγιος Ισίδωρος, Ρόδος

Ένας κάτοικος προσπάθησε να κάψει ξερά χόρτα και κλαδιά στο χωράφι του με αποτέλεσμα, λόγω της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος που έφτανε στους 36 βαθμούς Κελσίου και την ένταση των ανέμων στα 6 Μποφόρ, να καούν τουλάχιστον 110.000 στρέμματα γης.

7. Αγραπιδοχώρι, Ηλείας

Ένα από τα δεκάδες χωριά που επλήγησαν από τις φωτιές που ξέσπασαν στον Νομό Ηλείας ήταν το Αγραπιδοχώρι. Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της 24ης Αυγούστου και εξαιτίας της φωτιάς εκκενώθηκε το χωριό και οι γύρω περιοχές. Συνολικά κάηκαν 120.000 στρέμματα!

8. Καλλιθέα, Λακωνίας

Η φωτιά που ξέσπασε σ’ έναν οικισμό 49 χλμ από τη Σπάρτη έκαψε 220.000 στρέμματα, ενώ οι πολύ δυνατοί άνεμοι που έφταναν έως και τα 9 Μποφόρ έκαναν τη φωτιά να επεκταθεί πολύ γρήγορα.

9. Λαδά, Καλαμάτας

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με 8 χωριά να εκκενώνονται και 113.000 στρέμματα να καίγονται. Χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για την πλήρη κατάσβεση όλων των εστιών.

10. Σέσι, Αττικής

Η φωτιά ξεκίνησε στο Σέσι Γραμματικού και γρήγορα έφτασε να απειλεί τις περιοχές του Βαρνάβα, του Μαραθώνα και της Πεντέλης.

Το μέτωπο, ενισχυόμενο από τους ανέμους, άρχισε να καίει σπίτια σε Ντράφι, Παλαιά Πεντέλη και Παλλήνη. Από τη φωτιά του 2009 κάηκαν 175.000 στρέμματα μόνο στην περιοχή του Γραμματικού!

Πηγή πληροφοριών: Πυροσβεστική Υπηρεσία

Σχόλια