Καλοκαίρι, θάλασσα, παραλία. Με ή χωρίς κάποιον για παρέα, σίγουρα μπορείς να έχεις κάτι εξαιρετικό για συντροφιά! Τι άλλο θα μπορούσε να είναι πέρα από μικρά βιβλία που να διαβάζονται άνετα και ξεκούραστα με τη συνοδεία του ήχου των κυμάτων;

Ως άνθρωπος μου αρέσει, και επιλέγω να διαβάζω μικρά βιβλία που με βάζουν σε σκέψεις και με προβληματίζουν. Που με προκαλούν να σκεφτώ διαφορετικά τα πράγματα και να φιλοσοφήσω λίγο περισσότερο από όσο πρέπει. Βιβλία που μου μεταδίδουν μηνύματα και με κάνουν να δω τη ζωή αλλιώς. Πάντα, όμως, αφήνοντάς μου θετικό αντίκτυπο και αλλάζοντάς με προς το καλύτερο.

Για τους παραπάνω αυτούς λόγους προτείνω τα ακόλουθα μικρά βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία τυγχάνει να έχω διαβάσει κι εγώ το καλοκαίρι στην παραλία!

1. «Γιατί ο Όμηρος έχει σημασία», Άνταμ Νίκολσον

Γιατί έχει σημασία ο Όμηρος; Τα έπη του μπορούν ακόμη και σήμερα να μας μιλήσουν για τον ρόλο της μοίρας στη ζωή, για την σκληρότητα, για την ανθρωπότητα και τις αδυναμίες της, αλλά το γιατί παραμένει μυστήριο. Πώς μπορεί κάτι τόσο μακρινό να είναι οικείο;

O Άνταμ Νίκολσον εξηγεί γιατί αυτά τα αρχαία ποιήματα έχουν τόσα να πουν για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, να αγαπάς, να χάνεις, να γερνάς και να πεθαίνεις.

Το βιβλίο του είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τις παλιότερες ιστορίες που έχουν διασωθεί – την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Μιλώντας για πατεράδες και γιους, για άντρες και γυναίκες, για την αναγκαιότητα της αγάπης και τη βιαιότητα των πολεμιστών, για την ειρήνη και τον πόλεμο, για τα νιάτα και τα γηρατειά, ο Όμηρος είναι η φωνή της Ευρώπης, σκοτεινή σαν τη μαυροδάφνη και λαμπερά ζωντανή όσο ποτέ.

Κάν’ το άμεσα δικό σου τώρα!

2. «Περασμένα και όχι ξεχασμένα», Εύη Τουλούπα

Το όνομα της Εύης Τουλούπα έχει συνδεθεί με την ιστορία της ελληνικής αρχαιολογίας στις τελευταίες δεκαετίες. Ως έφορος αρχαιοτήτων, πότε στην Ήπειρο, πότε στην Εύβοια και πότε στην Ακρόπολη, έχει ταυτίσει τη ζωή της και το δημιουργικό της έργο με τη σωτηρία και την ανάδειξη μιας μοναδικής στον κόσμο ιστορικής κληρονομιάς.

Τα κείμενά της που συγκεντρώνονται σ’ αυτό τον τόμο μπορούν να διαβαστούν σαν το ημερολόγιο μιας πορείας που τη σηματοδοτεί η ευαισθησία και η πίστη πως ό,τι μας άφησε το παρελθόν είναι ζωντανό κύτταρο του δικού μας παρόντος.

Παράγγειλέ το τώρα εδώ!

3. «Με τον Μινώταυρο», Πέτρος Αμπατζόγλουμικρά βιβλία για την παραλία

… ό,τι ιδιαίτερα χαρακτηρίζει τα διηγήματα είναι μια «ιδιοτυπία», κυρίως στη σύλληψη αλλά και την εκτέλεσή τους.

Και η «ιδιοτυπία», η ικανότητα δηλαδή να βλέπεις τον κόσμο από μια δική σου, λίγο ή πολύ, προσωπική σκοπιά, είναι ίσως η ουσία αυτού που αποκαλούμε ταλέντο.

Άνθρωποι σύγχρονοι, πολύ σύγχρονοι, με σπασμένα νεύρα και νοσηρή ευαισθησία, οι περισσότεροι απ’ τους ήρωες, αλλά και χωρίς κανένα ιδανικό ή πίστη να τους θερμαίνει, μοιάζει να ζουν έρμαια των διαθέσεων της στιγμής, να ενεργούν υπό την επιρροή των πιο απίθανων παραγόντων.

Τον κόσμο αυτό, από τον οποίο απουσιάζει η «λογική» και η συνέπεια, ο συγγραφέας τον βλέπει με συμπάθεια αλλά και με μια διάθεση για χιούμορ, κάποια δόση πικρόχολης ειρωνείας, που την επισημαίνεις, ωστόσο, όχι τόσο στο ύφος ή στα καθέκαστα της αφήγησης, όσο στη σύλληψη των διηγημάτων, πράγμα που με τη σειρά του δίνει ενότητα και «ιδιοτυπία» στη δημιουργία.

Εδώ θα βρεις το έργο του Πέτρου Αμπατζόγλου!

4. «Το υπόγειο», Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

«Καθένας μας έχει αναμνήσεις που θα τις μοιραζόταν μόνο με τους φίλους του. Και αναμνήσεις που δε θα τις μοιραζόταν ούτε με τους φίλους του, αλλά μόνο με τον εαυτό του, στα κρυφά. Υπάρχουν όμως κι άλλες, που ο άνθρωπος φοβάται ακόμη και να τις ψιθυρίσει στον εαυτό του…»

Κάνε το δικό σου τώρα σε σούπερ τιμή!

5. «Άκου ανθρωπάκο», Βίλχελμ Ράιχ

Ο Ράιχ εκθέτει την πικρία και την απογοήτευσή του για την πνευματική πανούκλα που μαστίζει τον κοινό άνθρωπο, τον μέσο Ανθρωπάκο που με την μικρότητα και την αγνωμοσύνη του απαρνήθηκε την ουσία της ζωής.

Βιωματικό και οργισμένο, το Άκου Ανθρωπάκο, μας καλεί να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, να αναλάβουμε την ευθύνη της ύπαρξής μας, αλλά και να ανακαλύψουμε το τεράστιο δυναμικό που βρίσκεται στα βάθη της ανθρώπινης φύσης μας.

Αγόρασέ το εδώ σε σούπερ τιμή!

6. «Μαθήματα ζωής από τον Νίτσε», Τζον Άρμστρονγκ

Ο Νίτσε (1844-1900) ήταν ένας από τους πιο τολμηρούς και φιλόδοξους στοχαστές στου 19ου αιώνα. Ένιωθε πως οι κυρίαρχες αξίες της κοινωνίας του εμπόδιζαν την ευζωία και έκανε μια εντελώς προσωπική επανάσταση για να μεταμορφώσει σχεδόν τα πάντα. Του άρεσε ιδιαίτερα να αντιμάχεται ό,τι εξελάμβανε ως συμβατική ευσέβεια ή να αντιστρέφει τις προσδοκίες μας: αποφασίζει για παράδειγμα, πως ο οίκτος δεν είναι πάντα κάτι καλό ή ότι η μοναξιά μάς ωφελεί. Σήμερα θα λέγαμε πως «του άρεσε να παίρνει ρίσκα» και δε φοβόταν να σοκάρει…

Τι αγαπάς; Τι πιστεύεις πως είναι σημαντικό; Σε τι δίνεις προτεραιότητα; Τι λαμβάνεις σοβαρά υπόψη  στη ζωή σου και τι παραμερίζεις ως ασήμαντο;

Όλο αυτό δεν έχει να κάνει με το τι ισχυρίζεσαι ή με το τι λες μέσα σου ότι πιστεύεις. Όλο αυτό εκδηλώνεται στη συμπεριφορά, στις συνήθειες και στις επιλογές…

Ο Νίτσε πίστευε πως ζούσε μεταξύ ανθρώπων με λάθος αξίες, οι οποίοι ενδιαφέρονταν για λάθος πράγματα και για λάθος λόγους. Ποιες είναι όμως οι σωστές αξίες; Μέσα από τα έργα του ο Νίτσε μας προσφέρει μια σειρά μαθημάτων που είναι μαθήματα ζωής.

Σε περιμένει να το κάνεις δικό σου σε καταπληκτική τιμή εδώ!

7. «Το σπίτι με τις ροδιές», Όσκαρ Ουάιλντ

«Αυτός πράγματι, είναι ο αληθινός εραστής», είπε το Αηδόνι. «Ό,τι και να τραγουδώ, αυτός υποφέρει: αυτό που είναι χαρά για ‘μένα, για ‘κείνον είναι πόνος. Η αγάπη βέβαια είναι υπέροχο πράγμα. Είναι πιο πολύτιμη απ’ τα σμαράγδια, πιο ακριβή απ’ τα όμορφα οπάλια. Τα μαργαριτάρια και τα ρόδα δεν μπορούν να την αγοράσουν, ούτε πουλιέται στην αγορά. Δεν μπορούν να την αγοράσουν οι έμποροι κι ούτε μπορούν να τη ζυγίσουν με χρυσάφι στη ζυγαριά τους».

Εννιά μαγευτικά παραμύθια που δείχνουν τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της αλληγορίας, του συμβολισμού και της ποίησης.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που πρέπει να κάνεις δικό σου. Αγόρασέ το εδώ!

8. «Η Δύναμη», Ρόντα Μπερν8 μικρά βιβλία για την παραλία: Όλο και κάποιο δεν θα έχεις διαβάσει!

«Αυτό είναι το εγχειρίδιο για τη μέγιστη δύναμη στο Σύμπαν – τη Δύναμη να αποκτήσετε όλα όσα επιθυμείτε.

Χωρίς τη Δύναμη, δε θα είχατε γεννηθεί. Χωρίς τη Δύναμη, δε θα υπήρχε ούτε ένα ανθρώπινο πλάσμα στον πλανήτη. Κάθε ανακάλυψη, κάθε εφεύρεση και ανθρώπινη δημιουργία προέρχεται από τη Δύναμη. Η ζωή των ονείρων σας ήταν ανέκαθεν περισσότερο ευπρόσιτη απ’ όσο συνειδητοποιούσατε, επειδή η Δύναμη να έχετε όλα τα καλά στη ζωή σας βρίσκεται μέσα σας!

Για να δημιουργήσετε οτιδήποτε, για να αλλάξετε οτιδήποτε, αυτό που χρειάζεται είναι ένα μόνο πράγμα… Η Δύναμη».

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις και μπορείς να κάνεις τώρα δικό σου εδώ!

Σχόλια