242 χρόνια από την ίδρυση των Η.Π.Α!

Η 4η Ιουλίου θεωρείται η εθνική μέρα-αργία για τις Η.Π.Α. Εκείνη τη μέρα εκπονήθηκε η ιδρυτική διακήρυξη ανεξαρτησίας των 13 πολιτειών της Αμερικής από την αποικιοκρατία των Βρετανών. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε συμβολικά ως η μέρα εθνικής εορτής, καθώς, σύμφωνα με τις πηγές η διακήρυξη υπογράφηκε περίπου τις 2 Αυγούστου. Η πράξη αυτή είναι αντικειμενικά η ιδρυτική πράξη του κράτους των ΗΠΑ.

Ημέρα ανεξαρτησίας της Αμερικής: Θυμόμαστε ποια γεγονότα οδήγησαν στην 4η Ιουλίου!

Ας δούμε όμως πώς και γιατί καταλήξαμε σε αυτή:

Η Βρετανία, είχε τον έλεγχο των 13 πολιτειών της χώρας, έχοντας τες ως αποικίες της. Η συμπεριφορά της όμως δεν ήταν και η κατάλληλη: τοποθετούσε τα δικά της άτομα σε θέσεις εξουσίας, έθετε περιορισμούς στην εμπορική δράση και στην ελεύθερη έκφραση γνώμης. Το πιο σημαντικό, και αυτό που έφερε τη πρώτη αντίδραση ήταν η φορολογία που επέβαλλε, η οποία ήταν τελείως διαφορετική από αυτή της Βρετανίας.

Η φορολογική αυτή αλλαγή δεν ενοχλούσε μόνο τους φτωχούς, αλλά και τους πλούσιους που ήθελαν να ξεφύγουν από τα δεσμά των Βρετανών. Ο φόρος που εξόργισε τους αποίκους, ήταν αυτός του τσαγιού, ως φόρο τιμής στη Βρετανία, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν εμπάργκο κατά αυτού. Παράλληλα με αυτό, στις 16 Δεκεμβρίου 1773, κατέστρεψαν πλήθος φορτίων τσαγιού, πετώντας τα στη θάλασσα της Βοστώνης και η πράξη αυτή έμεινε γνωστή ως το Κίνημα του Τσαγιού.

Έπειτα από αυτή την πράξη, η Αγγλία αντιδρά με αποτέλεσμα να στέλνει στρατό για να τους πολιορκήσει ξανά, με αποτέλεσμα οι Αμερικάνοι να επικρατούν και να τους διώχνουν.

Ακολούθησαν αρκετά σημαντικές μάχες ανάμεσα τους, με επικεφαλής τον Τζωρτζ Ουάσινγκτον για τη πλευρά τον Aμερικανών. Οι μάχες αυτές έληξαν στις 17 Μαρτίου 1776 με νίκη των αποικιακών δυνάμεων και την απομάκρυνση των Βρετανών.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτά τα γεγονότα αρχικά αλλά και τα κείμενα εκλεπτυσμένων ατόμων, μπήκε το μικρόβιο της ανεξαρτητοποίησης και η ανάγκη επίτευξής της. Τα πρώτα βήματα έγιναν στις 7 Ιουνίου του 1776, στη Φιλαδέλφεια, όπου μπροστά στο Κογκρέσο, ο Richard Henry Lee ως αντιπρόσωπος της πολιτείας της Βιρτζίνια, επισήμανε την ανάγκη οι πολιτείες να απαλλαχθούν εξ ολοκλήρου από την υποταγή της Βρετανίας.

Παράλληλα, ο Τόμας Πέιν εκδίδει την ίδια χρονιά το βιβλίο του «Κοινός Νους», μέσα στα οποίο ανέφερε τις αιτίες και τους λόγους για την ανάγκη ανεξαρτητοποίησης. Οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν και έγινε κατά κάποιο τρόπο η «Βίβλος» της ανεξαρτησίας.

Στις 11 Ιουνίου, λοιπόν, οργανώνεται μια Επιτροπή από τους Τόμας Τζέφερσον, Τζων Άνταμς, Βενιαμίν Φραγκλίνο, Ρότζερ Σέρμαν και Ρόμπερτ Λίβιγκστον για την επεξεργασία του σχεδίου της διακήρυξης. Ο Τζέφερσον, λοιπόν, μετά από ένα διάστημα απομόνωσης, συντάσσει μέσα σε 15 μέρες το σχέδιο, το οποίο στις 28 του Ιουνίου θα διαβάσει και το θέτει για τροποποιήσεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών: η έγκριση του την 4η Ιουλίου από το Κογκρέσο, με την επισημοποίηση του να ακολουθεί 15 μέρες μετά.

Έτσι, λοιπόν, έκτοτε, έχει καθιερωθεί η ημέρα αυτή ως η εθνική εορτή της Αμερικής, η οποία γιορτάζεται με αρκετές εκδηλώσεις, παρελάσεις και πρωτοβουλίες κάθε χρόνο, χαρίζοντας ιδιαίτερες και συγκινητικές στιγμές για τους πολίτες.

God bless you and God bless the United States of America!

 

Σχόλια