Το παραμυθένιο ελληνικό καλοκαίρι βρήκε για φέτος το δράκο του. Βγαίνουμε από το μνημόνιο και θα γεμίσουμε λεφτά. Τι, όχι;

Είναι πιθανό πολλοί από εσάς να μην έχετε καταλάβει τι σημαίνει ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο.

Μην αγχώνεστε, γιατί απλούστατα κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Είτε το έχετε καταλάβει είτε όχι, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Και δυστυχώς αδέρφια αυτή δεν είναι η άποψή μου, αλλά η πραγματικότητα που έρχεται κατά πάνω μας με τις μπάντες.

Τι πάει να πει καθαρή έξοδος;

Πρωθυπουργός και λοιπά κυβερνητικά στελέχη πιπιλάνε τον τελευταίο καιρό το αφήγημα της οριστικής και καθαρής εξόδου της καλύτερης χώρας του γαλαξία από τα μνημόνια. Ψαρώσαμε.

Γενικά, έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει ότι η Ελλάδα δε χρηματοδοτείται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή μπορεί να αντεπεξέλθει στην ανταγωνιστικότητα των αγορών και να δανείζεται χρήματα από αυτές.

Το πρόβλημα είναι ότι η έξοδος όχι μόνο δεν είναι καθαρή, αλλά δεν είναι καν έξοδος και αυτό θα αιτιολογηθεί αμέσως γιατί μάλλον μπερδευτήκατε.

Τέσσερις προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν ώστε να θεωρηθεί ότι υπάρχει «καθαρή έξοδος»:

  1. Να μην υπάρχει καθεστώς επιτήρησης στη χώρα (τρόικα, αξιολογήσεις κλπ)
  2. Να μην εφαρμοστούν νέα μέτρα
  3. Να δανείζεται η χώρα με φυσιολογικά επιτόκια από τις αγορές
  4. Να μην ισχύουν τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί τα τελευταία 8 χρόνια

Μαντέψτε τώρα πόσες από τις προϋποθέσεις πληροί η Ελλάδα… Καλά μαντέψατε!

Μάλλον αυτό θα ταίριαζε καλύτερα

Μετά τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιτηρείται από τους θεσμούς όπως επιτηρείται από το 2010 και μάλιστα ενισχυμένα.

Επίσης η κυβέρνηση, όχι μόνο θα εφαρμόσει νέα μέτρα, αλλά από 1/1/2019 θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μερικές μακροχρόνιες και αρκετά σκληρές δεσμεύσεις για τη χώρα.

Τα επιτόκια τον αγορών θα είναι τραγικά υψηλά (4% τουλάχιστον, ενώ από τον ESM δανειζόμασταν με λιγότερο από 1%) και με την αξιοπιστία που (δεν) έχει η Ελλάδα δεν πρόκειται να πέσουν. Αυτό θα οδηγήσει ξανά τη χώρα κάποια στιγμή στο μέλλον να μην μπορεί να δανειστεί.

Τέλος, όλοι οι μνημονιακοί νόμοι θα συνεχίσουν να ισχύουν. Εκτός αν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα τους καταργήσει ως δια μαγείας.

Εν τέλει, η έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει αυτό και μόνο: Μπαγιόκο πάπαλα! Ο ESM σταματάει να μας χαρτζιλικώνει.

Το χειρότερο όμως το άφησα για το τέλος και έχει σχέση με την 3η προϋπόθεση παραπάνω.

Τι θα γίνει αν μετά την έξοδο στις αγορές κάποια στιγμή η Ελλάδα δεν είναι εκ νέου σε θέση να δανειστεί; Τότε φίλοι μου είναι πολύ πιθανό να γίνει αυτό που κανένας ορθολογικός άνθρωπος δε θα ήθελε.

Επιγραμματικά:

  • σταματάει ο δανεισμός από τις αγορές
  • μας ξαναδίνει κάποια λεφτά η Ε.Ε. για να μη χρεοκοπήσουμε και
  • μας στέλνει στην ευχή του θεού για να χρεοκοπήσουμε μόνοι μας

Υπέρμαχοι του GREXIT, οι… αγώνες σας μπορεί και να δικαιωθούν κάποια στιγμή.

Τον Αύγουστο λοιπόν, όταν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώνει την καθαρή έξοδο από το Καστελλόριζο (πού το σκέφτηκε το τσακάλι), βάλτε την τηλεόραση στο mute και σκεφτείτε όσο είναι νωρίς σε ποια χώρα θα μεταναστεύσετε.

Σχόλια