Η σπουδαία κωμωδία του Αριστοφάνη Εκκλησιάζουσες ανεβαίνει σε θερινή περιοδεία μέσα από τα μάτια του Αλέξανδρου Ρήγα!

Πήγαμε στην πολυαναμενόμενη έναρξη της περιοδείας της θεατρικής παράστασης Εκκλησιάζουσες. Σε διασκευή και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα ανέβηκε στο Κατράκειο θέατρο η ευρέως γνωστή παράσταση του Αριστοφάνη.

Η υπόθεση έχεις ως εξής: βρισκόμαστε στο 400 π.Χ στην Αρχαία Αθήνα, που η πόλη παραπαίει από πείνα και φτώχεια. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Η απόλυτη εξουσία βρίσκεται στα χέρια των ανδρών. Έχει θεωρηθεί ως μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές σάτιρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Εκκλησιάζουσες: Μια εναλλακτική προσέγγιση σάτιρας από τον Αλέξανδρο Ρήγα

Ως προτερόχρονος φεμινιστής φέρνει στο προσκήνιο τις γυναίκες. Οι γυναίκες παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία, υποβαθμίζοντας τους άνδρες και παίρνοντάς τους όλα τα αξιώματα. Ηγέτιδα όλων η Πραξαγόρα (κ. Λουδάρος). Αν και η πόλη βρίσκεται σε δημοκρατία, ο Αριστοφάνης θέλει να καυτηριάσει τις διεφθαρμένες πλευρές της και να τονίσει τα προβλήματα της πόλης του. Εξάλλου η μεγαλύτερη εχθρός της δημοκρατίας είναι ο ίδιος της ο εαυτός.

Ηγέτιδα της επικράτησης των γυναικών δεν είναι άλλη από την πολυμήχανη Πραξαγόρα. Χωρίς καμία επανάσταση και κανέναν πόλεμο, οι γυναίκες ντύνονται άνδρες και ψηφίζουν νόμο στην Εκκλησία του Δήμου, ώστε η εξουσία να είναι πλέον στις γυναίκες.

Ο θίασος εξαιρετικός με τιμητική παρουσία τον σπουδαίο ηθοποιό στον πρόσθετο ρόλο του «Έλληνα» το Γιώργο Κωνσταντίνου. Πραξαγόρας: Αντώνης Λουδάρος, Βλέπυρος: Μελέτης Ηλίας, Ευφροσύνη: Δημήτρης Σταρόβας, Μελπομένη: Σοφία Μουτίδου, Κέφαλος: Ησαΐας Ματιάμπα, Χρέμης: Χάρης Γρηγορόπουλος, Φιλόδωρος: Ιβάν Σβιτάιλο, Πασιφάη: Γιάννης Κρητικός, Μοσκόρφω: Τάκης Βαμβακίδης, Αγλαΐα: Κωνσταντίνος Ζαμπάρας, Νεοκλής: Θανάσης Πατριαρχέας

Στη συγκεκριμένη προσέγγιση ο Αλέξανδρος Ρήγας παρέκλινε σε πολλά σημεία από τον Αριστοφάνη. Στο πρώτο μέρος της παράστασης η σάτιρα συμβάδιζε με την ιστορία αλλά στο δεύτερο μέρος κυρίαρχο μέρος ήταν ο σαρκασμός και το χιούμορ με σεξουαλικό περιεχόμενο. Μια εναλλακτική προσέγγιση για όσους θα ήθελαν μια πιο μοντέρνα προσέγγιση.

Η μουσική είχε σπουδαίο ρόλο στην παράσταση, όπως και ο χορός. Διαφορετικά είδη ελληνικής μουσικής από όλη την Ελλάδα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της παράστασης. Τα μηνύματα για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας ήταν έκδηλα και η συγκίνηση του κόσμου σε λεπτά θέματα όπως η Μακεδονία πλημμύρισε το θέατρο με έντονα συναισθήματα.

Η παράσταση θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι, θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και θα τελειώσει στον Κηποθέατρο Παπάγου στις 12/9/2018. Εξαιρετική επιλογή ηθοποιών, μουσική γεμάτη συναίσθημα και περισσότερη εμβάδυνση στο γέλιο από ότι στην ιστορία, προσφέροντας ένα διαφορετικό θέαμα στον θεατή. Αν θα θέλατε κάτι εναλλακτικό, δείτε το!

Σχόλια