Η Ειρήνη Κετικίδη είναι μια progressive rock ψυχή…

Το 2018, η Ειρήνη Κετικίδη παρουσιάζει το A Sky for All. Έναν instrumental δίσκο που συνδυάζει τέλεια το early 70’s progressive και το Rock n’ Roll. Και η ίδια η δημιουργός του είναι κάτι που θα μπορούσε μόνο να χαρακτηριστεί ως Rock n’ Roll.

Μια σειρήνα με μια Telecaster στο χέρι.

Η συνέντευξη-κριτική δίσκου αυτή, γεννήθηκε από μια τυχαία γνωριμία, στο πιο άσχετο μέρος. Ένα μπλουζάκι Steven Wilson, μια βιρτουόζο και ο πρωινός καφές πριν την δουλειά. Μια κοινή αγάπη για την progressive rock, ένας καινούριος solo δίσκος και μια κουβέντα που οδήγησε εδώ.

Το ραντεβού είχε δοθεί, μια Τετάρτη απόγευμα, στον σταθμό Συγγρού-Φίξ.

Ως άλλος Σταύρος Θεοδωράκης, έκατσα δίπλα της, στο πεζούλι που καθόταν, και καλά, αφηρημένος. Η απογευματινή φασαρία του πολυσύχναστου δρόμου, έκανε δύσκολη ακόμα και την χαιρετούρα. Είχε μαζί της μια κιθάρα, που όπως θα μάθαινα μετά, κουβαλούσε πλέον πάντα πάνω της, απόρροια μιας πρόσφατης κλοπής της οποίας είχε πέσει θύμα.

Πρότεινε ένα ψαγμένο καφέ λίγο πιο κάτω. Το Masai στην Αναστασίου Ζίννη, το οποίο, είχε κτίσει, λέει, ο ιδιοκτήτης μόνος του, με τα χέρια του.

Παραγγείλαμε καφέδες, και αρχίσαμε με τις κοινότυπες ερωτήσεις συνέντευξης.

Πού γεννήθηκες και μεγάλωσες;

Ε: Γεννήθηκα στην Αμφιλοχία, όπου έμεινα μέχρι 11 ετών, έπειτα, λόγω μετάθεσης γονέων, έμεινα 2 χρόνια στην Κόνιτσα και τελικά, κατέληξα στα 14 στα Ιωάννινα.

Πώς ήταν η φάση όταν μεγάλωνες, και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική;

Ε: Η εφηβεία ήταν μια δύσκολη ιστορία για μένα και η κιθάρα ήταν μια διέξοδος, αν θέλεις, και ένας τρόπος να εκφράσω την διαφορετικότητά μου.

Χρειαζόμουν context. Ο συνεντευξιακός τύπος της συζήτησης, θα σταματούσε εδώ.

Η Ειρήνη είναι ωραίος τύπος. Γελάει ειλικρινά, αράζει στην καρέκλα και ακούει με προσοχή. Στην αρχή, ήθελε να ασχοληθεί με τα drums, αλλά μόνο στην ιδέα ενός kit στο σπίτι, οι γονείς της άσκησαν βέτο. Οπότε, ξεκίνησε κιθάρα. Και καλά έκανε.

Το A Sky for All, το δεύτερο εγχείρημα, της όντως βιρτουόζου Ελληνίδας, είναι ό τι ΔΕΝ θα περίμενε κανείς από έναν instrumental guitar solo άλμπουμ. Σε αντίθεση με τους ομότιμούς της, το άλμπουμ δεν αποτελείται από μια σειρά βαρετών backing tracks σε 4/4, και σόλο στις ίδιες 3 κλίμακες. Υπάρχει ψυχή εδώ.
Όπως παραδέχεται και η ίδια, οι επιρροές είναι ξεκάθαρες.

Η δυναμική blues των Satriani και του Hendrix. Τα άριστα σε μελωδία και τονικότητα leads των Guthrie Govan και Eric Clapton. Και φυσικά, η progressive ατμόσφαιρα και πολύ-ρυθμικότητα του Steven Wilson. Ένα πραγματικό διαμάντι καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η Ειρήνη δεν έπαιζε πάντα με τα άλλα παιδάκια. Και όταν το έκανε, εκείνοι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Πέρασε τα πρώτα της παικτικά χρόνια, σε μικρές εφηβικές μπάντες, στις οποίες, δεν μπορούσε να εκφράσει αυτά που ήθελε να πει. Κανείς δεν μίλησε ποτέ, κάνοντας covers. Με τους Dave Marks και Darby Todd στον πρώτο δίσκο, και τους Μιχάλη Καπηλίδη (drums), Κωστή Βήχο (μπάσο) και Μάκη Τσαμκόσογλου (πλήκτρα) πλέον να την πλαισιώνουν, πάει τρένο.

Απόφοιτος 2 σχολών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Ε.Μ.Π, και Institute of Contemporary Music Performance του Λονδίνου. Θα πάθαινες και συ, όπως εγώ, την πλάκα σου, αν μάθαινες τι άλλο έχει κάνει στην ζωή της.

Το 2012 συμμετείχε στην παράσταση της Phyllida Lloyd, της σκηνοθέτιδος του Mamma Mia! και The Iron Lady (!), Julius Caesar. Την μεταφορά στην σκηνή, του πασίγνωστου έργου του William Shakespeare, από εξ ολοκλήρου γυναικείο cast, και σετταρισμένο σε γυναικείες φυλακές. Μετά από την τεράστια επιτυχία του στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παράσταση πέρασε απέναντι, στην Νέα Υόρκη.

Σε ένα after party, η Ειρήνη μας, βρέθηκε στο σπίτι του Sting! Και όπως αποκαλύπτει, ο μπασίστας των Police, είναι τρελός. Αφού, όλο του το μπάνιο, είναι κόκκινο. Ακόμα και το χαρτί τουαλέτας!

Ειπώθηκαν κάποιες σκληρές κουβέντες, για την συνεργασία που είχε κάνει με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, ως κιθαρίστριά του. Θα ακολουθήσω όμως Omerta και δεν θα πω τίποτα, μην πληγώσω κανένα 12χρονο.

Πάρε το δικό σου αντίγραφο του A Sky for All από την ιστοσελίδα της και ακολούθησε την στο Φθινοπωρινό της Tour για την παρουσίαση του δίσκου. Υπόσχεται, πως θα είναι μια multimedia εμπειρία για όλες τις αισθήσεις, και την πιστεύω.

Σχόλια