Το καλοκαίρι έχει φτάσει και αν εξαιρέσει κανείς τα μικρά σκαμπανεβάσματα του καιρού το τελευταίο διάστημα, σίγουρα η λύση για όλους μας απέναντι στον καύσωνα είναι η  χαλάρωση ρεμβάζοντας στη παραλία και οι ξέφρενες βουτιές στη θάλασσα.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι τύποι/ισσες που δεν κάνουν “ρούπι” χωρίς κάποιο βιβλίο να ξεφυλλίζουν ακόμα και στη παραλία, όταν όλοι παίζουν ρακέτες ή κάνουν κάποιο περίεργο extreme sport στη θάλασσα!

Αν, λοιπόν, εσύ αγαπητέ αναγνώστη εμπίπτεις σε αυτή τη γκάμα ανθρώπων, και είσαι  λάτρης του διαβάσματος ώστε όπου και αν πηγαίνεις δεν μπορείς παρά να κουβαλάς μαζί σου και ένα μίνι λογοτεχνικό θησαυρό, είσαι στο σωστό άρθρο, οπότε keep reading! 🙂

Ιδού, λοιπόν, σου παραθέτω πέντε προτάσεις από λογοτεχνικά βιβλία που προσωπικά λάτρεψα  και άνετα θα ξαναδιάβαζα  λουόμενη κάτω από τον ήλιο  με θέα το γαλάζιο της θάλασσας!

Αν ετοιμάζεσαι για διακοπές ή για κάποια ολιγοήμερη εκδρομή σε κάποιο κοντινό παραθαλάσσιο μέρος δεν έχεις παρά να πας σε κάποιο βιβλιοπωλείο και να προμηθευτείς τα ακόλουθα λογοτεχνικά διαμαντάκια:

1. Η σύγχυση αισθημάτων – Στέφαν Τσβάιχ 

4+1 βιβλία για το καλοκαίρι που σου υπόσχονται μια απόλυτη λογοτεχνική απόλαυση στη παραλία!

Η σύγχυση αισθημάτων είναι ένα από τα πιο διεισδυτικά στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου βιβλία που έχω διαβάσει μετά το Έγκλημα και Τιμωρία ασφαλώς!

Ο Τσβάιχ περιγράφει με τη λεπτή ψυχογραφική πένα του την ιστορία ενός ατίθασου φοιτητή που ανακαλύπτει και εντυπωσιάζεται από τις δυνατότητες της γνώσης χάρη στον εμπνευσμένο καθηγητή του στο Πανεπιστήμιο, μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτει ότι αυτός είναι ένας καταπιεσμένος ομοφυλόφιλος άντρας βαθιά βασανισμένος από την αγάπη του για τον νεαρό προστατευόμενό του.

Ένα αληθινό διαμαντάκι άκρως συγκινητικό και ανθρώπινο με πολύ προσεγμένη γραφή και έντονο λυρισμό που σου ξυπνά συναισθήματα και σου καλλιεργεί την ενσυναίσθηση απέναντι στον τόσο ταλαιπωρημένο και καταπιεσμένο ήρωα του.

Πρόλαβε τα τελευταία αντίτυπα και κάν’ το δικό σου εδώ!


2. Η μεταμόρφωση – Φραντς Κάφκα

Ένα τόσο δημοφιλές και παράλληλα εκκεντρικό βιβλίο όπως αυτό της Μεταμόρφωσης δεν γίνεται να λείπει από τις λογοτεχνικές επιλογές σου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο μυθοπλασίας με έντονα αλληγορικά στοιχεία και συμβολισμούς στο οποίο ο Κάφκα κάνει έκδηλη στους αναγνώστες του την συγγραφική του μαεστρία. Αν και ολιγοσέλιδο, έχει την ικανότητα να σου εξάπτει το ενδιαφέρον από την πρώτη κιόλας σελίδα.

Υπόθεση: Ο Gregor Samsa μετατρέπεται σε ένα ανθρώπινου μεγέθους έντομο και συγκεκριμένα σε κατσαρίδα και στα πλαίσια αυτής της τραγικής του μεταμόρφωσης παρακολουθεί ανήμπορος να αντιδράσει την αδιαφορία των γονιών του απέναντι σε αυτή την εξωπραγματική μεταβολή του ενώ εισπράττει μια έντονη μισανθρωπιά και εχθρικότητα τόσο από την οικογένεια του όσο και από το ευρύτερο πλαίσιο. Και ενώ μέχρι την στιγμή της μεταμόρφωσης του ο Samsa ήταν το μόνο οικονομικό στήριγμα των γονιών του, βλέπουμε πως τώρα ο αφανισμός της “κατσαρίδας” τους δημιουργεί νέες προοπτικές.

Καν’ το τώρα δικό σου στη σούπερ τιμή των 5,75€!


3. Ο ξένος – Αλμπέρ Καμύ 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο υπαρξιακής φύσεως που δεν έχει τίποτα κοινό με οποιοδήποτε άλλο του είδους του. Ο “ξένος”, αν και θα φανεί οξύμωρο, είναι ο πιο γνωστός και οικείος σε όλους μας μέσα από την τραγικότητα την οποία ζει. Με το που ξεκινάς να το διαβάζεις δεν σταματάς να ταυτίζεσαι μαζί με τον Μερσώ, την κεντρική φιγούρα του βιβλίου, ενώ μέσα από την λιτότητα της αφήγησης και τις συμβατικές περιγραφές σου εξάπτει τους υπαρξιακούς σου προβληματισμούς και σου μεταδίδει πανανθρώπινα μηνύματα και ανησυχίες για την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, τον θάνατο, το παράλογο της ζωής κ.ο.κ. 

Είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, ενός από τους αγαπημένους μου συγγραφείς με μια συγκλονιστική και ανεπανάληπτη αρχή βιβλίου που όμοια της δεν έχω ξαναδιαβάσει:

«Σήμερα πέθανε η μαμά. Ίσως και χτες, δεν ξέρω. Έλαβα ένα τηλεγράφημα από το άσυλο: «Μητέρα απεβίωσε. Κηδεία αύριο. Θερμά συλλυπητήρια». Αυτό δεν μου λέει τίποτα. Μπορεί να ήταν και χτες.»

Αυτό το βιβλίο-διαμάντι δε γίνεται να λείπει από τη συλλογή σου. Αγόρασέ το εδώ σε σούπερ τιμή!


4. Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος – Άλντους Χάξλεϋ

Εδώ αλλάζουμε γραμμή πλεύσης και πηγαίνουμε σε μια πιο διεισδυτική λογοτεχνία με έντονα αλληγορικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Σ’αυτό το προφητικό αριστούργημα ο Χάξλεϋ μας μεταφέρει σε μια δυστοπική κοινωνία όπου η βιοεπιστήμη και η γενετική έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που υποκαθιστούν τη φυσική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ο χαρακτήρας, ο ψυχικός κόσμος, η ευτυχία, η κοινωνική θέση κάθε ανθρώπου είναι προκαθορισμένα πολύ πριν τη γέννησή του. Πρόκειται, δηλαδή, για μια κοινωνία ελέγχου και πλήρους χειραγώγησης όπου τα πάντα καθορίζονται από την τεχνολογία και την επιστήμη.

Ο Άλντους Χάξλεϋ, επηρεασμένος από τις επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής του αλλά και από τις κοινωνικές ανακατατάξεις στην Αγγλία και την (τότε, 1932) Σοβιετική Ένωση προφητεύει ένα ζοφερό αύριο που η πραγματικότητα έμελλε να επιβεβαιώσει. Ένα φανταστικό μυθιστόρημα για το μέλλον, άκρως επίκαιρο που ρίχνει ένα κριτικό φως στο παρόν και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της λογοτεχνίας του εικοστού αιώνα που έχει αντέξει στο χρόνο.

Μπορεί να μην πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σε χαλαρώσει πνευματικά, αλλά σίγουρα θα καλλιεργήσει την κριτική σου σκέψη και τον σκεπτικισμό, ενώ θα σε βάλει σε σκέψεις σχετικά με την ομοιότητα ανάμεσα στην κοινωνία του Χάξλεϋ και την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουμε εμείς σήμερα.

Αγόρασέ το εδώ άμεσα!


5. Το μπλε Δωμάτιο – Ζωρζ Σιμενόν

Ένα άκρως αγωνιώδες και καταιγιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα από τον μετρ του είδους, Ζωρζ Σιμενόν που σε ταράσσει και σε κρατά σε εγρήγορση από την πρώτη στιγμή. Με εξαιρετική γραφή, πολλαπλά flash back στο παρελθόν του κεντρικού ήρωα, βαθιά ψυχογραφία και υποδειγματική δομή, ο Σιμενόν ξετυλίγει την ερωτική ιστορία δύο παράνομων εραστών καθώς και τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτής στην μικρή κοινότητα όπου ζούνε. Ένας ανακριτής, ένας ψυχίατρος, πολλά θύματα και ο Τόνυ παγιδευμένος ανάμεσα τους και ανίκανος να ξεφύγει από τους δαίμονες του παρελθόντος. 

Ένα μυθιστόρημα που αξίζει να ανακαλύψετε. Τραχύ, ταραγμένο και απίστευτα μοντέρνο.


Πάντως όποιο βιβλίο από αυτά και αν επιλέξεις να έχεις παρέα μαζί σου στη παραλία, σου ευχόμαστε να το απολαύσεις! -Ααα και καλές βουτιές!

Σχόλια