H γνώση είναι δύναμη και αυτά τα εφτά μικρά μαθήματα ψυχολογίας σημαντικά!

Η Ψυχολογία, πέρα από την θεραπευτική της συμβολή για τα ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τον καθένα στις απλές καθημερινές του δραστηριότητες. Κάποιες μικρές random πληροφορίες μπορεί να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις την δική σου συμπεριφορά αλλά και των ατόμων γύρω σου.

1.Τα θετικά συναισθήματα που βιώνεις στην καθημερινότητά σου εξελίσσονται σαν σπιράλ που αυξάνει τις πιθανότητες να νιώσεις περισσότερα θετικά συναισθήματα στο μέλλον. Κατά συνέπεια αυτό οδηγεί σε μία γενική κατάσταση εσωτερικής ευημερίας, παραγωγικότητας και ευσυνειδησίας της ζωής του ατόμου που βιώνει θετικά συναισθήματα.

2. Όταν κάποιος βιώνει ότι η προσωπική του ελευθερία και αυτονομία περιορίζονται απειλείται. Εκνευρίζεται και προσπαθεί να αντικρούσει τα μηνύματα που δέχεται, πολλές φορές με τον άκρως αντίθετο τρόπο της θέσης που του προτάθηκε. Έτσι, λοιπόν όταν προσπαθείς να πείσεις κάποιον για κάτι προσπάθησε να του δώσεις την εντύπωση ότι δεν θέλεις να του αλλάξεις την γνώμη ολοκληρωτικά και να είσαι φιλικά διακείμενος απέναντι του.

3. Είναι καλύτερο να δημιουργούμε ένα πλάνο μικρών, επιτεύξιμων στόχων, που θα οδηγούν σε έναν τελικό στόχο, παρά να κοιτάμε από την αρχή πολύ μακριά. Όταν αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο που είμαστε τώρα το κίνητρο και οι πιθανότητες επίτευξης είναι μεγαλύτερα. Επίσης, όταν πιάσουμε τον μικρό στόχο το κίνητρο να προχωρήσουμε στον επόμενο επίσης ανεβαίνει.

4. Οι άνδρες ζηλεύουν περισσότερο όσον αφορά την σεξουαλική απιστία, ενώ οι γυναίκες την συναισθηματική. Oι γυναίκες είναι πιο πιθανόν να φοβούνται την συναισθηματική απιστία, γιατί ο άνδρας όψεται ως αυτός που προστατεύει την μητέρα και το παιδί. Αντίστοιχα, οι άνδρες φοβούνται περισσότερο την σεξουαλική απιστία καθώς αναζητούν την σύντροφο που θα γίνει η μητέρα των παιδιών τους μέσο της σεξουαλικής επαφής.

5. Για να θυμάσαι ευκολότερα μία μεγάλη πληροφορία είναι καλύτερα να την χωρίζεις σε μικρά κομμάτια. Αναλυτικότερα, η χωρητικότητα της βραχύχρονης μνήμης είναι 7+- 2 πληροφορίες. Για παράδειγμα σκέψου τον τρόπο που απομνημονεύεις τους αριθμούς τηλεφώνων.

6. Οι περισσότερες από τις αποφάσεις που παίρνουμε λαμβάνονται ασυνείδητα. Το γεγονός ότι θέλουμε να έχουμε την αντίληψη ότι οι αποφάσεις μας είναι αυτές καθαυτές δικές μας αυτό δεν συμβαίνει. Οι πληροφορίες που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος μας πριν την λήψη μίας απόφασης περιλαμβάνουν ασυνείδητα σήματα από το κοινωνικό περιβάλλον (τι κάνουν οι άλλοι), από την ανάγκη του Εγώ να διατηρεί την σταθερότητα του και τις “υποχρεώσεις” που μπορώ να ξεπληρώσω με αυτή την απόφαση.

7. Η αναζήτηση του νοήματος της ζωής μας δεν γίνεται απευθείας, αλλά μέσα από την δραστηριότητα. Όσο προσπαθείς και πιέζεις τον εαυτό σου για να βρεις τον σκοπό της ζωής σου, τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από αυτόν. Μαθαίνεις τον τρόπο να ζεις και να απολαμβάνεις τα πράγματα μέσα από το να δοκιμάζεις και να ρισκάρεις.

Σχόλια