Δεν έχουμε παρά να … υποκλιθούμε σε αυτές τις Λατίνες γυναίκες-πρότυπα!

Όταν ακούς την λέξη λατίνα τι σου έρχεται πρώτα στο μυαλό;

Πανέμορφες γυναίκες, με σαγηνευτικό σώμα, σωστά;

Αυτή, είναι θαρρώ, μια γενική αντίληψη. Αν και αυτή η αντίληψη, είναι πέρα για πέρα αληθινή, οι λατίνες γυναίκες δεν είναι γνωστές μόνο για αυτό.

Είναι επίσης γνωστές, για την έντονη προσωπικότητα, το πείσμα και το εκρηκτικό τους ταπεραμέντο, κάτι που τις καθιστά εξαιρετικά δυναμικές.

Κατά καιρούς, πολλά έθνη έχουν επιχειρήσει -κυρίως σε θέματα που αφορούν την μόδα- να εμπνευστούν από αυτό τον πολιτισμό, είναι όμως αρκετά δύσκολο, κανείς να εμβαθύνει και να κατανοήσει, πόσο μάλλον να μιμηθεί πολιτισμούς τέτοιου βεληνεκούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο, παρά να τους αναγνωρίζουμε και να τους θαυμάζουμε.

Αυτή είναι λοιπόν μια λίστα με αξιοθαύμαστες λατίνες γυναίκες, που άφησαν την υπογραφή τους στην παγκόσμια ιστορία. Ας πάμε να τις δούμε μια-μια! 

1. Ellen Ochoa

λατίνες γυναίκεςΣτις 8 Απριλίου του 1993, η Ellen Ochoa, γίνεται επισήμως η πρώτη ισπανόφωνη γυναίκα που πήγε στο διάστημα. Η Ochoa, επιβιβάστηκε στο διαστημικό λεωφορείο ”Discovery” για ένα διάστημα εννέα ημερών, ενώ διεξήγαγε σημαντικές έρευνες σχετικά με τα στρώματα όζοντος της γης. Συνολικά, η Λατίνα πρωτοπόρος, έχει εκτελέσει 4 ταξίδια στο διάστημα, με παραπάνω από 1,000 ώρες ”πτήσης”. Είκοσι χρόνια μετά, το 2013, ανακηρύσσεται η πρώτη ισπανόφωνη και δεύτερη γυναίκα επικεφαλής του ‘‘Johnson Space Center” του Houston, Texas.

 

 

 

2. Joan Beaz

Στην πορεία για τα αστικά δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε στην Washington το 1963, η θρυλική folk τραγουδίστρια Joan Beaz έρχεται να μας τραγουδήσει “We are not afraid today, deep in my heart, i do believe, we shall overcome someday”.

Με αυτό το όραμα στην καρδιά της, πάλεψε με πάθος ενάντια της τότε πολεμικής μανίας. Εκπροσώπησε δραστήρια και ασταμάτητα την αντι-πολεμική προσπάθεια με την αντίστασή της και την ενεργή παρουσία της σε όλες τις σχετικές πορείες, έγραψε σημαντικά τραγούδια, και έμεινε στην ιστορία για την μαγευτική φωνή, την δράση και την μάχη της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους καταπιεσμένους και τους περιθωριοποιημένους,  για την δικαιοσύνη και την ισότητα.

3. Dolores Huerta

 

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι αγρότες της Κεντρικής Αμερικής, οι περισσότεροι από τους οποίους, ήταν μετανάστες, ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας, μια σκληρή, άδικη ζωή, δουλεύοντας ατελείωτες ώρες κάτω από τον ήλιο, έχοντας μια παράγκα για ύπνο και ξεκούραση, την οποία τη μοιράζονταν ένας μεγάλος αριθμός ανδρών και παίρνοντας ένα τρομερά χαμηλό μισθό.

Αυτό συνέβαινε, μέχρι που ήρθε στο προσκήνιο η Dolores Huerta καθώς και άλλοι σαν και αυτή. Το 1965, η Huerta, ίδρυσε τον οργανισμό ”United Farm Workers”, με σκοπό να ληφθούν μέτρα για την βελτίωση των εργατικών συνθηκών των αγροτών. Οι διαμαρτυρίες της, τα μποϊκοτάζ αλλά και οι παρασκηνιακές πολιτικές πιέσεις που άσκησε, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον αγώνα και έφεραν θετικά αποτελέσματα, αφήνοντάς την στην ιστορία.

4. Selena Quintanilla

Γεννημένη τον Απρίλιο του 1971 στο Τέξας, η ποπ σούπερ σταρ Selena Quintanilla, υπήρξε ίσως η λατίνα γυναίκα με την μεγαλύτερη επιρροή στην μουσική ιστορία.

Μέσω των δημιουργιών της, έφερε την μουσική αλλά και τη φιλοσοφία της Mexican Tejano και την έκανε γνωστή και αγαπητή στο ευρύ κοινό.  Το 1993 η καλλιτέχνιδα, κερδίζει Grammy, και χρυσό δίσκο το 1994 με το ”Amor Prohibido”. H Selena, μαζί με την Rita Moreno και την Gloria Estefan, υπήρξε από τις λίγες ποπ σταρ που ”μπήκε” στην mainstream μουσική τάση. Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η επόμενη Μαντόνα, όμως η καριέρα και η ζωή της τελειώνει σύντομα και άδοξα, αφού βρίσκει το θάνατο μόλις στα 23 της χρόνια, μετά από πυροβολισμό που δέχεται από τον πρόεδρο του φαν κλαμπ της.

5. Sylvia Rivera

Η Sylvia Rivera, από την Βενεζουέλα και το Πουέρτο Ρίκο, υπήρξε ”trans” αλλά και πρωτοπόρα ακτιβίστρια της LGBT κοινότητας, παλεύοντας ακούραστα για τα δικαιώματα της. Πολλοί, της απέδωσαν εύσημα αλλά και την παραδοχή ότι η ίδια και η δράση της προσέθεσαν το ”Τ” στον LGBT ακτιβισμό.

Μαζί με την Marsha P. Johnson, δημιούργησε τον “Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR)” οργανισμό, μέσω του οποίου παρεχόταν οίκημα που φιλοξενούσε τις ”trans” που ζούσαν σε αντίξοες συνθήκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης το 1970.

Αφιέρωσε την ζωή της, μαχόμενη για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας, τους άστεγους αλλά και τις εθνικές μειονότητες. Το Sylvia’s Place και Rivera Law Project, ονομάστηκαν έτσι, ως απονομή τιμής και σεβασμού προς το πρόσωπο αυτής της ιστορικής γυναίκας.

6. Lleana Ros-Lehtinen

Η επόμενη στην λίστα μας, η ιστορική, Κουβανέζα-Αμερικάνα Lleana Ros-Lehtinen, απέκτησε την ”πρωτιά” σε πολλούς τίτλους.  Η πρώτη λατίνα γυναίκα που ”υπηρέτησε” στον οίκο της Φλόριντα. Η πρώτη λατίνα μέλος της συγκλήτου της Φλόριντα. Η πρώτη λατίνα, που υπηρέτησε στο ”US House Of Representatives”. Η πρώτη λατίνα στο Κονγκρέσο. Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της ”Regular Standing Committee of the House”. Μια βαθιά πολιτικοποιημένη γυναίκα και αληθινή πρωτοπόρος και αντιπρόσωπος του ρεπουμπλικανισμού.

7. Julia De Burgos 

Η Julia De Burgos, γεννήθηκε το 1914 στο Πουέρτο Ρίκο. Αυτή η ιδιαίτερα δημιουργική φύση, υπήρξε μια επιτυχημένη ποιήτρια γράφοντας στην μητρική της γλώσσα, με πολλές εκδόσεις και εκδηλώσεις θαυμασμού -αν και αυτή η αναγνώριση δεν ήρθε αμέσως, αλλά σταδιακά στην καριέρα της (κυρίως μετά την εγκατάστασή της στις Ηνωμένες Πολιτείες).

Τα ποιήματά της, μιλούν για την ομορφιά της πατρίδας της, για τον φεμινισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη και ”υμνούν” την ταυτότητά της ως έγχρωμη λατίνα μετανάστης.

Ουσιαστικά δηλαδή, αποτέλεσαν αναφορά για όλα αυτά, που τον 20ο αιώνα δεν θεωρούνταν  ”mainstream” στους ποιητικούς κύκλους. Παρόλα αυτά, μερικά χρόνια μετά, εκτιμήθηκε όσο λίγες και αποτέλεσε τροφή έμπνευσης για τους ανερχόμενους ποιητές.

8. Maria Elena Salinas

Μετρώντας περισσότερα από 30 χρόνια στην οθόνη, η Maria Elena Salinas, η λατίνα γυναίκα με την μεγαλύτερη επαγγελματική διάρκεια  ως ”news anchor”, αποτελεί γνήσια αντιπρόσωπο της ισπανόφωνης κοινότητας και την πρώτη λατίνα, που λαμβάνει ”Lifetime Achievement Emmy”. Καθόλη την καριέρα της, ασχολήθηκε πολύ ενεργά με την φιλανθρωπία, βοήθησε την λατινοαμερικάνικη νεολαία να βρει τη φωνή της μέσω της δημοσιογραφίας και αξιοποίησε την πλατφόρμα επικοινωνίας της και την δημοτικότητά της, για να  ξεκινήσει συζητήσεις, αγγίζοντας θέματα που αφορούν την Λατινική Αμερική και τον λαό της.

9. Sonia Sotomayor

Μεγαλωμένη σε μονογονεϊκή οικογένεια στο Bronx, η Sonia Sotomayor σπούδασε νομική στο Yale, και από εκεί η επαγγελματική της πορεία εκτοξεύεται. Γίνεται η πρώτη δικαστής στο ”District Court” των Ηνωμένων Πολιτειών και στην συνέχεια, η πρώτη λατίνα δικαστής στο ”Supreme Court” στην ιστορία.  Η πορεία που χάραξε, έδωσε το πάτημα στην δικαιοσύνη να ασχοληθεί περισσότερο ενεργά με τα γυναικεία δικαιώματα, την εγκληματικότητα και τις εθνικές μειονότητες.

10. Frida Kahlo

Φυσικά από την λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει η αξέχαστη καλλιτέχνιδα, Frida Kahlo. Η λατίνα ζωγράφος, γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1907 στο Μεξικό. Αν και αρχικά η φήμη της είχε επισκιαστεί από αυτή του άντρα της Ριβιέρα, στην συνέχεια και προς το τέλος της ζωής της, το έργο της αποθεώθηκε από πολλούς.

Πολλά από τα έργα της, είναι συμβολικά και αυτοαναφορικά, μιλώντας για τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής της, έχοντας επιρροές από τον μεξικάνικο πολιτισμό αλλά και τον ευρωπαϊκό, αντλώντας έμπνευση από κινήματα όπως ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός και ο Υπερρεαλισμός.

Την λατίνα καλλιτέχνιδα, την απασχολούσαν θέματα σεξουαλικότητας, εθνικότητας και φεμινισμού, τα οποία εξέφραζε μέσω των έργων και των δηλώσεών της. Η έντονη ιδιοσυγκρασία της αλλά και τα έργα της, παραμένουν ακόμα και σήμερα ”επίκαιρα”.

 

Σχόλια