Το Φεστιβάλ Φιλίππων επιστρέφει στις 7 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Αυγούστου!

Το Φεστιβάλ Φιλίππων θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες που κατάγονται, ζουν και δραστηριοποιούνται στην Καβάλα. Εικαστικοί, μουσικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς, φωτογράφοι, αλλά και απλοί πολίτες – παρουσιάζουν την εργασία τους στην πόλη τους.

Η Καβάλα γίνεται θέμα και προορισμός της εφετινής εικαστικής δράσης με τίτλο «Εικαστική διαδρομή στην πόλη», σε συνεργασία με τη Μικρή Άρκτο. Καλλιτέχνες δημιουργούν έναν εικαστικό περίπατο, με στάσεις σε σημαντικά αξιοθέατα της πόλης της Καβάλας αλλά και σε ιστορικά καταστήματα. Κάθε έργο θα αποτελεί και μια στάση της πρωτότυπης αυτής διαδρομής, μια ψηφίδα στο παλίμψηστο μωσαϊκό της πόλης και της ιστορίας της.

Φυσικά, δεν λείπουν οι φιλοξενίες μεγάλων σχημάτων μουσικής, θεάτρου και χορού στο Φρούριο της πόλης, στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου αλλά και στο προαύλιο του 7ου Δημοτικού Σχολείου στον Φάρο.

Σταθερός τόπος συνάντησης, ωστόσο, παραμένει πάντα το αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Εκεί υποδεχόμαστε σημαντικές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, του ελεύθερου θεάτρου, των μεγάλων κρατικών σκηνών Ελλάδας και Κύπρου. Ξεχωριστή θέση στο φετινό μας πρόγραμμα έχει η συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με το Φεστιβάλ Αθηνών και την ομάδα VASISTAS, που κάνει πρεμιέρα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά!

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

7 Ιουλίου

5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ

Ηλέκτρα του Ευριπίδη

Το εφετινό Φεστιβάλ Φιλίππων ανοίγει με μια από τις σημαντικότερες τραγωδίες του Ευριπίδη, μια διεισδυτική σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της ενοχής, της μεταμέλειας και της δικαιοσύνης όπου παρακολουθούμε βήμα-βήμα την πορεία της Ηλέκτρας και του Ορέστη προς τη μητροκτονία.

14 Ιουλίου

Φεστιβάλ Αθηνών – ∆ΗΠΕΘΕ Καβάλας

Χοηφόρες του Αισχύλου

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσιάζουν το κορυφαίο τραγούδι εκδίκησης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Μια πραγματική συμπαραγωγή που στήνεται εδώ, δημιουργείται εδώ, με πρόβες που πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στις Κρηνίδες. Θα κάνει πρεμιέρα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου και θα επιστρέψει στους Φιλίππους. Η ομάδα VASISTAS και η Αργυρώ Χιώτη μετατρέπουν τη σκηνή σε ένα τεράστιο μουσικό όργανο που συλλειτουργεί με τα σώματα των ηθοποιών.

18 &19 Ιουλίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ-∆ΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-∆ΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ

Θεσµοφοριάζουσες του Αριστοφάνη

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος καταπιάνεται με ένα από τα «γυναικεία» έργα του Αριστοφάνη, ένα έργο για τη θέση – και τις θέσεις – των γυναικών, για το δικαίωμα στην πολιτειακή ισότητα, για την κρίση αξιών, τη φύση και τον νόμο.

21 Ιουλίου

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

Πέρσες του Αισχύλου

Η μεγάλη περσινή επιτυχία του ΘΟΚ, που εντυπωσίασε κοινό και κριτική, φιλοξενείται φέτος στο αρχαίο θεάτρο Φιλίππων. Το παλαιότερο από τα σωζώμενα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος και το μοναδικό που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, παρουσιάζεται με τη συμμετοχή μιας δυναμικής ομάδας καταξιωμένων και νεότερων ηθοποιών.

22 & 23 Ιουλίου

Επιχειρήσεις Μαροσούλη – ∆ΗΠΕΘΕ Βόλου

Βάτραχοι του Αριστοφάνη

Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί μια από τις ευρηματικότερες και πιο «σκοτεινές» κωμωδίες του Αριστοφάνη, όπου ο Διόνυσος διοργανώνει έναν ποιητικό αγώνα στον Κάτω Κόσμο μεταξύ Αισχύλου και Ευριπίδη.

25 Ιουλίου

Arcadia Media – ∆ΗΠΕΘΕ Βέροιας – ∆ΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Αγαµέµνων του Αισχύλου

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, σκηνοθετεί το πρώτο έργο της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου, Αγαμέμνων, σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Ο Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος, μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Η υποδοχή της Κλυταιμήστρας μοιάζει θερμή, όμως κρύβει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης, που έχει καταστρώσει μαζί με τον Αίγισθο, προκειμένου να εκδικηθεί τη θυσία της Ιφιγένειας. Καθώς η Κλυταιμήστρα δολοφονεί τον Αγαμέμνονα και την αιχμάλωτη πριγκίπισσα Κασσάνδρα, ακολουθεί τον κύκλο του αίματος του οίκου των Ατρειδών που ξεκίνησε με την Ιφιγένεια και συνεχίζεται στις επόμενες τραγωδίες της τριλογίας.

27 & 28 Ιουλίου

Αχαρνής του Αριστοφάνη

Η κωμωδία όπου ο Αριστοφάνης γελοιοποιεί τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους, ανεβαίνει σε απόδοση και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

4 & 5 Αυγούστου

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας, μετά την επιτυχημένη Ιφιγένεια εν Αυλίδι ακολουθούν και πάλι τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας, όπου όλοι οι χαρακτήρες του δράματος μοιράζονται σε τρεις υποκριτές.

11 Αυγούστου

Σταύρος Ξαρχάκος – Άλκηστις Πρωτοψάλτη Η Συνάντηση

Ήταν απαίτηση του κοινού, η μεγάλη επιτυχία του περσινού καλοκαιριού να επιστρέψει στους Φιλίππους. Κι έτσι θα γίνει. Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα βρεθεί επί σκηνής μαζί με την Άλκηστη σε ένα πρόγραμμα που θα διευθύνει ο ίδιος, και κατά την διάρκεια του οποίου θα ακουστούν τα ωραιότερα τραγούδια του, χρωματισμένα φυσικά με την χαρακτηριστική πληθωρική ερμηνεία της Πρωτοψάλτη.

18 Αυγούστου

ΚΘΒΕ

Ορέστης του Ευριπίδη

Με όχημα τη νέα μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, τον Χρίστο Στυλιανού στο ρόλο του Ορέστη, την Ιωάννα Κολλιοπούλου στο ρόλο της Ηλέκτρας, μια πλειάδα εξαίρετων ερμηνευτών.

25 Αυγούστου

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ηλέκτρα του Σοφοκλή

Η Ηλέκτρα του Σοφοκλή δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για τον φόνο του Αγαμέμνονα, που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Γραμμένο μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού πολέμου, το έργο φέρει έντονα τα σημάδια της «παθολογίας του πολέμου» μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη.

26 Αυγούστου

Χένσελ και Γκρέτελ της Κάρµεν Ρουγγέρη

Η Κάρμεν Ρουγγέρη διασκευάζει και σκηνοθετεί το ομώνυμο παραμύθι των αδελφών Γκριμ, παρουσιάζοντας μια παράσταση για παιδιά γεμάτη χρώματα και φως, με σκηνικά παραμυθένια, με έξυπνους διαλόγους γεμάτους χιούμορ, πλημμυρισμένη από υπέροχες μελωδίες και τραγούδια.

29 Αυγούστου

Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη

Ο Αλέξανδρος Ρήγας σκηνοθετεί ένα από τα εμβληματικότερα έργα του Αριστοφάνη, μια πολιτική σάτιρα που φέρνει στο προσκήνιο τις γυναίκες. Που τολμάει να «εκθέσει» και να εκθειάσει την δημοκρατία, προπαγανδίζοντας κατ’ ουσίαν την ίδια της τη δύναμη ως ταυτόχρονη αδυναμία της και ανάποδα.

ΦΡΟΥΡΙΟ

10 Ιουλίου

∆ΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ – Create4Art

Άγρια Δύση του Θοδωρή Αθερίδη

Μια δυναμική μάνα με τα δίδυμα παιδιά της, ένας ανεκπλήρωτος καουμπόικος έρωτας, ένα τρελό κυνήγι θησαυρού, ένα κρυμμένο διαμάντι που βγάζει στη φόρα κρυμμένα μυστικά, ανατροπές, ίντριγκες, γέλιο.

24 Ιουλίου

Buenos Tangos, Romper el Piso

Η συναρπαστική χορευτική παράσταση που ενσωματώνει την αληθινή ιστορία του αργεντίνικου πάθους, με την υπογραφή της παγκοσμίου φήμης Αργεντίνας χορεύτριας και χορογράφου Natalia Hills, έρχεται στην Καβάλα. Με 10 κορυφαίους χορευτές επί σκηνής και με την συνοδεία επταμελούς ζωντανής ορχήστρας, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την πραγματική αίσθηση του tango και να ζήσουν από κοντά ένα μοναδικό χορευτικό θέαμα.

30 Ιουλίου

∆ΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ

ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο µύθος του κόσµου όπως τον είπαν οι Έλληνες

Η παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σκηνοθετημένη από τον Σταύρο Τσακίρη, αποτελεί μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών.

ΜΕ ΘΕΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

1918-2018 Δήµος Καβάλας

9 Ιουλίου

Σωκράτης Μάλαµας – Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Με στόµα που γελά

Ο νέος δίσκος του Θανάση Παπακωνσταντίνου με ερμηνευτή τον Σωκράτη Μάλαμα στάθηκε αφορμή για να αποφασίσουν σαν έτοιμοι από καιρό, τη σύμπραξή τους για το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι. Ο Θανάσης έχει να εμφανιστεί στη σκηνή σχεδόν δύο χρόνια, τον δε Σωκράτη, όσο και να τον ακούει κανείς, δεν χορταίνει το απαράμιλλο χαλκιδιώτικο ντουέντε.

Στρατόπεδο Ασηµακοπούλου

27 – 29 Ιουλίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ Σ.Φ.Γ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Φεστιβάλ πάει σινεµά

Πόσο εύκολο είναι να διαλέξει κανείς ανάμεσα από τις εκατοντάδες αμερικάνικες ταινίες των δεκαετιών του ’40, του ’50 και του ’60, αυτές που θα ανταποκρίνονταν στα γούστα ενός σημερινού θεατή του σινεμά; Μοιραία, η επιλογή, τελικά, περιορίζεται αφού μονάχα εφτά ταινίες χωρούν στο πρόγραμμα μια εβδομάδας.

Θερινός Κινηµατογράφος «Ζέφυρος»

1 Αυγούστου

Κωστής Μαραβέγιας

Έχει αποδείξει ότι είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που χαίρεται τις συναυλίες του όσο και το κοινό που τον παρακολουθεί. Το κοινό της Καβάλας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα πολύχρωμο, πολιτισμικό μουσικό πάρτυ με τον Κωστή Μαραβέγια, γεμάτο τραγούδια από τα πρώτα χρόνια του στη δισκογραφία, επιλογές από το τελευταίο του άλμπουμ αλλά και ένα κομμάτια που ο ίδιος αγαπά πολύ, ερμηνευμένα με το μοναδικό του τρόπο και με τη βοήθεια των εξαιερετικών μουσικών της μπάντας του.

Στρατόπεδο Ασηµακοπούλου

3 Αυγούστου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Χίλιοι δρόµοι…

Χίλιοι δρόμοι…της μουσικής και της ποίησης… της δημιουργίας και της αναζήτησης… της φιλίας και της αδελφοσύνης… Χίλιοι δρόμοι θα συναντηθούν στο Φρούριο σε μια μεγάλη συναυλία. Το Φεστιβάλ Φιλίππων «συστήνει» στο κοινό δύο δισκογραφικές δουλειές που κυκλοφόρησαν πρόσφατα αμφότερες από την Κάπα Εκδοτική: Τα «Επαρχιακά μπλουζ νόστου & ερώτων» από το σχήμα των Αδελφών Ευφροσυνίδη, Βαρέα & Ανθυγιεινά, και «Η νύχτα με συμφέρει», με τραγούδια του πολυοργανίστα και συνθέτη Μιχάλη Πρεπόνη σε ποίηση του Νίκου Καρούζου. Η συναυλία θα κλείσει με την παρουσίαση του ακυκλοφόρητου τραγουδιού «Χίλιοι δρόμοι» σε στίχους Βασίλη Ευφροσυνίδη και μουσική Μιχάλη Πρεπόνη.

Φρούριο Καβάλας

8 & 9 Αυγούστου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Βάρδα Mπένε* µια ιστορία που µάλλον δε θέλεις να ακούσεις

671 ναυτικά μίλια νότια του λιμανιού της Καβάλας, στις όχθες του Νείλου συναντάμε το Ezbet El Borg. Μια πόλη που μοιάζει με τη δική μας. Τα παιδιά της μεταναστεύουν βόρεια. Στα ελληνικά καΐκια. Ζουν εν πλω. Σχεδόν αόρατοι για τις πόλεις που τους φιλοξενούν, πάντα απασχολημένοι με τις δεκάδες εργασίες που απαιτεί το ψάρεμα, στοιβαγμένοι για να μπορέσουν να χωρέσουν. Δεκαπενταύγουστος 2006. Η ΕΕ δημοσιεύει Κανονισμό με τον οποίο επαναφέρει τη ρύθμιση βάσει της οποίας προσφέρονται μεγάλες επιδοτήσεις για την καταστροφή αλιευτικών σκαφών. Κυρίως παλιών. Συνήθως ξύλινων. Κι έτσι αρχίζουμε να συναντάμε εδώ κι εκεί, νεκροταφεία πλοίων. Τη θέση των καρνάγιων παίρνουν οι μπουλντόζες αλλά οι παλιοί ναυτικοί το ξέρουν, το πλοίο έχει ψυχή, τα ξύλα του ζωή και εσύ δε μπορείς να το αγνοήσεις χωρίς συνέπειες.

* Βάρδα Μπένε (επιφώνημα): Καλύτερα απομακρύνσου, κάνε στην άκρη, φυλάξου. Χρησιμοποιείται συχνά από τους ναυτικούς σαν προσταγή απομάκρυνσης από κάποιον χώρο Καρνάγιο

22 Αυγούστου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ – ΚΑΠΑ ΕΚ∆ΟΤΙΚΗ

ΚΑΠΑ ΠOIHTOY του Κοσµά Χαρπαντίδη

Παρουσίαση βιβλίου

Ποιο ήταν το πρόσωπο πίσω από το αποσιωπημένο όνομα της οδού Κ.Ποιητού της Καβάλας που του αφιερώσαμε;

Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης ανασύρει από την λήθη την πολύπλευρη προσωπικότητα του Ιωάννη Κωνσταντινίδη (Ιωάννη Στειακάκη) που ήρθε στην Καβάλα από την Κρήτη και αγωνίστηκε με ποιήματα, μπαρούτι και λεπίδι να συμβάλλει στην απελευθέρωση της πόλης και να υμνήσει την λευτεριά, τον έρωτα και τη ζωή. Ναι, είναι ο Κωνσταντινίδης ο δικός μας, βόρειος, Βαλαωρίτης. Και, ναι, αξίζει να τον μνημονεύουμε σήμερα για το έργο και την προσφορά του.

7ο ∆ηµοτικό Σχολείο – Φάρος

23 Αυγούστου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Kontrabando

Μελωδίες και ρυθµοί µιας πολυπολιτισµικής Ελλάδας

Το μουσικό σχήμα Kontrabando, συνεχίζει την μακρόχρονη πορεία του, ανταλλάσοντας μουσικά “φορτία” διαφορετικών μουσικών πολιτισμών. Αναδεικνύοντας τα βιώματα και τα ακούσματα από τον τόπο καταγωγής τους την βόρεια Ελλάδα, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και σύνδεσμο μουσικών επιρροών, τα μέλη του σχήματος δημιουργούν ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό project που συνδυάζει ηχοχρώματα και αγγίζει τις μουσικές ευαισθησίες του σημερινού ακροατή.

Μετά από δεκάδες συναυλίες, σημαντικές συνεργασίες αλλά και δύο άλμπουμ τα οποία συνοδεύτηκαν από εξαιρετικές κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιστρέφουν στην Καβάλα και στον μοναδικό χώρο του Ιμαρέτ, για να παρουσιάσουν παλαιότερες, αλλά και νέες συνθέσεις από το άλμπουμ τους που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2019.

Ιµαρέτ

27 Αυγούστου

∆ηµήτρης Μυστακίδης AMERIKA (SOLO)

Με αφορμή την ιδιαίτερη τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας και τα ιδιότροπα παιξίματα του Κατσαρού, του Δούσσα και του Κωστή, ο Δημήτρης Μυστακίδης διασκευάζει και επανεκτελεί με τον δικό του προσωπικό τρόπο, ρεμπέτικα τραγούδια που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά μόνο στην Αμερική.

7ο ∆ηµοτικό Σχολείο – Φάρος

2ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράµατος

1-21 Αυγούστου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 1ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στις Κρηνίδες την περασμένη χρονιά, το Φεστιβάλ Φιλίππων επαναλαμβάνει φέτος το εγχείρημα, με προσκεκλημένους σημαντικούς καλλιτέχνες τριών ομάδων. Το Εργαστήριο θα λάβει χώρα στην περιοχή των Κρηνίδων από την 1η Αυγούστου και θα καταλήξει στη δημιουργία τριών νέων παραστάσεων εμπνευσμένων από το αρχαίο δράμα. Ηθοποιοί, σκηνογράφοι, δραματουργοί, σκηνοθέτες, φωτιστές θα διαμείνουν και θα εργαστούν στις Κρηνίδες στο πλαίσιο ενός θεατρικού camp στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων με χαρακτήρα καλλιτεχνικό αλλά και εκπαιδευτικό.

Οι δοκιμές και όλη η προετοιμασία της κάθε παράστασης θα ’ναι ανοιχτές για το κοινό και θα λειτουργούν σαν ανοιχτό εργαστήρι για τους φοιτητές, την τοπική κοινότητα κι όποιον ενδιαφέρεται να τις παρακολουθήσει. Το ίδιο ανοιχτά θα ’ναι και τα ξεχωριστά workshops τα οποία θα πραγματοποιήσουν οι σκηνοθέτες – Γιάννης Καλαβριανός, Θοδωρής Γκόνης και Γεωργία Μαυραγάνη, παρουσιάζοντας τον τρόπο δουλειάς τους σχετικά με την παράσταση που πρόκειται να δημιουργήσουν.
Κρηνίδες Καβάλας

20 Αυγούστου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Βελλεροφόντης

Παλεύοντας µε τα τέρατα

Στο εργαστήριο θα επιχειρηθεί μία πρώτη προσέγγιση στον σχετικά άγνωστο μύθο του σημαντικότερου ήρωα της μυθολογίας, πριν τον Ηρακλή. Η ιστορία του εγγονού του πονηρού Σίσυφου, του Βελλεροφόντη, που έγινε κατά λάθος δολοφόνος του αδελφού του, άλλαξε όνομα, εγκατέλειψε τη γενέτειρά του την Κόρινθο και άρχισε μία αναμέτρηση με τη ζωή και τα θηρία της, ανθρώπινα και μυθικά, είναι η ιστορία όλων εκείνων που αποφάσισαν να τα βάλουν με τη Μοίρα και τους Θεούς.

Που δάμασαν Πήγασους, σκότωσαν Χίμαιρες, δοξάστηκαν, θέλησαν να ανέβουν στον ουρανό, έχασαν το μέτρο και το δίκιο τους, καταβαραθρώθηκαν και κατέληξαν να περιπλανιούνται στους κάμπους της ζωής. Χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τις χαμένες, μερικώς σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη, Σθενέβοια και Βελλεροφόντης και υλικό από τις πολλαπλές αναφορές στον μύθο, από την Ιλιάδα, μέχρι τον Ησίοδο, τον Πίνδαρο, τον Παυσανία και τον Στράβωνα. Συμμετέχουν 7 εκτελεστές, ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί.

21 Αυγούστου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Βασιλική Β’

Οιδίπους

Ανασκαφή δεύτερη

Έναν αιώνα μετά την έναρξη των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, δύο ηθοποιοί, ένας σκηνοθέτης, ένας χορευτής κι ένας μουσικός, πραγματοποιούν μια ανάγνωση- ανασκαφή στην κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή Οιδίπους Τύραννος.
Δημιουργική ομάδα: Θοδωρής Γκόνης, Θέμης Πάνου, Δημήτρης Σωτηρίου, Θανάσης Δήμου, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μιχάλης Αγγελίδης.

Βασιλική Β’

21 Αυγούστου

∆ΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ «∆ήλος» – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Προµηθέας ∆εσµώτης του Αισχύλου

Οι Τριτοετείς σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «δήλος» – Δήμητρα Χατούπη με την σκηνοθετική καθοδήγηση της Γεωργίας Μαυραγάνη θα επιχειρήσουν μια πρώτη σκηνική προσέγγιση αυτού του εμβληματικού ποιήματος του Αισχύλου.

Ένας χορός νέων, που ενώ βαθιά μέσα του διψά για επανάσταση, συνεχώς την αναβάλλει καθώς σκοντάφτει όλο και περισσότερο σε κείνη την αντίληψη που θέλει τις επαναστάσεις να αποτυγχάνουν, ή να πνίγονται στο ίδιο τους το αίμα.

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Εκθέσεις

7 Ιουλίου – 29 Αυγούστου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ∆ΙΑ∆ΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η πόλη της Καβάλας, γίνεται θέμα και προορισμός της εφετινής εικαστικής δράσης με τίτλο «Εικαστική διαδρομή στην πόλη».

Η εικαστική έκθεση του εφετινού φεστιβάλ, θα απλωθεί σε όλη την πόλη, δημιουργώντας ένα εικαστικό περίπατο, με στάσεις σε σημαντικά αξιοθέατα της πόλης (Καπναποθήκη πλατείας Καπνεργατών, Δημαρχείο, βιβλιοθήκη, Μουσείο Μωχάμετ Άλι, Αρχαιολογικό μουσείο, Παλαιά Μουσική κ.α.) αλλά και σε ιστορικά καταστήματα (Μπαχαρικά Αρμένος, Καφεκοπτείο Ανανιάδη κ.α.)

Κάθε έργο θα αποτελεί και μια στάση της πρωτότυπης αυτής διαδρομής, μια ψηφίδα στο παλίμψηστο μωσαϊκό της πόλης και της ιστορίας της ενώ παράλληλα θα κυκλοφορήσει ένας μικρός χάρτης της διαδρομής.

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

7 Ιουλίου – 29 Αυγούστου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Κώστας Καρακίτσος

Χρωµατόδροµοι

Ο Κώστας Καρακίτσος ρίχνει χρώμα στους δρόμους. Εκεί που συναντιόμαστε, διαμαρτυρόμαστε, μιλάμε και ονειρευόμαστε, που μοχθούμε και τρέχουμε, στους δρόμους που κυκλοφορούν οι ιδέες και οι άνθρωποι αυτής της πόλης. Σε αυτές τις αρτηρίες που συνδέουν τους κατοίκους με τον τόπο τους και γίνονται πέρασμα για φιλία και επικοινωνία.

Μια επιλογή τεσσάρων σημείων στην καρδιά της Καβάλας θα χρωματιστεί από μια μικρή ομάδα δημιουργών μέσα σε μια νύχτα και θα αποτελέσει ένα ενδιαφέρον, ελπίζουμε, ξάφνιασμα στους πολίτες που διασχίζουν αυτούς τους δρόμους.

Πηγή: www.philippifestival.gr

Σχόλια