Για να είσαι καλλιτέχνης πρέπει να είσαι λιγάκι απελπισμένος… για δημιουργικότητα.

Αυτό είναι το μότο της σχεδιάστριας κοσμημάτων Ζέφη Ιωάννου. Την συναντήσαμε με αφορμή το Meet Market και μιλήσαμε για τα desperate jewelry, τη Σύρο και την τέχνη.

Ζέφη Ιωάννου1Μου έκανε εντύπωση η λέξη «desperate». Γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα για την συλλογή κοσμημάτων σας;

Το «desperate» ξεκίνησε ως αστείο πριν 5 μιση χρόνια και αφού αγαπήθηκε απέκτησε διττή έννοια και έτσι αποφασίστηκε να παραμείνει. Desperate γιατί υπήρχε «απελπισία» για έκφραση της δημιουργικότητας και σχεδιασμού και γιατί αυτά που εν τέλει κατασκευάζονται είναι κάτι που «απελπισμένα» θες να αποκτήσεις.

2Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα χειροποίητα κοσμήματα;

Από μικρή μου άρεσε να κάνω κατασκευές, να φτιάχνω αυτοσχέδια ρούχα, κοσμήματα, να δοκιμάζω, να σχεδιάζω και μεγαλώνοντας με ενδιέφερε να δουλέψω στον τομέα της μόδας. Μετά από σπουδές πάνω στον βιομηχανικό σχεδιασμό παρακολούθησα μαθήματα αργυροχρυσοχοίας από περιέργεια και εκεί ήταν σαν να άνοιξε το κουτί με τα γλυκά. Μπορούσα να μάθω να κατασκευάζω αυτά που ονειρευόμουν να φοράω.

3Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σας;

Η έμπνευση είναι σαν το νερό, υπάρχει παντού. Μία όμορφη γυναίκα, ο ήλιος της Ελλάδας, ένα σούρουπο. Ωστόσο μεγάλο κομμάτι της έμπνευσης μου είναι σπουδαίοι αρχαίοι πολιτισμοί όπως ο Ελληνικός και ο Αιγυπτιακός, η γεωμετρία και τα αρχαία σύμβολα.

Ζέφη Ιωάννου

4Μένετε στη Σύρο. Πόσο εύκολοι ή δύσκολοι είναι οι κανόνες αγοράς σε ένα νησί σαν τη Σύρο;

Η Σύρος είναι ένα μικρό νησί με μεγάλη όμως δυναμική, πολλούς κατοίκους, αστικό περιβάλλον και φυσικά είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Όποιος επιχειρεί κάτι που αγαπά αν το προιόν είναι καλό θα ακουστεί και θα αποκτήσει σχετικά γρήγορα ένα κοινό, σε τοπικό επίπεδο.

Όμως, η προσπάθεια πρέπει να διπλασιαστεί για να κρατήσεις το ενδιαφέρον του κοινού που απέκτησες. Φυσικά όταν μένεις σε νησί έχεις το πλεονέκτημα του τουρισμού το οποίο είναι και το πιο σημαντικό.

5Τι είδη κοσμημάτων πιστεύετε ότι προτιμούν οι γυναίκες;

Οι γυναίκες αγαπούν πάνω από όλα τα σκουλαρίκια, διότι εξαιτίας του ότι είναι τόσο κοντά στο πρόσωπο μας στολίζουν και μας μεταμορφώνουν. Από το πιο minimal σχέδιο μέχρι τα μεγάλα edgy κομμάτια οι γυναίκες τα αγαπούν όλα επιλέγοντας το κάθε στυλ για την περίσταση που του αναλογεί.

Ζέφη Ιωάννου

6Πώς προέκυψε η ιδέα της συμμετοχής σας στο Meet Market και τι εντυπώσεις σας έχει αφήσει αυτή η εμπειρία;

Το Meet market είναι μια υπέροχη εμπειρία και μια γλυκιά κούραση. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένα μέσα να παρουσιάσεις σωστά τη δουλειά σου. Γνωρίζεις υπέροχους ανθρώπους, ανταλλάσσεις ιδέες, κάνεις φίλους, έρχεσαι σε συνεχή επαφή με το κοινό που σε ακολουθεί και κάθε καινούργιο μέρος είναι και μία πρόκληση.

Ζέφη Ιωάννου7Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια σας; Θα θέλατε να ασχοληθείτε και με άλλα είδη εκτός από κοσμήματα;

Στα επόμενα σχέδια μου ήταν μέχρι πρότινος να συμμετάσχω σε μία έκθεση στο εξωτερικό, το οποίο το έκανα οπότε τώρα ερευνώ το επόμενο βήμα μου. Το είδος που πάντα αγαπούσα και θα ήθελα να ασχοληθώ μακροπρόθεσμα πέρα από το κόσμημα είναι ο σχεδιασμός & κατασκευή υποδήματος.

8Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο «desperate» καλλιτέχνη;

Μη μασάς. Αν το θες πραγματικά κυνήγησέ το.

Σχόλια