Η Ρούπι Κάουρ είναι η εκκεντρική ποιήτρια του instagram που πρέπει να διαβάσεις!

«Η καρδιά μου με ξύπνησε κλαίγοντας χτες βράδυ

πως μπορώ να βοηθήσω ικέτεψα

η καρδιά μου είπε

γράψε το βιβλίο»

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει μια ιδιότροπη συλλογή μικρών ποιημάτων με την υπογραφή της Ρούπι Κάουρ. Αποτελείται από τέσσερα υποκεφάλαια τα οποία αποτελούν μια πορεία –το τραύμα, η αγάπη, η συντριβή, η ίαση-, ένα ταξίδι επιβίωσης μέσα από την ποίηση.

Θα με ρωτήσεις τώρα όμως τι εστί Ρούπι Κάουρ. Είναι μια 26χρονη Ινδό- Καναδή ποιήτρια, performer και illustrator. Γεννημένη στο Punjab της Ινδίας, μετανάστευσε με την οικογένειά της στον Καναδά, όταν ήταν μόλις 4 ετών. Εθισμένη από μικρή στη ζωγραφική και την σκιτσογραφία, η Ρούπι σπούδασε ρητορική και συγγραφή στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Ontario.

Το συγγραφικό της ντεμπούτο έγινε το 2014 με τη συλλογή γάλα και μέλι, μεταφρασμένη σε 25 γλώσσες- και στη δική μας. Η Κάουρ ξεκίνησε να ανεβάζει μικρά, ευλύγιστα ποιήματα- στο στιλ των πολύ γνωστών σε όλους μας short stories όπως αυτά του Γιάννη Πολίτη- στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.

Ρούπι Κάουρ: Η ηγέτης των instagram poets ή μια άσκοπη μόδα;

 

Γνώρισαν μεγάλη απήχηση, αποφάσισε να τα συγκεντρώσει στο παραπάνω βιβλίο και να βρίσκεται στη κορυφή των New York Times για 77 εβδομάδες.

Όλα τα ποιήματα είναι γραμμένα σε μικρά, πεζά γράμματα και η επιλογή αυτή σχετίζεται με την πρόθεση της Κάουρ να αντιμετωπίζει τα πάντα ισότιμα. Άλλο ένα στοιχείο που κάνει ιδιαίτερη τη συλλογή είναι τα σκίτσα που εκτίθενται στο τέλος ορισμένων ποιημάτων, δημιουργήματα της ίδιας. Το πιο σκληρό σημείο του έργου της είναι τα θέματα που πραγματεύεται.

1.Κακοποίηση

Στο πρώτο κεφάλαιο, το τραύμα, συστήνεται ως ένα άτομο με σωματικά και ψυχικά τραύματα λόγω ενεργειών άλλων πάνω της.Έχει δηλώσει δημόσια την κακοποίηση και τον βιασμό της. Σε αυτό εντοπίζεται και ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Κάουρ τους άνδρες, όχι όλους, αλλά αυτούς που επιθυμούν τις γυναίκες ως κατώτερα φυσικά όντα.

έχω κάνει σεξ είπε εκείνη

αλλά δεν ξέρω

πως είναι

να κάνεις έρωτα

2.Βιολογικό φύλο (sex gender)

Παραθέτει τις απόψεις της εποχής της για την αντιμετώπιση της γυναίκας από τους άνδρες ως αντικείμενο και προσπαθεί να αναθεωρήσει επάνω σε όλο αυτό. Και παρουσιάζει τον έρωτα -την ερωτική πράξη ουσιαστικά- με τον τρόπο που θα όφειλε ο καθένας να το αντιμετωπίζει ως φυσιολογική ορμή του ανθρώπου χωρίς κανένα ταμπού και καμιά προκατάληψη αλλά απλά, ανθρώπινα, με υγεία και με αθωότητα.

Ρούπι Κάουρ: Η ηγέτης των instagram poets ή μια άσκοπη μόδα;

Στο κεφάλαιο η αγάπη αναφέρεται στο πρώτο της έρωτα ενώ στο επόμενο η συντριβή στο γκρέμισμα συναισθημάτων που της απέφερε ο χωρισμός.

στη σκέψη σου

τα πόδια μου ανοίγουν

σαν ένα καβαλέτο με καμβά

που εκλιπαρεί

για τέχνη

Πέρα από το συγκεκριμένο της έργο η Ρούπι έχει κάνει εντύπωση και για την φεμινιστική της δράση. Θέματα φυσιολογικά και καθημερινά που αποσιωπούνται για ανεξήγητους λόγους μιας σεμνότυφης και στενά συνδεδεμένης με τον Μεσαίωνα κοινωνίας για αυτήν αξίζουν να ειπωθούν. Είχε κάνει εντύπωση όταν ανέβασε στο instagram μια φωτογραφία έχοντας έμμηνη ρύση αλλά 2 φορές το δίκτυο την κατέβασε.

Ρούπι Κάουρ: Η ηγέτης των instagram poets ή μια άσκοπη μόδα;

Η ίδια υποστηρίζει πως το αίμα αυτό της γυναίκας συμβολίζει τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους και ενώ σε άλλους πολιτισμούς θεωρούνταν ιερό, η σημερινή εποχή της Δύσης αδιαφορεί σε αυτήν τη φυσική διαδικασία. Είναι κάτι για το οποίο οι γυναίκες δεν πάνε διακοπές, αλλάζουν την ημερομηνία του γάμους τους, το μεταφέρουν μαζί τους και ακόμα πιο σοβαρό πως νοσηλεύονται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ναι, η Κάουρ είναι η προσωπικότητα που σου περιέγραψα παραπάνω. Είναι μια αγγελική φωνή που ήρθε να δαιμονοποιήσει τα κοινωνικά πρέπει. Αποτελεί την ηγετική φυσιογνωμία των ποιητών του Instagram με τη κοινωνική της δράση και είναι μια μόδα που ήρθε για να μείνει διαγράφοντας τη δική της πορεία.

δεν είμαι δωμάτιο ξενοδοχείου είμαι σπίτι

δεν είμαι το ουίσκι που θέλεις

είμαι το νερό που χρειάζεσαι

μην έρχεσαι εδώ με προσδοκίες

και προσπάθησε να κάνεις διακοπές μακριά μου

Το instagram λοιπόν έχει και τη δικιά του ποίηση. Πέρα από τη Ρούπι Κάουρ, μπορείς να ακολουθήσεις και τους εξής:

AtticusΡούπι Κάουρ: Η ηγέτης των instagram poets ή μια άσκοπη μόδα; Alison Malee


Ρούπι Κάουρ: Η ηγέτης των instagram poets ή μια άσκοπη μόδα;

PavanaΡούπι Κάουρ: Η ηγέτης των instagram poets ή μια άσκοπη μόδα;PS. Η συλλογή γάλα και μέλι έχει και το δικό της soundtrack γραμμένο από την ίδια την Κάουρ.


  1. Μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της: https://rupikaur.com/
  2. Το 2017 κυκλοφόρησε η δεύτερη συλλογή της με τίτλο the sun and her flowers.

Σχόλια