1η Ιουνίου, η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και για όσους δεν μπορούν να χαλαρώσουν σε κάποια ξαπλώστρα, σας έχουμε προτάσεις για indoor καταστάσεις και αυτό το Σαββατοκύριακο..

Γράφουν οι Ελευθερία Στεφανίδη και Δήμητρα Μανώλη

Ποιος είναι ο λειτουργικός ορισμός, όμως, αυτής της έννοιας;

Τι ακριβώς μεταβλητές χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε κάτι τόσο γενικό, όπως η λέξη «χαλαρό»; (Ξύπνησε πάλι η ερευνήτρια μέσα μου… Όχι η Ντόρα, η μικρή εξερευνήτρια… ερευνήτρια είπα, αγαπητέ αναγνώστη σταμάτα να γελάς).

Για να μην μακρηγορώ λοιπόν, ΣΚ για μένα σημαίνει αυτοβελτίωση. Και όχι, δεν θα προτείνω meditation. Παρόλα αυτά, θέλω να τονίσω την αξία του: «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις», όπως θα έλεγε και ο λατρεμένος Leo Buscaglia.

Η ζωή είναι επιλογή και είναι στα χέρια σου

Ωστόσο, σκέφτηκες ποτέ ότι η ζωή είναι άδικη; Σκληρή; Απόλυτη; Ή μόνο για τους δυνατούς;

Αν ναι, τότε συνέχισε την ανάγνωση γιατί αυτό το ΣΚ  θα σε κάνει να δεις τα πράγματα καλύτερα!

Πρόταση 1η: 

Σε καιρό κρίσης, όπου σχεδόν ο κάθε εργοδότης εκμεταλλεύεται την κατάσταση αυτή εις βάρος των εργαζομένων, η ταινία του Seth Gordon “Αφεντικά για Σκότωμα” (Horrible Bosses, 2011) θα σε βοηθήσει να μην αισθάνεσαι μόνος. Προσοχή, όμως! Περιλαμβάνει σκηνές που συστήνεται να μην τις δοκιμάσεις στον εργασιακό σου χώρο ή στο σπίτι του αφεντικού σου!

Αν η πρώτη δε σου φτάσει, υπάρχει και η δεύτερη που κυκλοφόρησε 3 χρόνια μετά (2014). Πρωταγωνιστές: η δική μας Jennifer Aniston, ο Jason Bateman, ο Kevin Spacey, ο Jason Sudeikis, ο Charlie Day, ο Colin Farrell και ο Jamie Foxx.

Πρόταση 2η: 

Η Ρόζα της Σμύρνης: Θεωρώ ότι ξέρεις την σαγηνευτική ιστορία αλλά θα σε παρακαλέσω να επικεντρωθείς στο χαρακτήρα του Δημήτρη. Για ένα κύριο λόγο. Αποδεικνύει, και μάλιστα θριαμβευτικά, το γεγονός ότι όσο περισσότερο απόλυτος είσαι στην αρχή της δικής σου ιστορίας, τόσο πιο διαλεκτικός θα γίνεις στο τέλος. Το απόλυτο δεν υπάρχει, είναι κάτι σαν την αλήθεια. Σε μαθαίνει, όμως, ότι, όταν το κυνηγάς, φτάνεις σε αδιέξοδο που σε γυρνά στην ενσυναίσθηση. Όσο μαθαίνεις, μελετάς, επικοινωνείς τις ιδέες, τόσο πιο κοντά θα βρεθείς στο να κατανοήσεις ορισμένες συμπεριφορές. Και τότε (στο υπογράφω), ένα «χαλαρό» αεράκι θα ντύνει την αύρα σου.

Πρόταση 3η: 

Ο Όσκαρ Ουάιλντ έχει συνδέσει το όνομά του με κορυφαία έργα, με κυριότερο το μοναδικό δημοσιευμένο μυθιστόρημα του, “Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ”, το οποίο κυκλοφόρησε στο μηνιαίο περιοδικό Lippincott’s Monthly Magazine στις 20 Ιουνίου 1890.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ήρθε σε κόντρα με τη Βικτοριανή ηθική με αποτέλεσμα να κοπούν αρκετές λέξεις και να αναθεωρηθεί. Για αυτόν, όμως, ακριβώς το λόγο αξίζει να το διαβάσεις γιατί περιγράφονται με έναν τρόπο πρωτόγνωρο και ανορθόδοξο όλα εκείνα που οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να κρύψουμε με επιμέλεια.

Πάθη, αδυναμίες, εμμονές και διαστροφές συνθέτουν το “πορτραίτο” του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, όπου ο Λόρδος Χένρυ Γουότον (Lord Henry Wotton) ξελογιάζει τον νεαρό Ντόριαν. Πιστός στις ιδέες του περί νέου ηδονισμού, ο Λόρδος Χένρυ θεωρεί ότι το μόνο πράγμα στην ζωή άξιο αναζήτησης είναι η Ομορφιά και η ολοκλήρωση των αισθήσεων. Θα θυσίαζες, άραγε, την ψυχή σου στο βωμό της νεότητος και της πραγματοποίησης κάθε είδους παθών; Καλή ανάγνωση!

Αποτέλεσμα εικόνας για το πορτρέτο του ντόριαν γκρέι εξωφυλλο

Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι

Πρόταση 4η:

Μία από τις αγαπημένες μου συνήθειες είναι να «συνταγογραφώ» βιβλία. Μιλώντας, λοιπόν, και πιο πάνω για την αδικία τη ζωής, θα σου ξαναπώ ότι η ζωή είναι επιλογή και είναι στα χέρια σου… Οπότε σταμάτα να νιώθεις αμήχανα, άσχημα ή θλιβερά επειδή είσαι εσωστρεφής.

Σε έναν κόσμο όπου ψηφίζουμε όποιον φωνάζει περισσότερο…

Σε έναν κόσμο που ανεχόμαστε τον κάθε εγωπαθή συνάδελφο που πιστεύει ότι οι ιδέες του είναι πάντα οι καλύτερες και πιο καινοτόμες, ενώ είναι ό,τι πιο σύνηθες έχουμε ακούσει μέσα στη μέρα…

Σε έναν κόσμο που μας κάνει να απολογούμαστε επειδή απλά είμαστε ήρεμοι και δεν φωνάζουμε…

Σε αυτόν τον κόσμο, λοιπόν, (“τον όχι και τόσο καλό”…) έχουμε απάντηση και η απάντηση μας είναι τα εξής ονόματα: Μαχάτμα Γκάντι, Μαρσέλ Προυστ, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Γουόρεν Μπάφετ και πάει λέγοντας…

Η απάντηση, επομένως, είναι το βιβλίο του Susan Cain: Η δύναμη των εσωστρεφών σ’ έναν κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει! Είμαι σίγουρη ότι κάπου εκεί ανάμεσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα βρεις τον εαυτό σου…

Enjoy it!

Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking

Σχόλια