Πώς η Αμερική στείρωνε ανθρώπους με βάση τα σκόρ τους σε ψυχομετρικά τεστ και την καταγωγή τους;

Σε λίγες μέρες δίνω το τελευταίο μου μάθημα για την εξεταστική του Ιουνίου, Ψυχολογική Αξιολόγηση το όνομα αυτού. Έτσι, θέλησα να μοιραστώ μαζί σας ιστορικώς καταγεγραμμένα γεγονότα που προσωπικά με άφησαν άφωνη και ίσως συμβαίνουν ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για μία ανήθικη φασιστική πρακτική που εφαρμόστηκε με σκοπό την “νοητική οικοδόμηση” του αμερικάνικου έθνους.

Τον 20ο αιώνα η βιομηχανική επανάσταση και η μαζική μετανάστευση είτε σε πόλεις είτε από χώρα σε χώρα οδήγησε την Αμερική στο κίνημα του προοδευτισμού. Μία ιδεολογία που επέτρεπε την εμπλοκή της κυβέρνησης πολύ βαθιά στα κοινωνικά οργάνωση. Έτσι, η τάση αυτή μαζί με τις ιδέες πως ο εκφυλισμός και τα “κακά” χαρακτηριστικά κληρονομούνται οδήγησε τις Η.Π.Α. σε μαζικές στειρώσεις.

Αρχική ιδέα:

Ο Francis Galton ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκε με την ψυχομετρία και τα ψυχομετρικά τεστ. Ήταν Άγγλος επιστήμονας, δεύτερος ξάδερφος του Κάρολου Δαρβίνου, ο οποίος μελέτησε πολύ τα ανθρώπινα όντα και ο ίδιος. Η συγγένεια αυτή τον έφερε ακόμα πιο κοντά με την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου από την οποία επηρεάστηκε αρκετά.

Διατύπωσε την άποψη πως αυξάνοντας τα επιθυμητά χαρακτηριστικά-γονίδια μπορούμε να δημιουργήσουμε μία φυλή ανώτερων ανθρώπων. Ο ίδιος δημοσίευσε και μια μελέτη η οποία η οποία έδειχνε την τάση οι διανοητικά παραγωγικοί άνθρωποι να γεννούν εξίσου όμοιους απογόνους. Ουσιαστικά, ήταν ο ιδρυτής της ευγονικής.

Παραποίηση της αρχικής ιδέας:

Παρόλο που ο Galton έδωσε έμφαση στα θετικά χαρακτηριστικά και την αύξηση αυτών, άλλοι Αμερικάνοι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στα αρνητικά χαρακτηριστικά και την εξουδετέρωσή τους. Οι Davenport και Laughlin ίδρυσαν ένα γραφείο ερευνών για την ευγονική μέθοδο (eugenics record office/ERO) , το οποίο μάλιστα χρηματοδοτούνταν και είχε τρομερές συνέπειες. Ο σκοπός της ευγονικής, σύμφωνα με αυτούς,ήταν  “να βελτιωθούν οι φυσικές, σωματικές και ψυχικές ποιότητες της ανθρώπινης οικογένειας”.

Η συλλογή δεδομένων αποτελούνταν από γενεολογικά δέντρα,τεστ νοημοσύνης, τεστ κληρονομικότητας, συνεντεύξεις ομάδων με ξεχωριστά ενδιαφέροντα, καθώς και απογραφές. Με αυτόν τον τρόπο η ERO έδωσε την εκκίνηση για την θέσπιση νόμων που αφορούσαν ανθρώπους φτωχούς, με αναπηρίες, ψυχικά ασθενείς, εγκληματίες και ανθρώπους με χρώμα δέρματος εκτός λευκού σε 32 από τις 50 πολιτείες όπως:

  • νόμους που περιόριζαν την μετανάστευση ανθρώπων από εθνικότητες που σκόραραν χαμηλά σε νοητικές δοκιμασίες
  • νόμους που έθεταν περιορισμούς για γάμους με νοητικά “κατώτερους” ανθρώπους
  • νόμους για φυλετικούς διαχωρισμούς
  • νόμους που επέτρεπαν την στείρωση ατόμων από ανεπιθύμητες κοινωνικές ομάδες

Η ιδέα της ευγονικής με τον καιρό διαδόθηκε στην κουλτούρα των Αμερικάνων και το κοινό εξοικειώθηκε μαζί της. Ακόμα και βραβεία δίνονταν σε οικογένειες με τον “τέλειο” φαινότυπο, παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά δηλαδή.

“Είναι καλύτερο για όλο τον κόσμο, αντί να περιμένει να εκτελεστεί ένας εκφυλισμένος απόγονος για ένα έγκλημα, ή αντί να πεινάνε λόγω της ηλιθιότητάς τους, η κοινωνία να μπορεί να αποτρέπει αυτούς που είναι ξεκάθαρα αταίριαστοι να συνεχίσουν το είδος τους” -Ο Holmes, μεταφορέας της άποψης του ανώτατου δικαστηρίου των Η.Π.Α.

Τα αποτελέσματα:

  • Από το 1907 έως το 1963, πάνω από 64,000 άτομα στειρώθηκαν στην Η.Π.Α.
  • 25-50% των ιθαγενών γυναικών της Αμερικής στειρώθηκαν κατά την περίοδο 1970-1976.
  • Το 1972 η γερουσία αποκάλυψε ότι τουλάχιστον  2,000 μαύρες γυναίκες που ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας στειρώθηκαν χωρίς να συμφωνούν ή να το γνωρίζουν.
  • αποτέλεσε έμπνευση για την ιδέα της Άριας φυλής του Χίτλερ

 

Σε ένα πολύ μικρό και περιεκτικό άρθρο προσπάθησα να σας παρουσιάσω πως μπορεί ο ρατσισμός να πάρει διάφορες μορφές, όπως αυτή της ψευδο-επιστήμης. Ο σκοπός, όμως, αυτού του άρθρου είναι η αμφισβήτηση προς οποιαδήποτε μορφή αυθεντίας μας πλασάρουν ως την μοναδική και ακατανίκητη αλήθεια.

Τα τεστ νοημοσύνης ή προσωπικότητας μπορούν να που πολλά για το κάθε άτομο. Ωστόσο, είναι ακατανόητο να στηρίζουμε την κρίση μας και να αλλάζουμε την ζωή ενός ανθρώπους με βάση ένα σκορ πόντων που συγκέντρωσε σε 2 σελίδες χαρτί.

Όλοι έχουμε δυνατότητες και ταλέντα! Αρκεί να αποβάλλουμε την προκατάληψη και τον ρατσισμό που κυριαρχεί στην σκέψη μας και να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τον κόσμο αποδεχόμενοι κάθε μικρό χαρακτηριστικό των ανθρώπων.

 

 

Σχόλια