Μία ημέρα σε έναν ultimate φοιτητικό προορισμό, που δεν είναι άλλος από το Ρέθυμνο.

Προτάσεις για μαγαζιά και όχι μόνο, προκειμένου να περάσεις αξέχαστες στιγμές στην πόλη των Τεχνών.

Διακοπές στο Ρέθυμνο: 24 ώρες στον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό

Ανάμεσα σε δύο από τους μεγαλύτερους ορεινούς όγκους της Κρήτης, κάτω από τη σκιά του Ψηλορείτη, βρίσκεται η πόλη του Ρεθύμνου, το σημείο εκείνο, όπου ο μύθος συναντάει την πραγματικότητα συνθέτοντας μια πόλη γεμάτη με χρώματα και εκπλήξεις.

Μετά από 4 χρόνια σπουδών εκεί καταλήγω στο ότι -το Ρεθυμνάκι μου- είναι η πόλη των αντιθέσεων∙ βραχώδη τοπία, αλλά και δαντελωτές παραλίες με εξωτικά νερά, εγκρεμοί, αλλά και πολύχρωμα μποστάνια, κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα, αλλά και παραδοσιακά χωριά.

Είναι ο τόπος αυτός όπου το παλιό παντρεύεται αρμονικά με το μοντέρνο. Ορεινό και απόμακρο, αλλά φιλόξενο και ρομαντικό ταυτόχρονα.

Τον ιδιαίτερο αυτό καμβά συμπληρώνουν «εκρηκτικές» πινελιές από την κρητική κουζίνα, καθώς και άφθονη τσικουδιά!

Το πρωινό ξύπνημα θα σε βρει είτε σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου της παραλίας είτε σε κάποιο από τα καταλύματα που είναι κρυμμένα μέσα στα σοκάκια της παλιάς πόλης.

Φωτογραφία: Savoir Ville

Από τη μία παράθυρα με θέα το μπλε του ουρανού και της θάλασσας και από την άλλη ανθισμένα μπαλκόνια να στολίζουν πλακόστρωτα σοκάκια.

Αφού λοιπόν ανοίξεις το παράθυρό σου αφήνοντας το φως του ήλιου να πλημμυρίσει το χώρο, μπορείς να ξεκινήσεις την περιπλάνηση στο ρεθυμνιώτικο όνειρο!

Για πού; Εσύ αποφασίζεις. Ο κατάλογος είναι μεγάλος και οι θησαυροί του Ρεθύμνου αναρίθμητοι.

Φωτογραφία: TripAdvisor


Στάση 1η

Όσο θα ξεφυλλίζεις κάποιον ταξιδιωτικό οδηγό του Ρεθύμνου και προσπαθείς να καταλήξεις στο επόμενο βήμα των διακοπών, σου προτείνω να επισκεφτείς την «Κιμωλία», ένα μικρό καφέ στην αγκαλιά μιας από τις ομορφότερες μικρές πλατείες της πόλης, πίσω από τη Μητρόπολη. Ανάμεσα σε κληματαριές, αναρριχώμενα φυτά και τρεχούμενο νερό μπορείς να απολαύσεις ένα άκρως παραδοσιακό brunch ∙ σφακιανές πίτες με γλυκιά μυζήθρα ή μάραθα και μέλι.


Φωτογραφία: thisiscrete.gr

Αν είσαι λάτρης του υγρού στοιχείου τότε το Ρέθυμνο θα σε ανταμείψει καθώς ένα από τα βασικά του γνωρίσματα είναι οι ανυπέρβλητες αμμώδεις, αλλά και απόκρημνες παραλίες του.

Μπαλί, Πάνορμο, Αγία Γαλήνη, Σούγια και Δαμνόνι είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες παραλίες με κρυστάλλινα νερά.

Έξω από το Ρέθυμνο βρίσκεται επίσης και η παραλία της Πρέβελης, ένα θαύμα της φύσης που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Το φοινικόδασος, τα παραδείσια νερά και η λευκή άμμος δίνουν την αίσθηση ότι έχεις μεταφερθεί σε κάποιο τροπικό νησί του Ειρηνικού.

Φωτογραφία: caravel.gr

Αν πάλι ετοιμάζεσαι για βουτιά στο πράσινο, απαντώντας «βουνό» στο δίλημμα των διακοπών «Βουνό ή Θάλασσα», τότε και πάλι το Ρέθυμνο είναι ο ιδανικός προορισμός.

Μια βόλτα στους παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς θα σε φέρουν πιο κοντά στην καρδιά της κρητικής ομορφιάς και κουλτούρας.

Εκεί που το πιο απόμακρο τμήμα του νησιού ξετυλίγεται μέσα από μοναδικής φυσικής ομορφιάς φαράγγια, βραχώδη σπήλαια, ξωκλήσσια, κρητικά εδέσματα και φιλόξενους ανθρώπους.

Απαραίτητη κρίνεται η επίσκεψη στο χωριό των Ανωγείων, καθώς και στους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Μονής Αρκαδίου και της Αρχαίας Ελεύθερνας. 

Φωτογραφία: GreekGuide.com

Μετά από τόσες διαδρομές και επισκέψεις, είμαι σίγουρη ότι το μόνο που θα επιθυμείς είναι ένα απολαυστικό και χορταστικό γαστρονομικό ταξίδι, την οργάνωση του οποίου αναλαμβάνουν τα δεκάδες ρακάδικα και εστιατόρια που μπορείς να ανακαλύψεις εξερευνώντας τα σοκάκια της πόλης.


Στάση 2η

Αν λοιπόν η ώρα του μεσημεριανού σε βρίσκει στην πόλη τότε η επόμενη στάση σου ακούει στο όνομα «Χαβεσιλίκι».

Η ονομασία αυτού του μεζεδοπωλείου-καφενέ, που στολίζει την πλατεία της Μητροπόλεως, σημαίνει έντονη επιθυμία, πόθος, παραπέμποντας τον επισκέπτη του σε αυτό που πρόκειται να γευτεί.

Απλοί μεζέδες από ντόπια υλικά, έτοιμοι να προσφέρουν «γαργαλιστικές» στιγμές στον ουρανίσκο, συνοδευόμενοι από ρακή ή κρασί. Το σκηνικό συμπληρώνει έντεχνη, ρεμπέτικη και παραδοσιακή μουσική! Πριν φύγεις μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το εσωτερικό του μαγαζιού, τους τοίχους του οποίου στολίζουν οι προσωπογραφίες των μουσικών του Ρεθύμνου.


Καθώς το μεσημέρι προχωράει μη διστάσεις να σταματήσεις σε κάποια gelateria. Έχοντας λοιπόν το αγαπημένο σου παγωτό ανά χείρας κάνε μια ολιγόλεπτη στάση στην Κρήνη Ριμόντι, τα κατά κόσμον «Βρυσάκια» (ο αστικός μύθος λέει ότι όποιος πιει νερό από εκεί θα παντρευτεί ντόπιο της περιοχής), αλλά και στην Πλατεία Μικρασιατών, την οποία κοσμούν το τούρκικο σχολείο, ο γνωστός για την αρχιτεκτονική του και διακόσμηση Ναός του Αγίου Φραγκίσκου, όπως και ο πιο γνωστός μιναρές της πόλης που ανήκει στο Νερατζέ Τζαμί (το σημερινό ωδείο).

Φωτογραφία: mythagogia.blogspot.com

Η μέρα κυλάει και ο ουρανός έχει αρχίσει να βάφεται στα χρώματα του μενεξέ. Αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για μια περιπλάνηση στα αναγεννησιακά στενάκια της παλιάς πόλης, ανάμεσα σε ενετικά νεοκλασικά, κτίρια με άρωμα ανατολήςανθισμένες αυλές και λιλιπούτεια μαγαζάκια.

Φωτογραφία: ArtTravel

Ένας περίπατος στην παλιά πόλη αρκεί για να μεταφέρει κάποιον σε μια άλλη εποχή. Μη λησμονήσεις να διασχίσεις το Μακρύ Στενό, μια διαδρομή που θα μπορεί να σε οδηγήσει  τόσο στην ανακάλυψη της Κυράς των Αγγέλων όσο και στο Φρούριο της Φορτέτζας.

Φωτογραφία: consort-travel.gr


Στάση 3η

Στα πέτρινα σκαλιά που οδηγούν στο βενετσιάνικο Φρούριο θα βρεις δύο από τα ομορφότερα καφενεία του Ρεθύμνου, το “Χαλικούτι” και την “Καλούμπα”.

Φωτογραφία: http://toxalikouti.org

Ανάμεσα στις βουκαμβίλιες και τις παρέες φοιτητών και μη μπορείς να απολαύσεις ρακή, τσίπουρο, ποικιλίες βιολογικών κρασιών, βότανα, χυμούς, γλυκά του κουταλιού και φυσικά τους απαραίτητους συνοδευτικούς μεζέδες.

Δύο χώροι που προσπαθούν να επαναφέρουν στη ρεθεμνιώτικη καθημερινότητα τους ανέμελους ρυθμούς και τις γεμάτες με γέλια και άφθονο κέφι μαζώξεις στις ασβεστωμένες αυλές των χωριών∙ ποιοτικό, παραδοσιακό και συνάμα αυτοδιαχειριζόμενο και συνεταιρικό!


 

Ο Ήλιος έχει αρχίσει να … βουτάει στη θάλασσα και καθώς το σούρουπο προχωράει περιμένοντας να παραχωρήσει τη θέση του στη νύχτα, νομίζω ότι ήλθε η στιγμή για μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα.

 

Φωτογραφία: kriti24.gr

Στην αγκαλιά του φλοίσβου, κάτω από το φως του ηλιοβασιλέματος και με τη μελωδική μουσική του παφλασμού των κυμάτων.

Φωτογραφία: greekguide.com


Στάση 4η

Ακολουθώντας την οδό Κεφαλογιάννη, κάτω από τα τείχη, θα φτάσεις στην πλατεία της Νομαρχίας. Άλλη μια πλατεία περιτριγυρισμένη από μικρά καφενεία, με κρητικές μοναδικές γεύσεις που θυμίζουν γιαγιά και άφθονο τοπικό, ιδανικά για τις δροσερές καλοκαιρινές νύχτες!


Φωτογραφία: explorerrethymno.gr

Καθώς η νύχτα πέφτει στα διάφορα nightclubs της παραλιακής και της παλιάς πόλης τα decibel ανεβαίνουν. Άλλωστε ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του Ρεθύμνου είναι η νυχτερινή του ζωή!

Σε αυτό το σημείο οι στάσεις θα είναι πολλαπλές! Η ερώτηση είναι μόνο μία: Έτοιμος/-ή για μια διαφορετική μπαρότσαρκα;

Κατι για να φας….

Μαρουβάς

Φωτογραφία: https://www.facebook.com/marouvass/

Διασχίζοντας το στενό της οδού Βερνάδου, όπου βρίσκονται μαζεμένα μερικά από τα δεκάδες ρακάδικα της πόλης θα βρεις το «Μαρουβά», μια από τις ομορφότερες αυλές του Ρεθύμνου. Κάτω από τη δροσιά της κληματαριάς και το φως του φεγγαριού, μπορείς να αφεθείς σε μια παραδοσιακή γαστρονομική περιπέτεια με χαλαρή διάθεση και ζωντανή μουσική.

1600 Raki Ba Raki

Φωτογραφία: Touristorama

Ανάμεσα σε ένα μεσαιωνικό σύμπλεγμα κτιρίων θα βρεις ένα κρητικό ρακάδικο νέας γενιάς! Οι ευφάνταστες γεύσεις, η αισθητική και η ατμοσφαιρική διακόσμηση σε περιμένουν για μια φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών στην καρδιά της Παλιάς Πόλης  του Ρεθύμνου.

Κατι για να πιεις…

Κήπος του Αλή Βαφή

Φωτογραφία: https://www.facebook.com/alivafis/

Το πάλαι ποτέ αρχοντικό του τούρκου έμπορου Αλή Βαφή έχει μετατραπεί σε ένα  μυσταγωγικό κήπο με οριεντάλ πινελιές, έτοιμο να σου χαρίσει ένα μοναδικό βράδυ κάτω από τον έναστρο ουρανό!

Cavo 

Φωτογραφία: cavorethymno.gr

Η  “talk of the town” καλοκαιρινή πρόταση της νυχτερινής ζωής του Ρεθύμνου. Ντυμένο στα λευκά, με θέα το κάστρο της Φόρτετζας και πάνω από τον αφρό της θάλασσας, το Cavo αποτελεί μια ultra ειδυλλιακή επιλογή για μια  grande καλοκαιρινή έξοδο για ποτό.

Rewine

Φωτογραφία: rewine.gr

Ένα μοντέρνο wine bar κοντά στην Πλατεία της Μητροπόλεως που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τον όρο “Aesthetics”. Την απαραίτητη all time classic λίστα των καλοκαιρινών κοκτέιλ απογειώνουν τα ιδιαίτερα «οινοποιήματα»  παγκόσμιων αμπελώνων.

Σχόλια