Μάθε μερικούς λόγους για το τι κάνει αυτό το είδος τόσο σπουδαίο!

An obscure and melancholic genre, born from new wave and post-punk. Often associated with gothic subculture.” Αυτά λέει το urban dictionary αν ψάξεις το Darkwave τι είναι. Και εγώ δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω πιο τεμπέλικα το άρθρο. Ούτε καν να ψάξω webster, urban dictionary έψαξα. Όπως και να χει.

Σε τι διαφέρει λοιπόν το darkwave από τα new wave και τα post punk; Το λέει και το όνομα. Wave. Dark. Είναι ότι και τα αγαπημένα σου new wave και post punk τραγούδια, απλά πιο σκοτεινά, πιο μελαγχολικά πιο ΓΚΟΘΙΚ.

Οπότε μπορείς να θεωρήσεις και πολλά από τα συγκροτήματά που ακούς ως “darkwave”. Εκτός αν είσαι κανένας genreλάγνος™ και έχεις κόμπλεξ με το αν οι Killing Joke είναι darkwave ή γκοθικ, ή post punk ή new wave. Γιατί να μην είναι όλα μαζί;

Φάση μου

origins

Από τις αρχές των 80’s το συγκεκριμένο είδος εξαπλώθηκε μαζί με το ευρύτερο new wave-post punk στην Ευρώπη, πρεσβεύοντας το μελαγχολικό-σκοτεινό λουκ της εποχής. Η λέξη goth ήταν ανέκαθεν ταυτόσημο με τη gothic ροκ, ενώ η λέξη Darkwave είχε ευρύτερο νόημα, καθώς  περιλάμβανε μουσικούς που είχαν σχέση με τη gothic rock, post punk και new wave μουσική

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: The Cure (πάντα όπου post-punk, new wave θα βρίσκονται πρώτοι στη λίστα), Bauhaus, Pink Turns Blue, Joy Division, Sisters of Mercy, Rosetta Stone, Siouxsie and the Banshees, The Sisters of Mercy, ακόμα και Depeche Mode.

ΥΓ. Pink Turns Blue ό,τι καλύτερο υπάρχει.

Κινήθηκε σε διάφορα κύματα και από αυτό δημιουργήθηκαν το Ethereal wave, το γαλλικό coldwave, το neoclassical dark wave και φυσικά αργότερα το synthwave.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το synthwave εδώ!

Hρθαν τα 90’S

Στα 90’s πήρε διαφορετική μορφή από τις post punk και new wave ρίζες, αφού αυτά είχαν πλέον σβήσει και κινήθηκε σε πιο underground επίπεδα στη Γερμανία. Έγινε πιο αιθέριο και μελαγχολικό και ξέφυγε από το goth στυλ και τότε ήταν που εμφανίστηκαν τα μεγάλα darkwave συγκροτήματα των Clan of Xymox, Diary of Dreams, Psyche, Dead can Dance και Nursery.

Τότε ακολούθησε μια πιο ambient, avant garde πορεία, σε ένα πιο νεοκλασσικό στυλ με μεσαιωνική ενορχήστρωση.  Ακόμα και τα dark καμπαρέ των Black Tape for a Blue Girl, του συγκροτήματος το οποίο ουσιαστικά πήγε μαζί με τη δισκογραφική Projekt Records το Darkwave στις ΗΠΑ.

Tο ελληνικο darkwave δικαζει

Καθώς το darkwave αναπτύχθηκε στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία σαν τον κακό αδερφό του new wave, η ήδη δυνατή ελληνική new wave σκηνή υπήρχε και ήταν δυνατή και στο darkwave.

H χώρα μας έχει παράγει (προφανώς και όχι η χώρα μας γιατί δεν είμαστε ικανοί για τίποτα ε ρε τα λαμόγια τους πολιτικούς που μας κυβερνάνε) μπαντάρες όπως οι South of No North, οι Film Noir, Libido Blume, The Art of Parties, Villa 21 και δεν συμμαζεύεται. Αν μπεις σε ψαγμένα new wave/darkwave forums και blogs θα βρεις διαμάντια (πες ότι ακούς και Τρύπες σε κανέναν ξένο να πάθει τη πλάκα του).

Tο darkwave ζει

Το Darkwave πλέον δεν έχει την απήχηση που είχε στα 80’s αλλά πλέον η ασύγκριτη μουσική της δεκαετίας είναι που στιγματίζει νέα συγκροτήματα να μπουν στο τρυπάκι του Darkwave.

She Pasts Away, Light Asylum, Ash Code, Noir, Selofan και Lebanon Hanover είναι μόνο μερικά από τα συγκροτήματα που αξίζει να ακούσεις.

Και φυσικά για να τελειώσω το άρθρο θα πάρω μια ατάκα του πρώτου goth και πατέρα της όλης wave-γκοθ σκηνής, Edgar Allan Poe:

Αποτέλεσμα εικόνας για edgar allan poe emos south park

Σχόλια