Εάν κλείνεις το κινητό σου στο αεροπλάνο, ανοίγεις το σκίαστρο στη προσγείωση ή την απογείωση και δεν ξέρεις γιατί, τότε ήρθε η ώρα να μάθεις!

Για τσέκαρε!

1.Γιατί κλείνουμε το κινητό στο αεροπλάνο

Τα κινητά τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές συνδέονται στο internet ή σε δίκτυα δεδομένων χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα.

Ορισμένα ηλεκτρονικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση ή την επικοινωνία του αεροπλάνου με τους πύργους ελέγχου διαθέτουν ευαίσθητους αισθητήρες.

Έτσι υπάρχει φόβος παρεμβολών από την μετάδοση των ραδιοκυμάτων, ειδικά αν αυτά είναι σε συχνότητες όμοιες με αυτές των συστημάτων του αεροπλάνου ή του αεροδρομίου (πύργος ελέγχου, ραντάρ κλπ).

2. Γιατί τα σκίαστρα των παραθύρων του αεροπλάνου πρέπει να είναι ανοιχτά κατά την απογείωση και την προσγείωση;

Όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα που προαναφέραμε, έτσι και η απαίτηση να είναι ανοιχτά τα σκίαστρα των παραθύρων του αεροπλάνου γίνεται για λόγους ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να είναι ανοιχτά για να υπάρχει ορατότητα και να βλέπει το πλήρωμα τι γίνεται έξω από το αεροσκάφος σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα.

Έτσι, αν κάτι πάει στραβά κατά την απογείωση ή την προσγείωση, το πλήρωμα της καμπίνας, οι αεροσυνοδοί δηλαδή, θα πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα ώστε να κατευθύνουν κατάλληλα τους επιβάτες.

3. Γιατί τα παράθυρα στα αεροπλάνα έχουν οβάλ σχήμα;

Τα οβάλ παράθυρα προσφέρουν μεγαλύτερη επιφάνεια παραθύρου, άρα και καλύτερη θέα στους επιβάτες, καθώς επίσης και εξυπηρετούν επιβάτες με διαφορετικό σωματικό ύψος (και τους κοντούς, αλλά καί τους 2μετρους!)

4. Τι ακριβώς απαγορεύεται τέλος πάντων να έχω στη χειραποσκευή;

Αυτή είναι η λίστα με τα αντικείμενα που απαγορεύονται και δεν πρέπει να βάλετε μέσα στη χειραποσκευή που θα πάρετε στο αεροπλάνο:

Αντικείμενα που απαγορεύονται στο αεροπλάνο
Πάσσαλοι σκηνής
Αναπτήρες
Υγρά άνω των 100ml
Υγρά άνω των 100ml μοιρασμένα σε μικρά μπουκαλάκια!
Ρακέτες
Καλάμι ψαρέματος
Αιχμηλά αντικείμενα
Επαγγελματικά εργαλεία
Πυροτεχνήματα, φωτοβολίδες και άλλα βεγγαλικά
Οξυζενέ

5. Γιατί ορισμένες αεροπορικές εταιρίες δε διαθέτουν 13η σειρά καθισμάτων;

Η απάντηση είναι εύκολη: επειδή πολλοί είναι εκείνοι – είτε οι υπεύθυνοι των εταιριών είτε οι επιβάτες – που δε νιώθουν άνετα με τον αριθμό 13, ο οποίος θεωρείται γρουσούζικος από τους προληπτικούς. Έτσι, αεροπορικές εταιρίες όπως η Air France, η Emirates, η Continental Airlines, η Lufthansa και η Ryanair, περνούν από τη δωδέκατη σειρά καθισμάτων κατ’ ευθείαν στη δέκατη τέταρτη. Μάλιστα, στα αεροσκάφη της Lufthansa λείπει και η δέκατη έβδομη σειρά, επειδή στην Ιταλία και τη Βραζιλία το “17” θεωρείται πιο γρουσούζικος αριθμός από το “13”!

Σχόλια