Τι βαθύτερα νοήματα μπορεί να κρύβουν αυτές οι ταινίες ψυχολογικών πειραμάτων;

Ας τις δούμε!

1. Exam (Εξέταση μέχρι θανάτου)

4 ταινίες ψυχολογικών πειραμάτων που θα σε καθηλώσουν στην οθόνηΠαραγωγή του 2009, σε σκηνοθεσία Stuart Hazeldine. Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν μία καλοπληρωμένη θέση εργασίας σε μία εταιρία με ταυτότητα «φάντασμα». Η θέση είναι μια και μοναδική, δεν υπάρχει θέση για όλους. Ποια θέση διεκδικούν οι υποψήφιοι είναι άγνωστο. Περίεργο; Συγκεντρώνονται σε μια κλειδωμένη αίθουσα και τους δίνονται προφορικά συγκεκριμένες οδηγίες και 80 λεπτά για να δώσουν την απάντηση στο θέμα.

Οι οδηγίες αυστηρότατες, όποιος παρεκκλίνει από τους κανόνες θα αποβληθεί αμέσως από την εξέταση. Στο δωμάτιο υπάρχει ένας φρουρός που τους επιτηρεί, μια οθόνη και ο χρόνος να τρέχει. Γιατί όμως οι κόλλες των υποψηφίων είναι λευκές; Σε ποια ερώτηση έχουν κληθεί να απαντήσουν; Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονταν και κανένας δεν θα περίμενε αυτή την εξέλιξη της υπόθεσης.

Μέχρι πού είναι ικανοί να φτάσουν οι υποψήφιοι για μια θέση εργασίας; Καλοστημένη και έξυπνη υπόθεση και ερμηνείες που θα σου κόψουν την ανάσα. Πρωταγωνιστούν οι: Adar Beck, Chris Carey, Gemma Chan, Nathalie Cox, John Lloyd Fillingham, Chuck Iwuji, Luke Mably, Pollyana Mclntosh, Jimi Mistry και Colin Salmon.

2. Das experiment (Το πείραμα)

4 ταινίες ψυχολογικών πειραμάτων που θα σε καθηλώσουν στην οθόνηΤαινία γερμανικής παραγωγής του 2001, σε σκηνοθεσία Oliver Hirschbiegel. Είκοσι άνδρες δέχονται να λάβουν μέρος σε ένα επιστημονικό πείραμα που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και κατά την ολοκλήρωση του θα ανταμειφθούν με δύο χιλιάδες δολάρια. Σκοπός του πειράματος είναι η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Ο κάθε συμμετέχων έχει τους δικούς του λόγους για τη λήψη αυτής της απόφασης. Μετά από συνεντεύξεις και τεστ που περνάνε τους χωρίζουν σε δύο ομάδες: οκτώ από αυτούς θα είναι τα όργανα που ασκούν την εξουσία, οι δεσμοφύλακες, ενώ οι υπόλοιποι 12 θα είναι οι κρατούμενοι.

Όλοι ξεκινούν με την πρόθεση να διεξάγουν ομαλά το πείραμα και να κερδίσουν τη χρηματική αμοιβή. Σύντομα όμως θα αποδειχθεί ότι στη ζωή επικρατεί, όπως ακριβώς και στη φύση, το δίκαιο του ισχυρότερου. Θα τεθεί ξανά υπό έλεγχο η αποκλίνουσα συμπεριφορά; Ταινία που απηχεί τη σκληρή πραγματικότητα και εκτοξεύει την αδρεναλίνη στο ζενίθ. Πρωταγωνιστούν οι: Moritz Bleibtreu, Christian Berkel, Edgar Selge και Maren Egger.

3. Saw (Σε βλέπω)

4 ταινίες ψυχολογικών πειραμάτων που θα σε καθηλώσουν στην οθόνηΑμερικάνικη παραγωγή του 2004, σε σκηνοθεσία James Wan και σενάριο James Wan και Leigh Whannell. Δυο άγνωστοι άνδρες ξυπνάνε σε ένα υπόγειο χωρίς να έχουν καμία απολύτως ιδέα σχετικά με το πώς βρέθηκαν εκεί. Είναι φυλακισμένοι και δεμένοι, όταν ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι στη μέση του δωματίου βρίσκεται ένα πτώμα που κρατά ένα όπλο.

Τους ανακοινώνεται ότι διαθέτουν οκτώ ώρες προκειμένου να δοκιμαστούν και να παλέψουν για την επιβίωσή τους. Στο πάτωμα υπάρχει ένα κασετόφωνο και στις τσέπες τους κασέτες με την ένδειξη «παίξε με». Ποιες είναι οι τελεσίδικες εντολές που θα λάβουν οι άνδρες και σε τι σημείο θα φτάσουν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα;

Η απόφαση προβλέπει να ελευθερωθεί όποιος σκοτώσει τον άλλο. Γιατί ο Jigsaw killer τους κατέστησε πιόνια στο θανάσιμο παιχνίδι του; Σοκαριστικό φινάλε και δυναμική εισαγωγή ενός νέου κινηματογραφικού «κακού» που θα στοιχειώσει τα όνειρά σου. Πρωταγωνιστούν οι: Cary Elwes, Leigh Whannell και Danny Glover.

4. The Belko experiment

4 ταινίες ψυχολογικών πειραμάτων που θα σε καθηλώσουν στην οθόνηΑμερικάνικη παραγωγή του 2017, σε σκηνοθεσία Greg McLean και σενάριο James Gunn. Οι υπάλληλοι μια πολυεθνικής εταιρίας με έδρα τη Μπογκοτά της Κολομβίας ξεκινούν ανυποψίαστοι για τη δουλειά τους. Έρχονται εξ απροόπτου όταν συναντούν έλεγχο του πληθυσμού που εισέρχεται στην εταιρεία, με εντολή τη δυνατότητα εισόδου μόνο των μελών της Εταιρίας.

Παραβλέπουν το παράξενο γεγονός και ανυποψίαστοι ετοιμάζονται για μια ακόμα μέρα ρουτίνας. Μια ακόμα έκπληξη έρχεται όταν μια φωνή ανακοινώνει στους 80 εργαζόμενους  μέσω ενός συστήματος ενδοεπικοινωνίας ότι είναι κλειδωμένοι στο κτίριο και ότι είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν διεστραμμένες εντολές θανάτου, διαφορετικά θα πέθαιναν πολλοί από αυτούς.

Οι εντολές γίνονται ολοένα και πιο φονικές και το παιχνίδι δυσβάσταχτο. Η απόφαση επείγει και οι αλληλοσπαραγμοί κορυφώνονται. Βία και απόγνωση κυριαρχούν στην ταινία και εισάγουν το θεατή σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον. Πρωταγωνιστούν οι John Gallagher Jr., Tony Goldwyn και Adria Arjona.

Σχόλια