Βιβλιοκριτική: «Το βαμμένο πέπλο», ένας έρωτας που άξιζε μια δεύτερη ευκαιρία

 Το «Βαμμένο πέπλο» αποτελεί βιβλίο σταθμός για την αντίληψη για τον έρωτα, την ιστορία της χολέρας και της πάλης του ανθρώπου με την προδοσία.

Αν ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της ιστορίας ο George Orwell υποστηρίξει δημοσια ότι αποτελείς το σύγχρονο συγγραφέα  που τον επηρέασε περισσότερο, τότε μόνο περήφανος μπορείς να νιώσεις. Αυτό ακριβώς, αισθάνθηκε και ο συγγραφέας του βιβλίου, Μaugham Somerset, ο οποίος έγραψε ιστορία μέσα σε μια κοινωνία που ζούσε μέσα στον πουριτανισμό με το βιβλίο του «Βαμμένο πέπλο».

Θέλησε να σπάσει τα στερεότυπα και να μιλήσει για απιστία σε μία κλειστή κοινωνία χωρίς φόβο για το τί θα πει ο κόσμος. Εξάλλου όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος « Η μεγαλύτερη τραγωδία στη ζωή δεν είναι πως οι άνθρωποι πεθαίνουν, είναι πως σταματούν να αγαπούν».

Το βιβλίο έχει επανεκδοθεί πολλές φορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και ο συγγραφέας έχει χιλιάδες φανατικούς αναγνώστες. Μεταφράστηκε σε πάνω από 10 γλώσσες και στις περισσοτερες χώρες αποτελεί βιβλίο τομή στην ιστορία της κλασικής λογοτεχνίας.

Έχει μάλιστα μεταφερθεί τρεις φορές στον κινηματογράφο με τελευταία την ομώνυμη ταινία του 2006, σε σκηνοθεσία Τζοκ Καράν, με τη Ναόμι Γουάτς και τον Έντουαρντ Νόρτον στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Υπόθεση:

Η κεντρική ιστορία, αφορά ένα νιόπαντρο σχετικά ζευγάρι που ο άντρας ( ο Γουόλτερ) είναι γιατρός και η γυναίκα του η Κίτι αποτελεί μία ανεξάρτητη προσωπικότητα με έντονο το στοιχείο του θράσους και έμφυτη ανάγκη για περιπέτεια. Η ίδια πιστεύει ότι ζει ένα πολύ ρουτινιασμένο γάμο χωρίς να έχει κανένα prestige και δε δείχνει κανένα θαυμασμό για τον άντρα της.

Εκείνος από την άλλη μεριά είναι πολύ ερωτευμένος μαζί της και την αγαπάει πολύ κάνοντας ό,τι μπορεί για να την ευχαριστήσει. Η Κίτι υποβαθμίζοντας την εξυπνάδα του Γουόλτερ τον απατά με έναν πολιτικό, τον Τσαρλς Τάουνσεντ. Η ίδια πιστεύε ότι εκείνος θα εγκαταλείψει τη γυναίκα του για να την παντρευτεί.

Αυτό τελικά δε συμβαίνει, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ακολουθήσει τον άντρα της σε ένα απομακρυσμένο χωριό που πλήττεται από χολέρα στο εσωτερικό της Κίνας. Ο συγγραφέας μέσω αυτής της ερωτικής ιστορίας, δείχνει πόσο πολύ στοίχισε στην Κίνα η χολέρα αλλά τις σοβαρές συνέπειες που έχει αυτή η ασθένεια στον άνθρωπο.

Νιώθει βαθιά μέσα της τρομερό θυμό, γιατί θεωρεί ότι ο άντρας της θέλει να τη δολοφονήσει. Η αλήθεια είναι ότι ο Γουόλτερ είναι τόσο πληγωμένος, επειδή αυτός της τα έδωσε όλα και εκείνη απλά τον πρόδωσε. Κατάλαβε ότι τον παντρεύτηκε για να γλιτώσει από την πίεση των γονιών της. Όταν όμως πάνε σε αυτό το απομακρυσμένο χωριό, όλα αλλάζουν.

Η Κίτι αρχίζει να βλέπει τα πράγματα που είχαν αληθινή σημασία. Ο άντρας της ενώ ως τώρα δεν υπολόγιζε καθόλου είδε ότι προσέφερε σημαντικά στην ανθρωπότητα, καθώς πάλευε για να σωθούν καθημερινά χιλιάδες ζωές. Όλοι όσοι τον ήξεραν τον θαύμαζαν και τον σέβονταν. Αυτός σιγά σιγά λύγισε και έδειξε τις ευαίσθητες νότες της ψυχής του στη Κίτι.

Σιγά σιγά και η ίδια άλλαξε. Η συνέχεια στο βιβλίο… Βάλε έναν καφέ, την καλή σου διάθεση και διάβασε για μια ιστορία αγάπης που δεν ενδίδει στα κοινωνικά στερεότυπα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Δες εδώ: Βιβλιοκριτική – Το μάτι του Ναμπόκοφ

Σχόλια