Έχεις δει το Submarine; Φυσικά και το έχεις δει. Είσαι στο Frapress. Για όνομα. Τον Paul Rudd τον ξέρεις; Τον ξέρεις. Είναι ο cool θείος που εύχεσαι να είχες.

Το The Fundamentals of Caring του 2016, εξιστορεί την περίεργη σχέση μεταξύ ενός αγοριού με Duchene Muscular Dystrophy, που τον έχει καθηλώσει σε ένα μηχανοκίνητο αναπηρικό καροτσάκι, και του ανθρώπου που έχει κληθεί να τον βοηθήσει σε καθημερινά πράγματα, όπως το φαγητό, ο ύπνος και το κατούρημα (Ναι, δεν κάνω πλάκα. Αποτελεί σημαντικό μέρος της ταινίας).

Το σινεμά σε έχει συνηθίσει σε συγκεκριμένα είδη αφήγησης. Τίποτα όμως δεν σε προετοιμάζει γι αυτό που θα βιώσεις βλέποντας το The Fundamentals για πρώτη φορά.

Ένα καταιγιστικό rollercoaster συναισθημάτων, με γρήγορες στροφές μέσα από έξυπνο χιούμορ, την αργή ανηφόρα της αγωνίας και τις βαθιές βουτιές της απόλυτης απελπισίας.

Μια πτυχιακή εργασία στην Ανθρώπινη Ψυχολογία και τα ανθρώπινα αρχέτυπα συμπεριφοράς. Τις νιχιλιστές τάσεις της εφηβείας, την επανάσταση της δεύτερη δεκαετίας και την ψυχολογική κατάρρευση της ενηλικίωσης.

Σινεφίλ Επιλογές: The Fundamentals of Caring, και η τέχνη της αφήγησης στο Σινεμά

Γιατί λοιπόν να δεις το The Fundamentals of Caring;

Αν δεν σε έχω πείσει μέχρι τώρα (Που το βρίσκω αδύνατο. Σχεδόν σε βλέπω να το κατεβάζεις αυτή τη στιγμή ή να το έχεις αφήσει να ‘’φορτώνει’’ στην διπλανή καρτέλα, γιατί δεν ξέρεις να κατεβάζεις και να φορτώνεις υπότιτλους), ετοιμάσου για το μεγαλύτερο διαπιστευτήριο αυτής της ταινίας.

Θα σε κάνει να συμπαθήσεις την Selena Gomez σαν ηθοποιό. Ο ρόλος της ταιριάζει γάντι (αλλά δεν θα σου spoil-άρω τίποτα, γιατί δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος). Είναι κομμένος και ραμμένος για εκεί που μπορεί να φτάσει υποκριτικά η Gomez, και την αφήνει να λάμψει με την διακριτική παρουσία της και την σποραδική της σημασία στην εξιστόρηση.

Σινεφίλ Επιλογές: The Fundamentals of Caring, και η τέχνη της αφήγησης στο Σινεμά

Να σου θυμίσω επίσης, την τεράστια συνεισφορά της στο 13 Reasons Why που σου άρεσε τόσο πολύ πέρσι, για το οποίο θα ακολουθήσει σύντομα έκθεση.

Μέσα από το The Fundamentals of Caring, θα δεις τις αληθινές μορφές της αγάπης. Την αποπνικτική αγάπη, την αγάπη για την ρουτίνα, την αγάπη για το παρελθόν, την αγάπη για την ανεξαρτησία και την αγάπη για τον φόβο.

Θα μάθεις πώς να δένεσαι με έναν χαρακτήρα αργά και οργανικά, όχι με γλυκανάλατα τρικ του Hollywood.

Θα νιώσεις πως είναι να σε ξαφνιάζει και πάλι μια ταινία, που είναι τόσο απλά πρωτότυπη. Που αφήνει πίσω της την συνηθισμένη ακολουθία χαράς-χαράς-λύπης-χαράς-λύτρωσης, για την αφοπλιστική ειλικρίνεια της πραγματικής ζωής.

Κάνε την χάρη στον εαυτό σου, και δες το The Fundamentals of Caring. Και μετά έλα και πες μου πόσο δίκιο είχα. Πεθαίνω να επαληθεύομαι.

Σχόλια