To TEDx Komotini 2018 τα είχε όλα: 9 ομιλητές, 100 θεατές, 30 εθελοντές και πάνω από 4 ώρες διάρκεια!

Το φετινό TEDx Komotini 2018, τα είχε όλα και αυτό φάνηκε από την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό όσων το παρακολούθησαν. Εννέα μοναδικοί ομιλητές, ερχόμενοι από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ανέβηκαν στην σκηνή, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες και εξιστόρησαν τα δικά τους προσωπικά «Παράδοξα».

Η δομή του event ήταν χωρισμένη σε 3 διαφορετικά sessions, όπου στο κάθε ένα τον λόγο έπαιρναν 3 ομιλητές. Το συγκρότημα Underhill West, που ήρθε από τη Ξάνθη, έδωσε το μουσικό στίγμα του συνεδρίου, μέσα από γνωστές ξένες pop επιτυχίες αλλά και προσωπικά τους κομμάτια, ενώ στο τέλος μία σύμπραξη του ομιλητή και ιδρυτή της εταιρίας Three Cents Greece Γιώργου Τσιρίκου και του Πέτρου Κιτμερίδη από το bar Λου.κι, έφερε τη δημιουργία δύο μοναδικών cocktails για όλους, τα οποία και συνόδεψε με gourmet δημιουργίες του ο Στέφανος Δουκίδης της εταιρείας Ι. Δουκίδης & Υιοί ΟΕ.

Διάβασε αναλυτικά τι είπε κάθε ομιλητής!

Δημητρης Στορδοπουλος

TEDx Komotini 2018

«Ο καλύτερος καθρέπτης του εαυτού μας είναι τα ρούχα που φοράμε. Οι μόνοι περιορισμοί που υπάρχουν είναι η τεχνολογία και η φαντασία μας.»

Ο κ. Στορδόπουλος υποστήριξε πως μέσα από τα ρούχα αντανακλάται η προσωπικότητα μας. Σημείωσε πως η διαφορά των έξυπνων ρούχων έγκειται στην ικανότητα τους να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στον γύρω κόσμο, συμβάλλοντας στην κατανόηση της ψυχοσύνθεσης μας. Τόνισε δε, ότι με τα έξυπνα ρούχα μπορούν να βελτιώσουν ή ακόμη και να σώσουν ζωές.

Ηλιας Μαστορας

TEDx Komotini 2018

“Το ποδόσφαιρο τυφλών είναι extreme sport, χρειάζεται, όμως, συνεργασία. Σημαντικό είναι πως οδηγεί και στην προσωπική ανάπτυξη. Η μπάλα (σ.σ. που δημιούργησε ο κ. Μάστορας) για όλους (A ball for all) δεν πωλείται, χαρίζεται. Ας φροντίσουμε να φτάσει αυτή η μπάλα σε κάθε σχολείο και σε κάθε τυφλό παιδί.”

Ο κ. Μάστορας γνωστοποίησε το όραμα του να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους χρησιμοποιώντας το μότο «Yes, I can». Τόνισε την σημασία του να εκπαιδεύονται τα παιδιά μέσα από τις ολυμπιακές αξίες και πόσο σημαντικό είναι να στηρίζουμε την προσπάθεια τους ανεξαρτήτως αποτυχίας. Σκοπός του; Να ταχυδρομηθούν μπάλες για τυφλά παιδιά στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο.

Αμαλια Κωνσταντοπουλου

TEDx Komotini 2018

“Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, διαδραματίζονται βιωματικές επαναστάσεις σχεδόν καθημερινά. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές και οι μαθητές αλληλεπιδρούν με όλο τον κόσμο. Και όταν ενώνεις μια τάξη με τον κόσμο, γίνονται πράγματα που δεν περιμένεις”.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέδειξε τη σημασία που έχει η τύχη στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, αναφερομένη στην προσπάθεια της να «ενώσει» τάξεις μεταξύ τους από κάθε σημείο της Ελλάδας. Κινητήριος μοχλός του εγχειρήματος αποτέλεσε και αποτελεί η τεχνολογία. Ο ρόλος της είναι καθοριστικός τόσο για τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των παιδιών όσο και τη συνάντηση τους με πρότυπα ικανά να τους κατευθύνουν προς την ανακάλυψη των ενδιαφερόντων τους.

Pietro Corpi

TEDx Komotini 2018

“Το παράδοξο των αγορών είναι πως άλλα βάζεις, αλλά περιμένεις να βγάλεις και άλλα τελικά παίρνεις στα χέρια σου. Οι αγορές είμαστε εμείς, εμείς τις καθορίζουμε. Ερμηνεύοντας την δική μας συμπεριφορά, θεωρητικά μπορούμε να ερμηνεύσουμε την πορεία τους. Μόνο που στην πράξη δεν είναι τόσο απλό”.

Ο κ. Corpi αναφέρθηκε στο παράδοξο του πλούτου. Αναρωτήθηκε πώς μπορεί να υπάρξει πλουτισμός και καπιταλισμός αν δεν επιτρέψουμε στα εγγενή μας χαρακτηριστικά, όπως η κοινωνική αλληλεγγύη,να μας δώσουν ώθηση να προβληματιστούμε και να δράσουμε. Συμπερασματικά, μας παρακίνησε να προτάξουμε τα απλά και καθημερινά πράγματα στη ζωή. Να ζούμε περισσότερο και να γκρινιάζουμε λιγότερο. Να παραγκωνίσουμε την επίδραση τόσο των social media όσο και του υπερκαταναλωτισμού και να στραφούμε προς την ουσία της ζωής, τους δικούς μας ανθρώπους.

Μιχαλης Ψαλλιδας

TEDx Komotini 2018

“Με μία ιδέα στο μυαλό σας, σε ένα συρτάρι, σίγουρα δεν κερδίζετε τίποτα. Συζητήστε τη, ανταλλάξτε σχόλια και σίγουρα θα υλοποιήσετε πολλά. Καλή τύχη!”.

Ο κ. Ψαλλίδας επεσήμανε τη σημασία της ανοικτής κοινωνίας. Τόνισε πως διαύγεια σημαίνει ανάπτυξη. Μέσω της ανοικτότητας, μάλιστα, επιδιώκεται διαφάνεια ώστε να περιοριστούν οι φούσκες και αντίστοιχα ρεύματα. Τέλος μας παρότρυνε να κοινοποιούμε τις ιδέες μας. Μόνο έτσι πρόκειται να γίνουν πράξη.

Βασιλικη Παυλιδου

TEDx Komotini 2018

“Η ανάπτυξη της φυσικής και της τεχνολογίας περνάει μέσα από τη λογική της κοσμικής μας συμπαντότητας. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι πως αποδεχόμενοι την κοσμική μας ασημαντότητα, εκτοξεύσαμε την κοσμική μας γνώση”.

Η κ. Παυλίδου υπογράμμισε τη φύση του ανθρώπινου είδους ως φιλόδοξο. “Έχοντας μία πεπερασμένη εμπειρία, επιδοθήκαμε σε μία προσπάθεια βελτίωσης αυτής της αδυναμίας μας. Ενώ, μάλιστα, κατανοήσαμε ότι είμαστε ασήμαντοι, δεν παραιτηθήκαμε αλλά προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε τι γίνεται, επιδιώκοντας να συλλάβουμε πράγματα πέρα από εκείνα που ορίζει η κοινή λογική”.

Μανωλης Σφακιανακης

TEDx Komotini 2018

“Το ίντερνετ είναι το μέλλον, το Α και το Ω. Σπάσαμε τα ταμπού, τις αγκυλώσεις και βγήκαμε στην κοινωνία. Εμείς γράφουμε το διαδίκτυο και όχι ο Θεός!”.

Ο κ. Σφακιανάκης μας συμβούλευσε να μην εκθέτουμε προσωπικά μας δεδομένα δημόσια. Τόνισε πως ό,τι «γράφει», δεν «σβήνει», μένει εκεί για πάντα. Η στάση μας στο διαδίκτυο είναι τόσο καίρια που μπορεί να συμβάλει ακόμη και στην επαγγελματική μας αποκατάσταση. Το διαδικτυακό μας προφίλ μπορεί να προηγηθεί ακόμη και του βιογραφικού μας.

Μαριος Γιαννακου

TEDx Komotini 2018

“Όλα ξεκινούν με ένα βήμα. Πάντα πρέπει να ξαναρχίζουμε και να κάνουμε βήματα που για κάποιους είναι αυτονόητα, αλλά για κάποιους άλλους είναι σκοπός ζωής! H ζωή δεν είναι σπριντ, αλλά υπερμαραθώνιος”.

Ο κ. Γιαννάκου αφηγήθηκε τη ζωή του ορμώμενος από τα χρόνια που ήταν ακόμη υπέρβαρος. Ανέφερε τη σημασία μιας απόφασης για αλλαγή, τη στιγμή που άλλοι την υποτιμούν και αμφιβάλλουν. Η αποτυχία δεν είναι αναπόφευκτη. Γι’ αυτό οφείλεις να την αντιμετωπίσεις αγωνιζόμενος. Στο τέλος πάντως ένα είναι σίγουρο, στη ζωή νικητές δεν είναι οι πιο γρήγοροι, αλλά αυτοί που έχουν διανύσει ολόκληρη την απόσταση.

Γιωργος Τσιρικος

TEDx Komotini 2018

“Παράδοξο είναι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Η συλλογική δουλειά και η ενέργεια που είχαμε μας ώθησε στην επιτυχία”. Ο κ. Τσιρίκος εξήγησε πως ένας πληροφορικάριος μπορεί να εξελιχθεί σε έναν επιχειρηματία κορυφαίο σε εξαγωγές στην πώληση αναψυκτικών. Διέκρινε τον bartender από τον εικόνα που έχει σχηματίσει η κοινωνία για τα άτομα πίσω από τα bar, υποστηρίζοντας πως αποτελούν τους νέους σεφ.

Από ολόκληρη την οργανωτική ομάδα του TEDx Komotini ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου!

Σχόλια