Προς τους απανταχού σινεφίλ και Comic-Con addict και όχι μόνο, ας ξεκινήσει η καταγραφή με χιούμορ Deadpool. Ας δούμε λοιπόν τις καλύτερες μεταφορές κόμικ στον κινηματογράφο!

True story.

Deadpool

1) Deadpool

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα βρεθείς σε τηλεφωνικό θάλαμο να προσπαθείς να σώσεις τον κόσμο και έτσι δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε παρά από τον πιο εναλλακτικό ήρωα της Marvel, που είναι η απόδειξη πως το χιούμορ μετρά και όχι η εμφάνιση για να κερδίσεις την καρδιά της δεσποσύνης. Αυτός ο μοναδικός χαρακτήρας της Marvel μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2016 και η πρώτη προβολή στη χώρα μας έγινε στις 18 Φεβρουαρίου.

Το ρόλο του Deadpool υποδύεται ο ταλαντούχος ηθοποιός Ryan Reynolds και σκηνοθέτης είναι ο Tim Miller, ο οποίος δεν ενδιαφέρθηκε απλά να φτιάξει μια ταινία ενός κοινότυπου ήρωα με υπερφυσικές ικανότητες.

Ήδη από τις πρώτες μέρες το Deadpool είχε σπάσει ρεκόρ εισπράξεων καταγράφοντας το πιο εμπορικό άνοιγμα ταινίας άνω των 17 ετών. Η ταινία αφορά τον Ουέιντ Ουίλσον, έναν πρώην πράκτορα των Ειδικών Δυνάμεων και νυν μισθοφόρο, ο οποίος, μετά από ένα μη-εγκεκριμένο πείραμα που του δίνει την ικανότητα να θεραπεύεται πολύ γρήγορα, υιοθετεί το alter ego Deadpool. Εξοπλισμένος με νέες ικανότητες και μία σκοτεινή, διεστραμμένη αίσθηση του χιούμορ, ο Deadpool κυνηγά τον άνδρα που σχεδόν κατέστρεψε τη ζωή του.

2) X-MEN

Σε άμεση συνάρτηση με το Deadpool, καθώς ανήκει στη σειρά ταινιών X-Men, είναι, φυσικά, οι X-Men της Marvel. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε αρχικά ο Bryan Singer και το σενάριο έγραψε ο David Hayter.

Οι X-Men είναι μεταλλαγμένοι που, ως αποτέλεσμα εξελικτικής αλλαγής, γεννήθηκαν με υπεράνθρωπες δυνάμεις ή ιδιότητες που συνήθως εκδηλώνονται κατά την εφηβεία. Δημιουργήθηκαν από τον καθηγητή Τσαρλς Εξέβιερ / Καθηγητής Χ (Charles Xavier / Professor X), έναν πλούσιο μεταλλαγμένο που ίδρυσε μία ακαδημία με σκοπό να εκπαιδεύσει νεαρούς μεταλλαγμένους και να προστατεύσει αυτούς αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο από απειλές, όπως ο Μαγκνέτο (Magneto) και η Αδελφότητα των Κακών Μεταλλαγμένων (“Brotherhood of Evil Mutants”).

Αποτελείται από τρεις ταινίες: X-Men (2000), X2: X-Men United (2003) και X-Men: Η Τελική Αναμέτρηση (X-Men: The Last Stand) (2006). Ύστερα από την ολοκλήρωση της τριλογίας δημιουργήθηκαν δύο spin-off: X-Men η Αρχή: Γούλβεριν (X-Men Origins: Wolverine, 2009) και X-Men: Η Πρώτη Γενιά (X-Men: First Class, 2011).

Τον Ιούλιο του 2013 κυκλοφόρησε η ταινία The Wolverine και το 2014 η ταινία X-Men: Ημέρες ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος (X-Men: Days of Future Past).

Το Μάιο του 2016 κυκλοφόρησε η ταινία X-Men: Apocalypse ενώ τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2017 η ταινία Logan, μία ταινία που έκλεισε τον κύκλο των ταινιών X-Men (Hugh Jackman ήδη μας λείπεις)

3) Black Panther

2018 και Black Panther. Ταινία που ξεπέρασε τις εμπορικές εισπράξεις του Τιτανικού (poor Jack..). Σκηνοθέτης είναι ο Ryan Coogler και πρωταγωνιστής ο Chadwick Boseman.

Ο Black Panther της Marvel ακολουθεί τον T’Challa, που μετά το θάνατο του πατέρα του, του βασιλιά της Wakanda -ενός τεχνολογικά ανεπτυγμένου μα απομονωμένου Αφρικανικού κράτους- επιστρέφει στην πατρίδα του για να πάρει τη θέση του στο θρόνο.

Όταν ένας παλιός και ισχυρός εχθρός επανεμφανίζεται, το θάρρος του T’Challa-βασιλιά -και Μαύρου Πάνθηρα δοκιμάζεται σε μια τρομερή σύγκρουση που απειλεί την Wakanda, αλλά και ολόκληρo τον πλανήτη.

Αντιμέτωπος με προδοσία και κινδύνους, ο νέος βασιλιάς πρέπει να συγκεντρώσει τους συμμάχους του και να απελευθερώσει όλη τη δύναμη του Μαύρου Πάνθηρα, για να εξολοθρεύσει τους εχθρούς του και να διασφαλίσει την ασφάλεια του λαού του.

Black Panther

4) Spiderman

Τα outsider να φοβάσαι και να έχεις εμπιστοσύνη στα έντομα (ξέρουν τι κάνουν). Μαθητής Λυκείου και θύμα bullying, ο Peter Parker (Tobey Maguire) κατακτά με ένα φιλί, κρεμάμενος ανάποδα από έναν ιστό, τη Mary Jane Watson (Kirsten Dunst).

Αποφασίζει, λοιπόν, με τις νέες του δυνάμεις να καταπολεμήσει το έγκλημα, πολεμώντας στην τρίτη ταινία τον ίδιο του τον εαυτό. Σε σκηνοθεσία Sam Raimi, το Spider-Man (Marvel), έλαβε κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς ενώ έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, η οποία οδήγησε στη δημιουργία ακόμα δύο ταινιών, το Spider-Man 2 το 2004 και το Spider-Man 3 τo 2007.

Spiderman

5) Batman

Ο αείμνηστος  Heath Ledger (Joker), μας μεταφέρει στη Gotham City και στον άνθρωπο-νυχτερίδα (Batman/Bruce Wayne). Η πρώτη εμφάνιση του Batman έγινε στο τεύχος 27 του περιοδικού Detective Comics τον Μάιο του 1939 και ανήκει στην αμερικανική εταιρεία DC Comics. Ο Bruce Wayne, πολυεκατομμυριούχος, έγινε Batman εξαιτίας του ότι οι γονείς του δολοφονήθηκαν μπροστά του από έναν κλέφτη όταν ήταν ακόμα παιδί.

Δεν διαθέτει καθόλου υπερδυνάμεις, απλώς είναι γυμνασμένος, έξυπνος και εκπαιδευμένος σε διάφορες πολεμικές τέχνες. Ακόμα, έχει στην κατοχή του gadgets (π.χ. Batmobile)  που τα χρησιμοποιεί εναντίον των κακών.

Η πρώτη ταινία κυκλοφόρησε το 1989 σε σκηνοθεσία Tim Burton (Batman) και ακολούθησε το 1992 το  Ο Μπάτμαν Επιστρέφει (Batman Returns). Το 1995 κυκλοφόρησε το Μπάτμαν για Πάντα (Batman Forever) και το 1997 το Μπάτμαν & Ρόμπιν (Batman & Robin) σε σκηνοθεσία Joel Schumacher.

Το 2005 η σειρά ταινιών επαναπροσδιορίστηκε με το Batman Begins σε σκηνοθεσία Christopher Nolan και με πρωταγωνιστή τον Christian Bale, το οποίο ξεκίνησε τη δική του τριλογία με τις συνέχειες Ο Σκοτεινός Ιππότης (The Dark Knight, 2008) και Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή (The Dark Knight Rises, 2012)

6) Superman

Συνεχίζοντας με την DC Comics, η πρώτη εμφάνιση του Superman έγινε στο τεύχος 1 του περιοδικού Action Comics το 1938 και θεωρείται ο πρώτος υπερήρωας. H επιτυχία του οδήγησε στην δημιουργία και άλλων υπερηρώων από διάφορες εταιρείες και ξεκίνησε την λεγόμενη Χρυσή Εποχή των κόμικ στην Αμερική.

Ο ντροπαλός Κλαρκ Κέντ με τα σοφιστικέ γυαλιά είναι έτοιμος για αυτοθυσία σε κάθε περίπτωση που κάποιος θελήσει να κυριαρχήσει επί γης με μεγαλύτερο αντίπαλο του τον μεγιστάνα και εγκληματία Λεξ Λούθορ.

Η αχίλλειος πτέρνα του είναι ο Κρυπτονίτης, ένα ραδιενεργό μέταλλο που προέρχεται από τα συντρίμμια του πλανήτη Κρύπτονα.

Η ζωή του μεταφέρεται με επιτυχία στον κινηματογράφο με τις ταινίες: Superman: Η Ταινία (Superman: The Movie) το 1978 σε σκηνοθεσία Richard Doner  και η συνέχεια έρχεται το 1980 με το Σούπερμαν 2 (Superman II) σε σκηνοθεσία Richard Lester, ο οποίος σκηνοθέτησε και την τρίτη ταινία το 1983. Το Σούπερμαν 4: η Aναζήτηση για την Ειρήνη (Superman IV: The Quest for Peace) το 1987, κλείνει τον κύκλο ταινιών με πρωταγωνιστή τον Christopher Reeve στο ρόλο του Superman. Ακολούθησε η ταινία Superman: Η Επιστροφή (Superman Returns,2006), το Άνθρωπος από Ατσάλι (Man of Steel,2013) και, τέλος, η επική κόντρα στο Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης (Batman v Superman: Dawn of Justice) το 2016.

Batman v Superman

7) Avengers

Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow και Hawkeye ενώνονται δημιουργώντας τους The Avengers (Marvel) και η ομώνυμη ταινία προβάλλεται στο κινηματογράφο το 2012 σε σκηνοθεσία Τζος Γουέντον.

Η ταινία ακολουθεί τον Νικ Φιούρι  (Samuel L. Jackson), αρχηγό του οργανισμού διατήρησης ειρήνης Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., στην προσπάθειά του να στρατολογήσει τους Iron Man (Robert John Downey Jr.), Captain America (Christopher Robert Evans), Thor (Chris Hemsworth),   και Hulk (Mark Alan Ruffalo) για να σώσουν τον κόσμο από την καταστροφή.  Απέσπασε κυρίως καλές κριτικές, έγινε η 3η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών αποφέροντας συνολικά πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έλαβε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.

The Avengers

8) Sin City!

Frank Miller και Sin City (Αμαρτωλή Πόλη) είναι οι πηγές της ομώνυμης ταινίας  του Robert Anthony Rodriguez, η οποία προβλήθηκε το 2005. Στο imdb καταλαμβάνει την 63η θέση στις 250 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και σε αυτό έχει συμβάλει το νουάρ στυλ του, οι ηθοποιοί οι οποίοι είναι πολύ πειστικοί ως ήρωες κόμικς καθώς και η πιστή αντιγραφή με το κόμικς. H Sin City είναι μια πόλη που βασιλεύει η αμαρτία.

Νόμοι που δεν έχουν ισχύ, υπερβολική βία, μαφία, πορνεία και διεφθαρμένοι αστυνομικοί είναι τα στοιχεία πoυ συγκροτούν την πόλη. Η ταινία είναι εξ’ ολοκλήρου σκηνοθετημένη με μια Sony HDC-950 ψηφιακή κάμερα. Οι ηθοποιοί δουλεύουν μπροστά από ένα πράσινο φόντο και ύστερα με την βοήθεια υπολογιστών προστίθεται το κατάλληλο φόντο.

καλύτερες μεταφορές κόμικ στον κινηματογράφο

Sin City

9) 300

Η προαναφερθείσα τεχνική χρησιμοποιήθηκε και στην ταινία 300 (Zack Snyder,2006), η οποία είναι και εκείνη βασισμένη σε κόμικ του Frank Miller. Η πρεμιέρα της ταινίας ήταν η 24η μεγαλύτερη στην ιστορία των box office, αλλά οι κριτικοί διχάστηκαν ως προς τις γνώμες για την εμφάνιση της ταινίας (συμφώνησαν, βεβαίως, ως προς την ερμηνεία του Gerard Butler στο ρόλο του Λεωνίδα).

Μερικοί την αναγνώρισαν ως πρωτότυπο επίτευγμα, ενώ κάποιοι άλλοι επέκριναν την εμφάνιση και την περιγραφή των Περσών στην ταινία. Το 2014 κυκλοφόρησε η ταινία 300: Η άνοδος της Αυτοκρατορίας (300: Rise of an Empire), η οποία είναι και συνέχεια και προοίμιο της ταυτόχρονα.

300

10) Asterix!

Ο ένας έπεσε στη χύτρα όταν ήταν μικρός,ο άλλος είναι το δαιμόνιο μυαλό αλλά και οι δύο μαζί δημιουργούν μία από τις πιο δημοφιλείς σειρές Γαλλο-Βελγικών κόμικ στον κόσμο (μεταφρασμένη σε πάνω από 100 γλώσσες).

O Αστερίξ ή Οι Περιπέτειες του Αστερίξ (Astérix ή Astérix le Gaulois) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο γαλλο-βελγικό περιοδικό κόμικ Pilote στις 29 Οκτωβρίου 1959. Μέχρι το Νοέμβριο του 2017, κυκλοφόρησαν 37 τόμοι. Η σειρά διηγείται τα κατορθώματα ενός χωριού επαναστατών Γαλατών που αντιστέκονται στη Ρωμαϊκή κατοχή. Μπορούν να το πράξουν με τη βοήθεια ενός μαγικού φίλτρου, που παράγεται από τον Δρυίδη τους, τον Πανοραμίξ. Χρησιμοποιώντας το μαγικό χρυσό δρεπάνι του, το φίλτρο δίνει στον παραλήπτη υπεράνθρωπη δύναμη.

Η επιτυχία της σειράς οδήγησε στην προσαρμογή αρκετών βιβλίων σε 13 ταινίες: 9 κινουμένων σχεδίων: Asterix the Gaul (1967), Asterix and Cleopatra (1968), The Twelve Tasks of Asterix (1976), Asterix Versus Caesar (1985), Asterix in Britain (1986), Asterix and the Big Fight (1989), Asterix Conquers America (1994), Asterix and the Vikings (2006) και Asterix: The Mansions of the Gods (2014) και 4 με ζωντανούς ηθοποιούς: Asterix and Obelix Take on Caesar (1999),  Asterix & Obelix: Mission Cleopatra (2002), Asterix at the Olympic Games (2008) και Asterix and Obelix: God Save Britannia (2012).

Asterix and Obelix

 

Υ.Γ. Τα κόμικς Star Wars ακολούθησαν την ομώνυμη σειρά ταινιών και δεν ήταν μεταφορά κόμικ στο σινεμά!!

Σχόλια