Μία νέα υπηρεσία, το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, θα λειτουργήσει σύντομα από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Οι εγγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης για ανάγνωση σε ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά εμπορικά βιβλία.

Ο ηλεκτρονικός δανεισμός θα γίνει στο πρότυπο του έντυπου δανεισμού. Με λίγα λόγια ένας χρήστης ανά τεκμήριο και οι εκδότες θα έχουν ένα δικό τους περιβάλλον για να διαχειρίζονται τη συλλογή τους.

Η νέα λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης ανακοινώθηκε στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο: «Ψηφιακή μετάβαση του βιβλίου: μία διαρκής εξέλιξη».

Εθνική ΒιβλιοθήκηΣτη νέα υπηρεσία θα συμμετέχουν 14 εκδότες, ενώ η συλλογή θα αποτελείται από 2.500 τίτλους και 2.900 αντίτυπα. Η υπηρεσία θα τεθεί σε λειτουργία σε μερικούς μήνες, πιλοτικά, για τα πρώτα δύο χρόνια, ενώ στη συνέχεια θα γίνει αναπροσαρμογή στο μοντέλο δανεισμού, στη συλλογή και στην πλατφόρμα, με βάση την πραγματική χρήση.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία υπόκεινται σε καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας, προστατεύονται από τεχνολογίες, ενώ η πρόσβαση σε αυτά θα ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο χρήστης θα μπορεί να δανειστεί μέχρι τρία βιβλία ταυτόχρονα, για 20 μέρες το καθένα, και με δυνατότητα ανανέωσης δανεισμού για άλλες 20. Μετά τη λήψη δανεισμού το βιβλίο θα επιστρέφει αυτόματα στην συλλογή. Για τους εκδότες θα γίνεται μίσθωση της υπηρεσίας, για την οποία η βιβλιοθήκη καταβάλλει ένα αντίτυπο και λαμβάνει άδεια χρήσης, ενώ η συμμετοχή στην υπηρεσία από τους εκδότες είναι δωρεάν, κάθε τίτλος μισθώνεται για δύο χρόνια, με κόστος 20 ευρώ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχόλια