Η Γρανάδα είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες πόλεις που έχω ταξιδέψει και θα σου εξηγήσω ακριβώς γιατί.

Η Γρανάδα επιβεβαιώνει την ιστορία της σε μια πολυπολιτισμικότητα που υφίσταται μέχρι σήμερα. Το αραβικό στοιχείο είναι τόσο έντονο που εάν τύχει να έχεις ταξιδέψει στο Μαρακές θα αισθάνεσαι ότι ζεις κάποιου είδους deja vu.  Θα το χαρακτήριζα βεβαίως ως ένα “εξευρωπαϊσμένο Μαρόκο” διότι οι διαφορές με το original προφανώς είναι αρκετές. Σε αυτή την πολυπολιτισμικότητα έχουν συμβάλει και οι τσιγγάνοι όπου μέσα από το φλαμένκο και τον τρόπο ζωής τους έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι σε αυτό που σήμερα είναι η πόλη αυτή.

Η Γρανάδα είναι σίγουρα ο παράδεισος των φοιτητών στην Ισπανία. Γι’ αυτό εάν διαβάζεις αυτό το άρθρο και ψάχνεις για το που μπορείς να πας Erasmus θα σου πρότεινα σίγουρα την επιλέξεις. Από τους 230.000 κατοίκους σχεδόν 1 στους 3 είναι φοιτητές και οι 2 στους 3 είναι κάτω των 30, στατιστικά που είναι αντίστοιχα της ζωής και της ενέργειας που υπάρχει στην πόλη.

Η πόλη απαρτίζεται από τρία τμήματα που ιδρύθηκαν σε διάφορες εποχές: την Αντεκερουέλα, το Αλμπαϊθίν και την κυρίως Γρανάδα.

Ας δούμε 7 πράγματα που πρέπει σίγουρα να κάνεις εάν πας στη Γρανάδα:

1. Να μείνεις στο Αλμπαϊθίν, να κόψεις βόλτες στα στενά του και να χαθείς σε αυτά! 

Η παλιά πόλη της Γρανάδας είναι από τα πιο όμορφα μέρη που έχω δει στη ζωή μου. Ο συνδυασμός του αραβικού στοιχείου, των χρωμάτων, των μικρών πλακόστρωτων στενών που θυμίζουν ελληνικό νησί, είναι απλά κάτι μοναδικό.

Προσπάθησε να βρεις ένα μέρος να μείνεις εκεί. Υπάρχουν και hostel, τα οποία βεβαίως δεν είναι ιδιαίτερα οικονομικά (20-25 ευρώ το βράδυ) αλλά σίγουρα αξίζουν.  Το πιο σημαντικό όμως είναι να κάνεις πολλές βόλτες στα στενά της γειτονιάς αυτής και να χαθείς (σε αυτό δε θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα).

 

2. Να πιεις μπύρες ή tinto de verano και να φας τα δωρεάν tapas που σου δίνουν μαζί.  

Το φαγητό και το ποτό στην Γρανάδα είναι τόσο φθηνό που δεν θα το πιστεύεις. Η μπύρα στα περισσότερα μαγαζιά κοστίζει ένα ευρώ και μαζί σου φέρνουν δωρεάν tapas. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι σχεδόν δεν έχει νόημα να πας κάπου ξεχωριστά για φαγητό.  Το δε tinto de verano είναι κόκκινο κρασί με ανθρακούχο (συνήθως λεμονάδα) και είναι εξίσου φτηνό. Δροσιστικό και ιδανικό για τις ζεστές μέρες που πολύ πιθανό είναι να ζήσεις εκεί.

3. Να πας στην Αλάμπρα 

Η Αλάμπρα που στα αραβικά σημαίνει “κόκκινο” είναι το ανάκτορο και φρούριο των Μαυριτανών μοναχών. Είναι το πιο επιβλητικό κτίσμα στην πόλη και είναι απίθανο να μη το δεις. Μέσα στην Αλάμπρα ανεγέρθηκε το Παλάτι του Κάρολου Ε’ από τον Κάρολο Κουΐντο το 1527. Το 1984 η Αλάμπρα, μαζί με τη Χενεραλίφε (Generalife) και το Αλμπαϊσίν (Albaicín) αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Οι Μαυριτανοί ποιητές περιέγραψαν την Αλάμπρα ως το «μαργαριτάρι ανάμεσα στα σμαράγδια», αναφερόμενοι στο χρώμα των κτιρίων της και στα πλούσια δάση που τα περιέβαλαν

Εξάλλου το παλάτι αυτό ενέπνευσε και το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Doña Rosita la soltera.

4. Να πας στο Sacromonte και που ξέρεις μπορεί να πετύχεις μουσικούς να παίζουν flamenco!

Το Sacromonte είναι η γειτονιά που γεννήθηκε το flamenco στη Γρανάδα. Στη γειτονιά των τσιγγάνων συχνά κυκλοφορούν μουσικοί όπου παίζουν το “ρεμπέτικο της Ισπανίας” και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πετύχεις κάτι τέτοιο πηγαίνοντας εκεί.

Εκεί είναι βεβαίως και τα σπίτια-σπηλιές όπου ζουν αρκετοί ντόπιοι.

View this post on Instagram

A post shared by Evita Gorgorini (@evitagorgo)

5. Να πας στο εναλλακτικό Realejo

Όλη η Γρανάδα είναι ο ορισμός του μποέμ και εναλλακτικού αλλά για τους locals το εναλλακτικό στην συγκεκριμένη γειτονιά είναι τα γκράφιτι και ο κόσμος που μαζεύεται εκεί. Σίγουρα έχει και αυτή η γειτονιά κάτι ιδιαίτερο. Μπορείς να κάτσεις στα όμορφα μπαράκια της για να πιεις ένα tinto de verano!

6. Να βγεις το βράδυ στο Entresuelo και γενικά να αφεθείς για όπου σε βγάλει!

Τα tapas bars κλείνουν νωρίς και η συνέχεια θέλει Entresuelo με χορό μέχρι το πρωί. Μια μαγαζάρα με πολύ φθηνά ποτά όπου όλοι οι εναλλακτικοί τύποι που βλέπεις να κυκλοφορούν στα στενά της πόλης πάνε εκεί.

7. Να ψωνίσεις στο market και φυσικά να κάνεις παζάρι!

Τα ψώνια στη Γρανάδα γίνονται στο market που υπάρχει στο Αλμπαϊθίν. Εκεί οι Άραβες έχουν ότι μπορεί να φανταστείς και φυσικά θέλουν το παζάρι τους!

 

Σχόλια