Ποιες από τις παρακάτω έχεις δει;

Δεν είναι λίγες οι φορές που κινηματογραφικές ταινίες έχουν απεικονίσει ψυχολογικές διαταραχές. Στις ταινίες ένα από τα βασικά πράγματα που βλέπουμε είναι η απεικόνιση της ανθρώπινης ψυχής σε πραγματικές, αναλογικές καταστάσεις ή σε φανταστικές ιστορίες. Παρακολουθούμε με αγωνία τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των πρωταγωνιστών σε όλα όσα τους συμβαίνουν. Μάλιστα, σε ορισμένες ταινίες είναι τόσο αληθοφανής ο τρόπος που ερμηνεύουν τους χαρακτήρες οι ηθοποιοί, που νομίζεις ότι είναι πραγματικά τα γεγονότα!

Οι παρακάτω ταινίες δείχνουν με ακρίβεια τα συναισθήματα, που αισθάνεται κάποιο άτομο που νοσεί από κάποια ψυχική ασθένεια!

1. Melancolia

Ο Μάικλ και η Τζαστίν παραθέτουν το μεγαλοπρεπές γαμήλιο πάρτι τους στην έπαυλη της αδερφής της, ενώ ο πλανήτης Μελαγχολία βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.

2. Taxi Driver

Ύστερα από έναν αποτυχημένο δεσμό με μια διανοούμενη, ένας βετεράνος του Βιετνάμ που δουλεύει ως ταξιτζής στη Νέα Υόρκη θεωρεί τον εαυτό του άγγελο εξολοθρευτή και αποπειράται να σώσει με βίαιο τρόπο μια 12χρονη πόρνη από τους προστάτες της.

3. A Beautiful Mind

Μετά από μία λαμπρή μαθηματική ανακάλυψη, ο επιστήμονας John Nash αναλαμβάνει μια αποστολή αποκρυπτογράφησης για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών, που θα σύντομα θα αποδειχτεί εφιαλτική.

4. Split

Tρεις νεαρές κοπέλες απάγονται από έναν φρενοβλαβή με 23 διαφορετικές προσωπικότητες. Τα κορίτσια πρέπει να βρουν έναν τρόπο να δραπετεύσουν από το μέρος που τις έχει κλείσει προτού απελευθερωθεί η 24η και πιο επικίνδυνη προσωπικότητα του μανιακού.

5. Annie Hall

Ο Άλβι Σίνγκερ, ένας εμμονοληπτικός με το θάνατο Νεοϋορκέζος κωμικός, αναπολεί την εφτάχρονη σχέση του με την Άνι Χολ, μια εξίσου νευρωτική τραγουδίστρια και φωτογράφο.

6. Silver Linings Playbook

Ύστερα από οκτώ μήνες στο ψυχιατρείο, ο Πατ επιστρέφει στο σπίτι των γονιών του και προσπαθεί αφενός να προσαρμοστεί στην καινούργια του ζωή και αφετέρου να έρθει σε επαφή με την πρώην γυναίκα του, την οποία δεν μπορεί –βάσει δικαστικής απόφασης– να πλησιάσει. Η γνωριμία του με τη νεαρή, γοητευτική αλλά και προβληματική Τίφανι θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

7. Blue Velvet

Ο Τζέφρι, που επέστρεψε πρόσφατα στην πατρική του κωμόπολη, βρίσκει ένα κομμένο αφτί κι αποφασίζει να λύσει το μυστήριο που κρύβει. Η έρευνά του τον οδηγεί σε μια μαζοχίστρια τραγουδίστρια κι έναν παρανοϊκό γκάνγκστερ, καθώς και σε ένα σκοτεινό κόσμο διαστροφών και μυστηρίου.

8. The Neon Demon

Το 16χρονο μοντέλο Τζέσι καταφθάνει στο Λος Άντζελες και γίνεται το νέο it girl της πασαρέλας. Τα παρασκήνια της μόδας, όμως, κρύβουν γι’ αυτήν μια σειρά από απειλητικές εκπλήξεις.

9. Fight Club

Ένα στέλεχος που πάσχει από αϋπνίες βρίσκει τον αληθινό εαυτό του στα “Fight Club”, όπου συμμετέχει σε αγώνες πυγμαχίας με γυμνά χέρια. Ο ιδρυτής των “Fight Club”, ωστόσο, αποδεικνύεται μια επικίνδυνη προσωπικότητα, που επιδίδεται σε πράξεις τρομοκρατίας ενάντια στην καθεστηκυία τάξη.

10. One Flew Over the Cuckoo’s Nest

Ενας φυλακισμένος μεταφέρεται σε ένα ψυχιατρείο, γιατί οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι είναι ψυχοπαθής. Αυτός όμως θα αναστατώσει τη ζωή του ιδρύματος και θα έρθει σε σύγκρουση με τη διεύθυνση.

Σχόλια