Μικρέ επίδοξέ μου οδηγέ. Ναι, σ’ εσένα μιλάω που θες να βγάλεις το δίπλωμα οδήγησης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Σου έχουμε νέα. Πολλά και σοβαρά που σε αφορούν άμεσα.

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

1# Στα μέσα του Μαΐου θα συγκεντρωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να διατυπώσουν τις απόψεις σχετικά με τον νέο νόμο για τα διπλώματα οδήγησης και μέχρι το τέλος του μήνα θα προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς επίσης και όλες οι ενέργειες για να υπάρξει ομαλή μετάβαση.

2# Ένα ακόμη σημαντικό νέο είναι ότι πλέον η εξέταση θα αποτελείται από 3 μέρη.

To πρώτο είναι το θεωρητικό κομμάτι, το οποίο παραμένει ως έχει.

Ωστόσο, το πρακτικό μέρος που πλέον θα ονομάζεται «δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς», χωρίζεται σε δύο στάδια (δεν θα το πάρουμε ΠΟΤΕ). Ο υποψήφιος, δίνει εξετάσεις σε εικονική πίστα αλλά και στον δρόμο. Αν κοπεί στο δεύτερο στάδιο θα πρέπει να ξαναπεράσει επιτυχώς το πρώτο ή να κάνει ένσταση (εντός δύο ημερών) για επανεξέταση (Thank God).

7 πράγματα για το δίπλωμα οδήγησης που ούτε εσύ φανταζόσουν ότι θα γίνονταν πραγματικότητα

3# Ξεχάστε ο,τι ξέρατε για τις υποχρεωτικές ώρες. Τώρα γίνονται πιο υποχρεωτικές, καθώς το παρουσιολόγιο θα είναι ψηφιακό και θα ελέγχεται από το κράτος.

4# Ο εκπαιδευτής είναι υποχρεωμένος να παρέχει την χρήση του οχήματος του στην εκάστοτε περιφερειακή ενότητα, γιατί αλλιώς αγαπημένε μου υποψήφιε δίπλωμα δεν έχει. Ο λόγος που θα πρέπει να γίνει αυτό είναι για να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και να πιστοποιηθεί ότι το όχημα διαθέτει κάμερα, μικρόφωνο και συνεχόμενη διαδικτυακή κάλυψη με το κέντρο ελέγχου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Επίσης, θα πρέπει να αναγράφεται σε ευδιάκριτο σημείο ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται.

5# Μπορούμε πλέον να πιάσουμε και νόμιμα το τιμόνι από τα 17 μας (να κι ένα θετικό), αλλά με τον κηδεμόνα μας πάντα στην θέση του συνοδηγού (Μμμμ θετικό είπα;). Ελάτε, μην αποσυγκεντρώνεστε, δίνουμε και θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα και εδώ αλλά προσοχή. Δίπλωμα οδήγησης ακόμη δεν έχουμε. Το δίπλωμα το αποκτούμε στα 18 μας όταν πρώτα δώσουμε πρακτικά μαθήματα, ξανά, και περάσουμε.

7 πράγματα για το δίπλωμα οδήγησης που ούτε εσύ φανταζόσουν ότι θα γίνονταν πραγματικότητα

SOS: Ο ανήλικος έχει δικαίωμα να οδηγήσει μόνο 6 μήνες ή 100 ώρες εκ των οποίων 10 μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και μια ώρα μετά την δύση του ηλίου.

6# Ο εξεταστής θα είναι πλέον ένας και δεν θα τον βλέπουμε καν, ούτε θα ξέρουμε από ποιο μέρος της Ελλάδας θα είναι. Το ποιος θα μας επιτηρεί θα γίνεται γνωστό μια μέρα πριν και μπορεί να βρίσκεται και στην άλλη άκρη της Ελλάδας, καθώς τα νέα οχήματα, όπως είπαμε, θα διαθέτουν όλο τον εξοπλισμό ώστε να μπορούν οι εξετάσεις να γίνονται απομακρυσμένα.

FYI οι εξεταστές την στιγμή αυτή κάνουν αποχή. Και η εφαρμογή του όποιου νόμου, με απόφαση του Υπουργού, έχει πάρει παράταση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Άρα σε όποιον δεν φαίνεται ελκυστικό το νέο καθεστώς, ας βιαστεί. Όποιος πάλι θέλει να δοκιμάσει το νέο σύστημα για το δίπλωμα οδήγησης, ραντεβού από Σεπτέμβρη να μας πει και την εμπειρία του.

Σχόλια