Έχεις δει και τις πέντε ταινίες;

Το σινεμά είναι μία από τις νεότερες τέχνες στον κόσμο και παρόλ’ αυτά έχει ήδη μια αρκετά περίπλοκη ιστορία, που συνεχώς αλλάζει. Η ιστορία του κινηματογράφου έχει επηρεαστεί από πολλές χώρες και από πολύ διαφορετικούς σκηνοθέτες, που με τις ταινίες τους επηρέασαν ολόκληρες γενεές.

Κάποιες ταινίες έχουν μείνει στην ιστορία λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού τους, άλλες λόγω της πλοκής, του σεναρίου ή της σκηνοθεσίας. Άλλες πάλι χρησιμοποίησαν τεχνικες που ως τότε δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ξανά.

Οι ταινίες που θα σου παρουσιάσουμε όχι μόνο ήταν τεχνικά αξιοσημείωτες, αλλά επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό το σινεμά!

1. Τhe Jazz Singer (1927)

ταινίες

Ακόμα και αν δεν σου αρέσει η ιστορία, από τεχνολογικής άποψης πρόκειται για μια ταινία σταθμό, αφού είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που έχει ήχο! Ο ήχος βέβαια δεν ήταν ενσωματωμένος στην ταινία αλλά ακουγόταν από ένα γραμμόφωνο. Πλέον μπορείς να βρεις την ταινία συγχρονισμένη και μάλιστα έχει γίνει και remake της τη δεκαετία του 50.

Στην ταινία παίζει και τραγουδά ο Al Jolson και παρουσιάζει μια οικογένεια Eβραίων, που ζει σε γκέτο της Ν. Υόρκης. Ο δεκατριάχρονος Τζάκι σέβεται τις παραδόσεις, όπως και ο πατέρας του, αλλά λατρεύει τη μουσική Τζαζ και τραγουδά κρυφά από την οικογένειά του…

2. Bicycle Thieves (1948)

Η κρίση, έπειτα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οδήγησε στη δημιουργία νέων ρευμάτων. Ένα από αυτά ήταν και ο νεορεαλισμός. Παρότι η συγκεκριμένη ταινία έχει μερικά από τα χαρακτηριστικά του ρεύματος για αρκετούς λόγους δεν θεωρήθηκε εκπρόσωπος του.

Σε σκηνοθεσία Βιτόρο ντε Σίκα η ταινία περιγράφει την ιστορία ενός φτωχού πατέρα στη Ρώμη, που ψάχνει το ποδήλατό του, που κλάπηκε. Αυτό που χαρακτηρίζει την ταινία είναι μια καθαρότητα, που μάλιστα τονίζει την αδυναμία της αστυνομίας να βοηθήσει, αλλά και την ανομία που επικρατούσε.

3. Persona (1966)

Η καλύτερη ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα, αφού όχι μόνο μιλάμε για ένα διαμάντι της 7ης τέχνης, αλλά και μια ταινία που την επηρέασε βαθύτατα. Μάλιστα, όταν ο Μπέργκμαν τελείωσε την ταινία ανέφερε ότι δεν είδε ένα παραδοσιακό σενάριο. Είδε μια παρτιτούρα που τελικά οδηγεί στην εξερεύνηση της ταυτότητάς του ατόμου που την παρακολουθεί.

Και άδικο δεν έχει αφού η ταινία φτιάχτηκε από γνώστες του σινεμά, που μέσα από μια «κλασική» ιστορία έφτιαξαν μια εκπληκτική ταινία!

4. The Godfather (1972)

Φωτογραφία: Everett Collection

Μετά από την επιτυχία του ευρωπαϊκού σινεμά φτάνουμε στο Hollywood. Οι δημιουργοί εκεί, εκείνα τα χρόνια, έκαναν σπουδές πάνω στο αντικείμενο και γνώριζαν πολύ καλά την τέχνη του σινεμά. Γνώριζαν, δηλαδή, τον τρόπο για να φτιάξουν μια ταινία που θα τους αποφέρει κέρδος και ταυτόχρονα θα είναι καλλιτεχνική.

Ένας από τους σκηνοθέτες αυτής της γενεάς ήταν και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα που το 1972 έφτιαξε την ταινία «The Godfather». Μπορεί να μην είναι μια από τις πιο σημαντικές ταινίες αυτής της νέας εποχής, αλλά είναι σίγουρα η πιο γνωστή!

5. Pulp Fiction (1994)

Νέα σκηνικά και νέες τεχνικές αφήγησης έφερε αυτή η ταινία, που έχει μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους. Το “Pulp Fiction” έμεινε στην ιστορία και έγινε το μοντέλο δημιουργίας νέων ταινιών. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι άνοιξε τον δρόμο για την δημιουργία της ποπ κουλτούρας. Ταυτόχρονα, όμως, κατάφερε να βρεθεί και στο Φεστιβάλ των Καννών!

Σχόλια