O Childish Gambino είναι νούμερο ένα στα trends μέχρι και στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Το video clip του τραγουδιού This is America είναι σοκαριστικά αληθινό.

Τι θέλει να μας πει όμως μέσα από αυτό;

 

1. Ο χορός

Ο χορός στο video clip είναι για να μας αποσπάσει απ’ όσα συμβαίνουν γύρω από τον Childish Gambino. Το γεγονός ότι επικεντρώνεσαι σε αυτόν και χάνεις τον χαμό που βρίσκεται στο background αντιπροσωπεύει και με ένα τρόπο το πως αντιλαμβανόμαστε τη ζωή γενικότερα. Βλέποντας το video clip δεύτερη ή τρίτη φορά συνειδητοποιείς πόσα πράγματα συνέβαιναν και δεν τα είχες παρατηρήσει καν. Έτσι δεν είναι και η ζωή μας εξάλλου;

2. Η δεύτερη έννοια του χορού

Ο χορός είναι καθαρά αφρικάνικος. Ενώ συμβαίνει αυτό, οι στίχοι μιλούν για τα όπλα, τον ρατσισμό και γενικότερα την κατάσταση των μαύρων στις Η.Π.Α. Αυτό που θέλει να μας πει ο φίλος μας είναι ότι σε αυτή τη χώρα μπορεί κάποια στοιχεία της μαύρης κουλτούρας να είναι “μόδα” αλλά αγνοούν πολλά άλλα που συμβαίνουν.

3. Η στιγμή που σκοτώνει την χορωδία

Και πάλι μιλάει για την βία στις Η.Π.Α. Εδώ είναι μια ξεκάθαρη αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση που είχε γίνει πριν ένα χρόνο σε μια εκκλησία. Το συγκλονιστικό όμως είναι ότι παρ’ ότι τους πυροβολεί και τους σκοτώνει, ο δράστης φεύγει και η αστυνομία τρέχει να δει τι έγινε με τα θύματα. Έτσι αυτός ξεφεύγει. Food for thought που λένε και οι αμερικάνοι.

4. Το άλογο

Το άλογο είναι μια αναφορά στη Βίβλο. Ο καβαλάρης είναι ο θάνατος και όλο αυτό αντιπροσωπεύει και αυτά που έχουμε πει παραπάνω.

5. Τα κινητά που κρατούν οι νέοι

Μια ξεκάθαρη αναφορά στο πως όλοι καταγράφουμε τα πάντα, από μια τρομοκρατική επίθεση μέχρι σε μια συναυλία, χάνοντας είτε το σημαντικό κομμάτι της υπόθεσης, το να περάσουμε καλά ΑΣ ΠΟΥΜΕ ή μετατρέποντας τον εαυτό μας σε ένα επεισόδιο του Black Mirror.

Σχόλια