Φυσικά φαινόμενα που θα σ΄αφήσουν με το στόμα ανοιχτό!

Επιμέλεια: Κική Φωτοπούλου

Η φύση είναι γεμάτη εκπλήξεις! Μερικές από αυτές παραμένουν ανεξήγητες και πραγματικά πολύ περίεργες (όπως “η βροχή των ζώων”- ναι καλά διάβασες-) ενώ για πολλές άλλες δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη επιστημονική εξήγηση, αλλά είναι εξίσου εκπληκτικό να τις βλέπει κανείς!

Σίγουρα τα παρακάτω 15 φαινόμενα ανήκουν στα πιο ασυνήθιστα και πανέμορφα φυσικά φαινόμενα που πρέπει να ανακαλύψουμε!

1. Πυλώνες φωτόςφυσικά φαινόμενα

Τοποθεσία: Οπουδήποτε στον κόσμο αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Οι πυλώνες φωτός είναι ένα ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο. Αυτές οι κάθετες δέσμες φωτός προκαλούνται από φυσικό ή τεχνητό φως, που αντανακλά σε πολυάριθμους μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου, που επιπλέουν σχετικά κοντά στο έδαφος.

2. Asperitas σύννεφα

φυσικά φαινόμενα

Τοποθεσία: Οπουδήποτε στον κόσμο αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Τα asperitas σύννεφα είναι σκοτεινά, δυσοίωνα σύννεφα. Παρά την εμφάνιση που μοιάζει με καταιγίδα, συνήθως διαχέονται χωρίς να σχηματίζεται καταιγίδα.

3. Κόκκινο ουράνιο τόξο

φυσικά φαινόμενα

Τοποθεσία: Oπουδήποτε στον κόσμο αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Το κόκκινο ουράνιο τόξο είναι ένα οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο. Όπως ένα κανονικό ουράνιο τόξο, προκαλείται από τη διάθλαση του φωτός στα σταγονίδια νερού, αλλά γι ‘αυτό το ηλιακό φως πρέπει να είναι πολύ κοντά στον ορίζοντα. Δεδομένου ότι το φαινόμενο σχηματίζεται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η επίδραση αυτού του ουράνιου τόξου μπορεί να είναι ιδιαίτερα δραματική.

4. Πολικά στρατοσφαιρικά σύννεφα

φυσικά φαινόμενα

Τοποθεσία: Περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους όπως η Ισλανδία, οι σκανδιναβικές χώρες, η Αλάσκα, ο Βόρειος Καναδάς και η Ανταρκτική.

Τα πολικά στρατοσφαιρικά σύννεφα είναι μαργαριταρένια νεφελώδη σύννεφα που σχηματίζονται σε μεγάλα υψόμετρα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα σύννεφα, αυτά σχηματίζονται στη στρατόσφαιρα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και λαμβάνουν το φως του ήλιου από κάτω από τον ορίζοντα.

5. Ηφαιστειακή αστραπή

φυσικά φαινόμενα

Τοποθεσία: Σε ηφαιστειακές εκρήξεις.

Η ηφαιστειακή αστραπή (γνωστή και ως βρώμικη καταιγίδα) είναι φαινόμενο του καιρού. Παρουσιάζεται όταν συγκρούονται τέφρα, θραύσματα βράχου και σωματίδια πάγου σε ηφαιστειακό κύμα, δημιουργώντας αρκετά στατικά φορτία για να προκαλέσουν αστραπές.

6. Τα σύννεφα του Mammatus

φυσικά φαινόμενα

Τοποθεσία: Οπουδήποτε στον κόσμο αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, πιο συνηθισμένο στις ΗΠΑ.

Τα σύννεφα Mammatus είναι δομές που μοιάζουν με σακουλάκια και κρέμονται κάτω από τη βάση ενός βροχόπτρου. Προκαλούνται από κρύο κορεσμένο αέρα, βαρύτερο από τον περιβάλλοντα αέρα, που βυθίζεται για να σχηματίσει “τσέπες”.

7. Κατεψυγμένες φυσαλίδες μεθανίου

φυσικά φαινόμενα

Τοποθεσία: Λίμνη Αβραάμ, Αλμπέρτα, Καναδάς.

Οι παγωμένες φυσαλίδες μεθανίου είναι φυσαλίδες αερίου μεθανίου που εκπέμπονται από τη φθορά των φυτών που παγιδεύονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της λίμνης όταν αρχίζει να καταψύχεται. Τους καλοκαιρινούς μήνες, αυτές οι φυσαλίδες απλά ανεβαίνουν στην επιφάνεια.

8. Αυγή

φυσικά φαινόμενα

Τοποθεσία: Πάνω από τους μαγνητικούς πόλους των βόρειων και νότιων ημισφαιρίων.

Το Aurora (επίσης γνωστό ως βόρειο φως ή aurora borealis και νότια φώτα ή aurora australis) είναι μια φυσική απεικόνιση φωτεινών χορευτικών φώτων. Προκαλείται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων όταν η μαγνητόσφαιρα διαταράσσεται από τον ηλιακό άνεμο.

9. Πολύχρωμα σύννεφα

φυσικά φαινόμενα

Τοποθεσία: οπουδήποτε στον κόσμο αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Τα φακοειδή σύννεφα είναι ασυνήθιστα σχηματισμένα σύννεφα, συχνά συγκρίσιμα σε εμφάνιση με πιατάκι ή φακό. Συνήθως σχηματίζονται όταν υγρός αέρας ρέει πάνω από ένα βουνό ή άλλο εμπόδιο εάν η θερμοκρασία είναι αρκετά κρύα.

10. Catatumbo αστραπή

φυσικά φαινόμενα

Τοποθεσία: Λίμνη Maracaibo, Βενεζουέλα.

Η Catatumbo αστραπή είναι ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο. Ένας μοναδικός συνδυασμός ανέμων, ζεστού και υγρού κλίματος και τα βουνά που περικλείουν την περιοχή από τρεις πλευρές δημιουργούν ηλεκτρικά φορτία που προκαλούν σχεδόν συνεχή αστραπή. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει κατά τις 260 νύχτες το χρόνο, 10 ώρες την ημέρα και μέχρι 280 φορές την ώρα.

11. Supercell καταιγίδα

φυσικά φαινόμενα

Τοποθεσία: Οπουδήποτε στον κόσμο αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, αλλά πιο συνηθισμένες στην περιοχή του Tornado Alley στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην περιοχή του Διαδρόμου Tornado στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη και τη νότια Βραζιλία.

Ένα supercell είναι ένα φαινόμενο του καιρού. Πρόκειται για μια έντονη καταιγίδα με βαθιά, καθαρά ορατή και συνεχώς περιστρεφόμενη αναρρίχηση. Αυτή η αναστροφή, που ονομάζεται “μεσοκυκλώνας”, προκαλείται από έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και αρκετά μίλια.

12. Μπλε φωτιά

φυσικά φαινόμενα

Τοποθεσία: Ijen ηφαίστειο, Ινδονησία.

Η μπλε φωτιά είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει λόγω της καύσης θειικών αερίων που αναδύονται από ρωγμές στο ηφαίστειο. Μερικά από τα αέρια συμπυκνώνονται σε υγρή μορφή και εξακολουθούν να αναφλέγονται μπλε.

13. Δίνη

φυσικά φαινόμενα

Τοποθεσία: Μεγάλα σώματα νερού.

Τα Maelstroms είναι ισχυρά υδρομασάζ που εμφανίζονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Συνήθως προκαλούνται από έντονες παλίρροιες και μπορούν να φτάσουν ταχύτητες μέχρι 40 km / h (25 mph).

 14. Περιμετρικό τοξοειδές τόξο

φυσικά φαινόμενα

Τοποθεσία: Οπουδήποτε στον κόσμο αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Το περιφερικό τοξοειδές τόξο (επίσης γνωστό ως πυρκαγιά) είναι ένα οπτικό φαινόμενο. Προκαλείται από τη διάθλαση του ηλιακού φωτός ή του φεγγαριού σε οριζόντια προσανατολισμένους κρυστάλλους πάγου αιωρούμενοι σε κυκλικά σύννεφα.

15. Κύματα βιοφωταύγειας

φυσικά φαινόμενα

Τοποθεσία: Σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η παραλία Manasquan (New Jersey, ΗΠΑ), η παραλία Torrey Pines (Καλιφόρνια, ΗΠΑ), η λιμνοθάλασσα της λίμνης Gippsland (Αυστραλία), η ακτή Andaman (Ταϊλάνδη) Ιαπωνία) και Zeebrugge (Βέλγιο).

Η βιοφωταύγεια είναι μια λάμπα που παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς. Τα κύματα βιοφωταύγειας λάμπουν λόγω διφωσφορούχων πλαγκτόν που ανάβουν όταν διαταράσσονται.

Πηγή: Bright Side

 

 

Σχόλια