Κάποια μικρά tips που πρέπει να γνωρίζεις εάν έχεις μόλις μπει στο Βιολογικό Αθηνών.

Τα πιο βασικά μυστικά τα ανακαλύπτει κανείς αφότου έχει σχεδόν τελειώσει μια σχολή. Όλοι θέλαμε να είχαμε κάποιον να μας κατατοπίσει, να μας εξηγήσει, να μας πει κάποια μικρά tips τόσο ασήμαντα, αλλά τόσο σημαντικά ταυτόχρονα.

Έτσι λοιπόν, πέρα από το να μη μείνεις σε αυτή τη σχολή εάν δεν είναι αυτό που πραγματικά σου αρέσει (και αυτό ισχύει σε όποια πόλη και αν σπουδάζεις), σου παραθέτω τα 12 πιο σημαντικά-ασήμαντα tips που πηγάζουν μέσα από την εμπειρία 4 ετών στο Βιολογικό του ΕΚΠΑ.

#1 Φτιάξε ένα αρκετά άνετο πρόγραμμα εργαστηρίων για κάθε εξάμηνο

Ως γνωστόν, το Βιολογικό Αθήνας έχει άπειρα εργαστήρια! Όλοι έχουμε πονέσει συνειδητοποιώντας το. Προσπάθησε λοιπόν μέσα από τις αμοιβαίες ανταλλαγές που γίνονται στο group ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ να βάλεις περισσότερα από ένα εργαστήριο σε κάθε μέρα έτσι ώστε κάποιες μέρες  της εβδομάδας σου να μπορούν να μένουν κενές!

Αν έστω και μία από αυτές είναι Παρασκευή ή Δευτέρα τότε ακόμα καλύτερα.

#2 Χρειάζεσαι βοήθεια γιατί πρέπει να διαβάσεις! Πού θα ψάξεις;

  1. To γνωστό eclass ( https://eclass.uoa.gr/ ) στο οποίο οι περισσότεροι καθηγητές ανεβάζουν τις διαλέξεις των μαθημάτων και βοηθητικό υλικό για το μάθημα.
  2. Το άγνωστο σε πολλούς open courses ( http://opencourses.uoa.gr/ ). Ελεύθερη πρόσβαση σε βίντεο από παραδόσεις μαθημάτων και εργαστηρίων τα οποία είναι πολύ χρήσιμα!
  3. Στο forum της σχολής (http://biologiko.forumgreek.com/ ) θα βρεις παλιά θέματα εξετάσεων. Δεν ξέρω πόσο χρήσιμο θα είναι όμως τώρα που έχει αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών.
  4. Ρώτησε. Υπάρχει το ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ για ‘σένα. Αρκεί να έχεις facebook. Εκεί υπάρχουν επίσης ανεβασμένα αρχεία, σημειώσεις κτλ από φοιτητές που θέλησαν να μοιραστούν τη δουλειά τους.

#3 Ό,τι και να συμβεί σε θέματα γραφειοκρατείας just don’t panic.

Σε αντίθεση με πάρα πολλές σχολές, η γραμματεία είναι πραγματικά απίστευτα εξυπηρετική. Χρειάζεται απλά να ζητήσεις αυτό που θέλεις με ευγένεια!

#4 Μπορεί να ακουστεί σαν διαφήμιση αλλά πραγματικά δεν είναι!

Πάρε τον καφέ σου από το κυλικείο του Χημικού και φαγητό από το κυλικείο του Βιολογικού.

#5 Το τυπογραφείο θα σε σώσει!

Στη σχολή λειτουργεί τυπογραφείο το οποίο έχει και σημειώσεις για αρκετά μαθήματα που μπορείς να αγοράσεις. Μπορείς να τυπώσεις εργασίες τελευταίας στιγμής, να σκανάρεις .. ουσιαστικά παρέχει τα πάντα!

Μόνο που παρ’ότι  ευγενέστατοι οι ιδιοκτήτες , είναι λίγο πιο ακριβό σε σχέση με τυπογραφεία εκτός σχολής οπότε αν έχεις να τυπώσεις αρκετά, τότε η διαφορά θα φανεί!

#6 Επέλεξε μαθήματα με εκδρομές.

Είναι η πιο συναρπαστική εμπειρία! Οι εκδρομές σε μαθήματα όπως Υδατοκαλλιέργειες (3ο έτος), ΧΦΜ (3ο έτος), Ζωική Ποικιλότητα (3ο έτος), Ιχθυολογία (4ο έτος), ΧΟΕ (4ο έτος), είναι δωρεάν και αποτελούν μέρος των εργαστηριακών ασκήσεων.

Αδιαμφισβήτητα σε μαθαίνουν πολλά. Πέρα από αυτό όμως γνωρίζεις καινούρια άτομα και επίσης βλέπεις περιοχές της Ελλάδας που θα μπορούσες να μην είχες πάει σε άλλη περίπτωση.

#7 Γίνε εθελοντής στο ASF (Athens Science Festival) έστω για μία χρονιά.

Εδώ και κάποια χρόνια η σχολή αποτελεί μέρος του φεστιβάλ με αρκετούς τομείς να συμμετέχουν. Δήλωσε συμμετοχή με έναν τομέα που σε ενδιαφέρει. Θα μάθεις πάρα πολλά κυρίως σε σχέση με την επικοινωνία με κόσμο που δεν γνωρίζει το αντικείμενο, θα γνωρίσεις ανθρώπους και θα είσαι εκεί αρκετές ώρες ώστε να δεις και το υπόλοιπο τμήμα του φεστιβάλ. Εξάλλου είναι και ένα συν για το βιογραφικό σου. Μπορείς να δεις περισσότερα για το φεστιβάλ εδώ: http://www.athens-science-festival.gr/

PS. Για το ASF 2018 η σχολή δεν έχει διοργανώσει συμμετοχή αλλά κράτα το tip για κάποια άλλη χρονιά! Μπορείς βέβαια να δηλώσεις συμμετοχή σαν εθελοντής του φεστιβάλ εαν θέλεις.

#8 Ανακάλυψε τους ομίλους και γίνε μέρος τους!

Στη σχολή λειτουργούν αρκετοί όμιλοι στους οποίους θα μπορούσες να συμμετέχεις για να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα. Οι πιο γνωστοί και με συνεχή δράση είναι οι πιο κάτω. Εαν έχεις ενδιαφέρον για κάποιον μπορείς να ενημερώνεσαι μέσα από αναρτήσεις που γίνονται στο group της σχολής.

Φυσιολατρικός και περιπατητικός όμιλος! Ναι, υπάρχει. Οργανώνεται από τον Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής. Στα πλαίσια αυτού του ομίλου οργανώνονται διάφορες περιπατητικές εξορμήσεις και εκδρομές στη φύση.

Μουσικός ομιλος! Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή υπάρχει το συγκρότημα του Βιολογικού “Amanita Musicaria”. Το συγκρότημα παίζει κυρίως ξένο ρεπερτόριο και έχει διοργανώσει μέχρι τώρα ένα rock festival αλλά και πάρτυ στους διαδρόμους της σχολής. Εαν ασχολείσαι με τη μουσική είναι κάτι ενδιαφέρον να ασχοληθείς.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε και ο καλλιτεχνικός όμιλος για να καλύψει επίσης τις υπόλοιπες μορφές τέχνης. Αρκετά ενεργή είναι πλέον η θεατρική ομάδα της σχολής.

#9 Εάν θέλεις να κάνεις Erasmus φρόντισε να αποκτήσεις δίπλωμα γλώσσας νωρίς.

Η σχολή προσφέρει τη δυνατότητα για μετακίνηση σε αρκετές χώρες: Αυστρία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Τουρκία και Κύπρο. Eίναι κρίμα να μην το ζήσεις. Να σου πω επίσης ότι το 3ο έτος στο οποίο συνήθως γίνεται το Erasmus είναι σχετικά το πιο light έτος οπότε θεωρητικά μετά δεν θα δυσκολευτείς τόσο.

#10 Τουαλέτα… το θρίλερ.

Λοιπόν, υπάρχουν σχετικά καθαρές τουαλέτες στη σχολή αρκεί να τις βρεις. Και προς διευκόλυνση σου, τρίτος όροφος, τρίτος διάδρομος αριστερά. Αλλά μην ξεχνάς ότι πρέπει σε αυτή τη σχολή να έχεις πάντα μαζί σου χαρτομάντηλα και αντισηπτικό!

#11 Μη γίνεις το 24/7 ζευγαράκι της σχολής.

Καλά να βρεις τον άνθρωπο σου στη σχολή..το καταλαβαίνω. Δεν κατηγόρησε ποτέ κανείς κάποιον που απλώς βρήκε το ταίρι του στη σχολή!

Προσπάθησε όμως  να έχεις και άλλους φίλους. Ειδικά σε μια σχολή όπου τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια αν παρακολουθείς μαθήματα τελειώνεις 7 το βράδυ το να είστε όλη μέρα μόνο οι δυό σας είναι υπερβολή και επίσης φθείρει και τη σχέση.

#12 Εδώ θέλω να δώσω ένα tip περί ψυχολογίας.

Της δικής σου και των γύρω σου (εκτός σχολής). Απλά μην πανικοβάλλεσαι. Μην σκας. Ούτε για τα μαθήματα, ούτε για την εξεταστική, ούτε γιατί θα είσαι κουρασμένος από τις άπειρες ώρες στη σχολή, ούτε επειδή θα μαλλώνεις στις 2 από τις 3 εργασίες που θα είσαι ομάδα με αγνώστους κτλ. It’s all an illusion. Όταν θα είσαι κοντά στο τέλος θα το καταλάβεις.

Γι αυτό απόλαυσε όσο μπορείς τα φοιτητικά σου χρόνια και βρες τρόπους να περνάς καλά!

Αυτά είναι τα tips που είχα να δώσω. Θα μπορούσα να σου πω τι να διαβάσεις, τι να προσέξεις σε σχέση με τα μαθήματα κτλ. αλλά εφόσον το πρόγραμμα σπουδών έχει αλλάξει ότι και να σου έλεγα θα ήταν αβάσιμο.

Έτσι προτίμησα να αναφερθώ σε αυτά που θα συνειδητοποιούσες λίγα χρόνια μετά εαν δεν διάβαζες αυτό το άρθρο! Καλό κουράγιο λοιπόν. Εύχομαι να αγαπήσεις τη σχολή και ότι κάνεις να το κάνεις με κέφι γιατί αυτό έχει σημασία στη ζωή!

Υπομονή. Η αποφοίτηση είναι πιο κοντά από όσο τη φαντάζεσαι!!

 

Σχόλια