4th Athens Celtic Music Festival- 4ο Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής: Πέμπτη 17 Μαΐου – Κυριακή 20 Μαΐου @ Κινηματογράφος Τριανόν
Το 4ο Φεστιβάλ Κέλτικης μουσικής είναι γεγονός και είναι στην Αθήνα!
Πιστό στο ραντεβού του για 4η συνεχή χρονιά με το θερμό κοινό του, φέτος γίνεται τετραήμερο, φιλοξενώντας αγαπημένες μπάντες, workshops, δρώμενα, παραμύθια για τα παιδιά και προσκεκλημένους καλλιτέχνες από την Ιρλανδία και την Αμερική.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε πέρυσι, οι λάτρεις της κέλτικης μουσικής θα έχουν τη χαρά να παρακολουθήσουν και πάλι στο κινηματοθέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ ένα μαγικό τριήμερο συναυλιών κάτω από τα αστέρια, χάρη στην ανοιγόμενη οροφή του κινηματογράφου, ενώ την πρώτη μέρα, που είναι αφιερωμένη στα workshops, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε μοναδικά σεμινάρια για γκάιντα, κέλτικο τραγούδι, bodhran κ.α. με κάποιους από τους καλύτερους μουσικούς του κάθε είδους!
Οι δράσεις του φεστιβάλ θα εξελιχθούν από την Πέμπτη 17 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 20 Μαΐου.
Τιμές εισιτηρίων:
14 ευρώ
12 ευρώ (προπώληση)
10 ευρώ (προπώληση early bird, άνεργοι, ΑμεΑ και ένας/μία συνοδός)
Προπώληση στο ταμείο του Τριανόν και στο δίκτυο viva.gr
Περισσότερες Πληροφορίες
4th Athens Celtic Music Festival
Πληροφορίες για τα συγκροτήματα
Curfá Κέλτικη Χορωδία (Αθήνα)
Την έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει η Κέλτικη χορωδία Curfá. Η χορωδία είναι νεοσύστατη και πραγματοποίησε την παρθενική της εμφάνιση στο 3ο Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής.
Δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 μετά από συμφωνία των μελών και της καθηγήτριας του σεμιναρίου Ιρλανδικού τραγουδιού, Λαμπρινής Γιώτη. Απαρτίζεται από 31 μέλη (όλοι μαθητές των σεμιναρίων).
Το όνομα σημαίνει ρεφραίν στη Γαέλικη (Κέλτικη) γλώσσα. Το ρεπερτόριο της χορωδίας είναι κυρίως παραδοσιακά μονοφωνικά, αλλά και πολυφωνικά τραγούδια και ορχηστρική μουσική σε μεταγραφή για χορωδία από Ιρλανδία, Σκωτία, Σουηδία και τις Βόρειες χώρες.
Link: Curfá Gaelic/Nordic Choir – Athens,Greece.
IERNIS (Αθήνα)
Αρχικά με την ονομασία «Κελτοί», έπειτα ως «Iernis», το συγκρότημα υπάρχει και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1997. Με διάφορες συνθέσεις οργάνων και μελών, αλλά με βασικό πυρήνα τα αδέλφια Μανώλη Γαλιάτσο και Γιώργο Γαλιάτσο ασχολούνται με τη διάδοση της παραδοσιακής Κέλτικης μουσικής στην Ελλάδα, αλλά και με τη διάσωση και την εκτέλεση Κέλτικων τραγουδιών, που δεν έχουν εμφανιστεί πολλές φορές στη δισκογραφία.
Τον Ιούνιο του 2012 οι Μανώλης και Γιώργος Γαλιάτσος έπαιξαν ως προσκεκλημένοι του Andy Irvine, στις συναυλίες-αφιέρωμα για τα 70στά γενέθλιά του στο Vicar Street του Δουβλίνου. Το ρεπερτόριο των Iernis αποτελείται από χορευτικούς σκοπούς Reels, Jigs, Hornpipes, τραγούδια από τον 16ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
Ταυτόχρονα, πειραματίζονται με τα κοινά σημεία της Ελληνικής και Ιρλανδέζικης παράδοσης και επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα πάντρεμα των δύο μουσικών ιδιωμάτων. Με το σκεπτικό αυτό και με εφόδιο τη μακρόχρονη πείρα τους, οι Iernis μπήκαν στο στούντιο και ηχογράφησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, που κυκλοφόρησε από τις μουσικές εκδόσεις “Music Corner”, η οποία περιλαμβάνει 8 τραγούδια και 7 σκοπούς σε διασκευή Iernis.
«Ἰέρνη» ήταν η ονομασία που έδωσε ο αρχαίος Έλληνας εξερευνητής Πυθέας από τη Μασσαλία στο νησί που σήμερα ονομάζεται Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στη βορειοδυτική Ευρώπη γύρω στο 320 πΧ, βασισμένη στην προϋπάρχουσα τοπική Πρωτο-Γοϊδελική ονομασία Īweriū, από την οποία προέρχεται και το Éire.
Μέλη του συγκροτήματος
Χρυσούλα Κεχαγιόγλου – φωνή, κουτάλια
Γιώργος Γαλιάτσος – φωνή, κιθάρα, ιρλανδικό μπουζούκι
Μανώλης Γαλιάτσος – ιρλανδικό μπουζούκι, μαντολίνο, banjo
Ηλίας Πατρινός – bodhrán
Ηλίας Γυφτονικολός – βιολί
Ρεγγίνα Σοφού – βιολί
Links: Iernis, https://www.reverbnation.com/iernis
NORIANA IRISH QUARTET (Αθήνα)
Οι Noriana είναι ένα γυναικείο κουαρτέτο, που αγαπά την Ιρλανδική μουσική παράδοση και συνέλλεξε κάποιες από τις ομορφότερες μελωδίες και τραγούδια της: ιρλανδικούς χορούς, όπως reels, jigs και polkas, τραγούδια που μιλούν για την αγάπη, τον αποχωρισμό, την ξενιτιά, το ουίσκι.
Το λαούτο στη θέση της κιθάρας, το νταούλι και το καχόν στη θέση του bodhrán, καθώς και το διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο του κάθε μέλους των Noriana έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ξεχωριστού, φρέσκου και ζωηρού ηχοχρώματος.
Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2015 με πρωτοβουλία της Ειρήνης Τριανταφυλλίδη και έχει εμφανιστεί έως τώρα σε διάφορα φεστιβάλ(1ο Φεστιβάλ Ελαιώνα, 1ο Φεστιβάλ Παραμυθιού, 2ο Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής, 1st Woman’s Day Music Festival),μουσικές σκηνές της Αθήνας (ΔΕΚΑ4, ΣΠΙΤΙ, SILLYWIZARDS, ΣΠΙΡΤΟ, MIKE’S IRISHBAR, JAZZPOINT, JAMESJOYCE, O‘ CANTO PUB, ZP87, BEER TALES, 1002 ΝΥΧΤΕΣ, POEMS N’ CRIMES, ΓΙΑΣΕΜΙ, BLUEBEAR, ΠΟΛΙΣ κ.α), διάφορες εκδηλώσεις(Έκθεση Ζωγραφικής Θωμά Σταυρόπουλου, ΠΟΔΗΛΑΤΟ) και σε συνεργασία με την Ελληνοϊρλανδική Ένωση σε εκδηλώσεις στο ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ κ.α.
Επίσης, εμφανίστηκε στην εκπομπή του Νίκου Κυπουργού“Τα Μυστικά της Μουσικής” στην ΕΡΤ2 και έχει επενδύσει μουσικά μέρος της παιδικής θεατρικής παράστασης “Το Δέντρο της Γνώσης”.
Μέλη του συγκροτήματος:
Ειρήνη Τριανταφυλλίδη, λαούτο- φωνή
Ελευθερία Πολογεώργη, φλάουτο
Μιμή Μουρατίδου, βιολί
Νατάσα Παυλάτου, κρουστά
Links: www.youtube.com/norianaband, Noriana
Sòlastas (Αθήνα)
Οι Sòlastas παίζουν world music: κυρίως άγνωστα τραγούδια στην Αγγλική και Γαελική γλώσσα από Ιρλανδία, Σκωτία, αλλά και σαμανικούς σκοπούς από τη Λαπωνία, παραδοσιακή μουσική από τη Σουηδία, τα Απαλλάχια Όρη, τη γυναικεία παράδοση του Χερατ (Καμπούλ), Αφγανιστάν, Ελλάδα, τη θρησκευτική μεσαιωνική παράδοση της Πορτογαλίας, Ιταλίας και Καταλονίας, καθώς και τη μουσική των Βαλκανίων σε δικές τους ενορχηστρώσεις βασισμένες στο ύφος του κάθε είδους.
Πολλά από τα τραγούδια είναι χωρίς τη συνοδεία οργάνων ή με όσο το δυνατόν λιγότερα όργανα, και η ενορχήστρωση είναι βασισμένη στην τεχνική των Sean Nós Gaelic και της σχολής των βάρδων. Η μπάντα ξεκίνησε ως ντουέτο το 2011 με το όνομα “Labrini Gioti & George Tsimbouksis Project” μέχρι το 2013 που ενώθηκαν με τον Αντώνη Πανταζή και ξεκίνησαν τους αυτοσχεδιασμούς & live με ηλεκτροακουστικό ήχο πάνω σε παραδοσιακές μουσικές που ήδη έπαιζαν.
Το 2015 προστέθηκαν στην ομάδα οι κοντραμπασίστες Αντώνης Τζίκας και Θοδωρής Κουέλης. Η Λαμπρινή Γιώτη (Labrini Gioti), ιδρυτικό μέλος της μπάντας, ξεκίνησε να μελετάει Ιρλανδική μουσική (τραγούδια και σκοπούς) το 1993. Το 1996 έγινε μέλος του Ελληνο-Ιρλανδικού Συνδέσμου (Greek-Irish Society), όπου και τραγούδησε για πρώτη φορά μαζί με τους πρώην Keltoi, νυν Iernis. Το 2006, πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Limerick της Ιρλανδίας (Irish World Academy of Music and Dance), όπου μέσω της εθνομουσικολογίας ειδικεύτηκε στο τραγουδιστικό στυλ των Γαελικών τραγουδιών, χωρίς συνοδεία, της βάρδικης δυτικής περιοχής του Κορκ (Sean Nós singing style of the West Cork Gaeltacht).
Οργανώνει και διδάσκει Σεμινάρια στο Ιρλανδικό Κέλτικο τραγούδι από το 2010. Η μπάντα έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Φαντάστικον 2016, στο 1ο και 2ο Φεστιβαλάκι Κέλτικης Μουσικής, στη μουσική σκηνή 1002 νύχτες, στο Ρoems n crimes, O ‘ Connell’s pub. Συνεργάζεται με τον Ελληνο-Ιρλανδικό Σύλλογο, την Ιρλανδική και τη Βρετανική Πρεσβεία.
Μέλη συγκροτήματος:
Λαμπρινή Γιώτη – πιάνο, φωνή, έρευνα και επιμέλεια ρεπερτορίου
Γιώργος Τσιμπουξής – τρίχορδο μπουζούκι, κλασική κιθάρα, πορτογαλική μαντόλα
Αντώνης Πανταζής- αμερικάνικο μαντολίνο, πορτογαλικό αντούφε
Αντώνης Τζίκας- κοντραμπάσο
Θοδωρής Κουέλης- ηλεκτρικό κοντραμπάσο
Link: Sòlastas
TreesCelts Medieval (Βόλος)
Οι «Treescelts Medieval» είναι ένα μουσικό σχήμα που παίζει Μεσαιωνική, Κέλτικη και Σεφαρδίτικη μουσική. Το σχήμα αποτελούν οι Ιωάννης Κουλιανός, Γιώργος Δάκας, Τηλέμαχος Τσιαχρής και Λήδα Φιλιπποπούλου, Σέσσιον μουσικός Μιχάλης Μαζής.
Φίλοι που ασχολούνται με τη μουσική από την εφηβεία τους. Το ενδιαφέρον τους για την κέλτικη και μεσαιωνική μουσική κουλτούρα προέκυψε μέσα από την μελέτη και τον πειραματισμό με διάφορα είδη μουσικής και σε συνδυασμό με την ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Χρησιμοποιούν φωνητικά, ιρλανδικό μπουζούκι, μεσαιωνικό γκιτέρν, φλογέρες, πiπιζα, γκάιντα, άρπα και ποικίλα κρουστά, σε σκοπούς και τραγούδια από την Ιρλανδία, Σκωτία ,τη μεσαιωνική Γαλλία και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ευρώπης και Μεσογείου.
Η ενορχήστρωση των κομματιών βασίζεται στη μουσική τους ευαισθησία, η οποία φέρει επιρροές από τα μουσικά τους ακούσματα, κρατώντας τις παραδοσιακές φόρμες και τη παραμυθένια ατμόσφαιρα της εποχής.
Links:TreesCelts Medieval, youtube
Tir Fada (Θεσσαλονίκη)
TIR FADA στην κέλτικη γλώσσα, που ομιλείται από ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Σκωτίας και Ιρλανδίας, σημαίνει «μακρινή γη». Όμως πόσο μακρινή μπορεί να είναι για τους Έλληνες η μουσική αυτής της γης ή πόσο κοντά μπορεί να είναι τελικά τα δύο νησιά, η Κρήτη και η Ιρλανδία;! Οι TIR FADA, είναι ένα μουσικό σχήμα με βάση τη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκε ορμώμενο από την αγάπη του για την κελτική μουσική παράδοση, λαμβάνοντας υπόψιν όμως και τις καταβολές των μελών του. Η πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε στο 3ο Φεστιβάλ Χουδετσίου 2012, και έκτοτε, συνεχίζει την παρουσία του σε διάφορες μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βορείου Ελλάδας. Ιδιαίτερη στιγμή του σχήματος ήταν η σύμπραξη επί σκηνής με τους Morag Brown, Lovisa Brown & Lewis Powell-Reid στο Εδιμβούργο τον Απρίλη του 2014.
Τα μέλη του σχήματος είναι:
Έλσα Μουρατίδου: Τραγούδι
Κώστας Κυριτσάκης: Βιολόλυρα, μαντολίνο
Γιώργος Σκαρογιάννης: Ακουστική κιθάρα
Γιάννης Κηπόπουλος: Ιρλανδέζικο μπουζούκι, κιθάρα
Στάθης Παρασκευόπουλος: Κρουστά
Επίσης, δύο μέλη του σχήματος που απουσιάζουν είναι οι:
Χρήστος Μπάρμπας (πνευστά) και Παύλος Σπυρόπουλος (μπάσο).