Η Λυδία Βουσβούνη ήταν μια εκ των ομιλητών του TEDxAUEB 2018 που μας εντυπωσίασαν με την πορεία τους! Γι’ αυτό και μιλήσαμε μαζί της…

Ολόκληρη η διοργάνωση του TEDxAUEB 2018 ήταν κάτι που άξιζε να παρακολουθήσει κανείς. Το Frapress.gr βρέθηκε εκεί (διάβασε εδώ πώς κύλησε ολόκληρο το συνέδριο) και στον απόηχο του συνεδρίου, όταν όλα όσα ακούσαμε βρήκαν την θέση τους μέσα μας αποφασίσαμε να μεταδώσουμε και σε εσάς λίγη από την αισιοδοξία που πήραμε.

Πώς; Μέσω της συγκεκριμένης συνέντευξης…

Επειδή ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι μερικές φορές για να φωτίσει και το δικό σου αστέρι, είναι λίγη έμπνευση, θεωρήσαμε πώς η Λυδία Βουσβούνη, η σχεδιάστρια που έδωσε ψυχή σε ένα εκπληκτικό brand, το Zeus +Διοne, είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να σε πείσει πώς η δέσμευση και η εργατικότητα προκύπτει όταν κάτι το αγαπάς.

Ποιος είναι ο δικός σας συμβολικός αστερισμός που σας οδήγησε στην πετυχημένη σας πορεία;

Η δημιουργικότητα και η κατασκευή αντικειμένων στα ιδανικά για εμένα αισθητικά πλαίσια. Το κομμάτι της επιτυχίας έγκειται στην απόλυτη δέσμευση σε αυτό που αγαπάω να δημιουργώ και στην πολλή, διαρκή δουλειά.

Πώς δεχθήκατε να μιλήσετε στο TEDxAUEB και πώς πιστεύετε ότι σας εντόπισαν;

Ήταν μεγάλη χαρά η πρόταση να μιλήσω στο TEDxAUEB, καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία, μέσα σε 18 λεπτά, να μοιραστώ με νέους ανθρώπους τις ιδέες που με καθοδηγούν συνολικά στη δημιουργία. Το πώς με εντόπισαν μόνο οι διοργανωτές μπορούν να το γνωρίζουν.

Η εμπειρία σου στους διάφορους οίκους μόδας του εξωτερικού ποια είναι; Τι θεωρείς ότι σου έμαθαν και γιατί αποφάσισες να γυρίσεις στην Ελλάδα;

Το κυριότερο μάθημα που πήρα ήταν να δουλεύω με οργανωτική δομή και πλήρη υπευθυνότητα. Βεβαίως, έμαθα και πώς λειτουργούν τα πράγματα στα παρασκήνια ενός παγκοσμίως γνωστού οίκου μόδας που στα ματιά του εξωτερικού παρατηρητή το κάθε προϊόν φαίνεται πάντα ελκυστικά όμορφο. Γύρισα χωρίς δεύτερη σκέψη στην Ελλάδα όταν οι ιδρύτριες της Zeus+ Δione μου πρότειναν να αναλάβω το σχεδιαστικό κομμάτι της εταιρίας. Η δημιουργία κάτω από το Ελληνικό φως είναι ό,τι πιο ιδανικό θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ.

Η διαδικασία παραγωγής στηρίζεται στις παραδοσιακές ελληνικές τεχνικές. Πώς έχεις συνδυάσει την σύγχρονη πιο μαζική θα έλεγε κανείς παραγωγή με τις τοπικές πρώτες ύλες και ποιες δυσκολίες ανέκυψαν;

Σε αυτή την ερώτηση θα μπορούσα να γράφω χωρίς τελεία. Έχουν γίνει πολλές δοκιμές και έχουν εμφανιστεί πολλές δυσκολίες όσον αφορά στο απολυτά παραδοσιακό κομμάτι και ιδίως το χειροποίητο. Όμως, σε κάθε δυσκολία, ο εκάστοτε τεχνίτης, έχει δείξει απόλυτη δέσμευση στο να εξελίξει το παραγωγικό κομμάτι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα χρονικά πλαίσια της αγοράς που πάντα είναι στενά. Αυτή είναι και η ομορφιά στις συνεργασίες μας, η συν-ανάπτυξη.

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσεις με 5 λέξεις το Zeus & Dione;

Δωρικότητα, αυθεντικότητα, ποιότητα, δεξιοτεχνία, παράδοση.

Η έμπνευση για κάθε συλλογή είναι κάτι που έρχεται αβίαστα συνήθως ή υπάρχει περίοδος της χρονιάς αφιερωμένη στην δουλειά αποκλειστικά για αυτό το κομμάτι; Περνάνε όλα από σένα κι αν όχι πόσα άτομα υπάρχουν στην ομάδα;

Το κόμματι της έρευνας που οδηγεί στην έμπνευση είναι κάτι που λαμβάνει χώρα σχεδόν καθημερινά. Φυσικά, υπάρχουν περίοδοι, κυρίως στην αρχή κάθε νέας συλλογής, που όλη η έμπνευση πρέπει να μετουσιωθεί σε μια πιο συγκεκριμένη μορφή. Είμαστε μικρή ομάδα στο δημιουργικό, αλλά πολύ όμορφα δεμένη. Σίγουρα ως υπεύθυνη του δημιουργικού έχω την ανάγκη να επιβλέπω όλα τα προϊόντα.

Αν έπρεπε να διαλέξεις την αγαπημένη σου collection;

Έχω μια πολύ έντονη δέσμευση με κάθε συλλογή, οπότε είναι αδύνατον να ξεχωρίσω μία.

Ποια skills θεωρείς ότι είναι πιο σημαντικά για μια καλή καριέρα στον τομέα του Fashion Design;

Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο σχεδιαστής το κόμματι της κατασκευής του προϊόντος που σχεδιάζει. Διαφορετικά δεν μπορεί να καθοδηγήσει σωστά την ομάδα που θα το υλοποιήσει με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να μην φτάνει ποτέ στο ιδανικό σημείο. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς να εντοπίσει και να σεβαστεί τι ζητάει η αγορά και ο καταναλωτής. Τέλος, το να έχει κανείς τη προσωπική του αυθεντική ματιά είναι καθοριστικό κλειδί για την επιτυχία.

Ποια είναι η γνώμη σου για το μέρος της παγκοσμιοποίησης που επηρεάζει τον δικό σου τομέα; Συγκεκριμένες εταιρείες που δρουν παγκοσμίως, οι περισσότεροι ντυνόμαστε με τον ίδιο τρόπο αφού από τα ίδια μαγαζιά ψωνίζουμε κλπ κλπ;

Θεωρώ πως τελευταία υπάρχει μια έντονη αλλαγή σχήματος. Πλέον ακόμα και τα μεγαλύτερα brands θέτουν ως αφετηρία την εκάστοτε τοπική και παραδοσιακή ταυτότητα. Δανείζονται στοιχεία από την κουλτούρα και δημιουργούν νέα παραδοσιακά πρότυπα. Αυτό έγινε γιατί υπήρξε απόλυτος κορεσμός με τα παγκοσμιοποιημένα μοντέλα και ο κόσμος κουράστηκε. Φυσικά αυτό το ζήτησε η ίδια η αγορά. Πλέον ο καταναλωτής έχει ανάγκη να γνωρίζει την ιστορία πίσω από το προϊόν στο οποίο επενδύει και αναζητάει όλη την ιστορία.

Ποιο πρόσωπο από τον χώρο του fashion design σε εμπνέει- θαυμάζεις;

Θαυμάζω τον J.W. Anderson γιατί, παρότι πολύ νέος, κατάφερε να φέρει μια πολύ φρέσκια και αυθεντική ματιά στο χώρο της μόδας αλλά και πιο συγκεκριμένα σε ένα πολύ κλασικό brand όπως είναι η Loewe.

Μερικές συμβουλές για τους νέους που ξεκινούν στον συγκεκριμένο χώρο…

Να προκαλεί κανείς τη σκέψη του γιατί μόνο έτσι εμφανίζονται νέοι ορίζοντες δημιουργίας και καινοτομίας. Να υπάρχει βαθιά δέσμευση και αφιέρωση στη συνεχή μάθηση. Επίσης, το κομμάτι του 360 όπως είπα στην ομιλία μου, να μπορεί δηλαδή κανείς να έχει σφαιρική αντίληψη και για τους γύρω τομείς της δουλείας που κάνει ασχέτως του συγκεκριμένου ρόλου που έχει επιλέξει. Να μην υπάρχει ποτέ φόβος για να τολμήσει το νέο.

Την ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που μας παραχώρησε!

Και μην ξεχνάτε… η δική σας άρκτος βρίσκεται κάπου εκεί ψηλά!

Σχόλια