Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί ένα άλυτο μυστήριο πολλά χρόνια τώρα. Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα να δώσεις το δικό σου τέλος;

Το φλερτ και η χημεία που υπάρχει ανάμεσα σε δυο ανθρώπους αποτελεί μια από τις  πιο ευχάριστες και ενδιαφέρουσες διαδικασίες που μπορεί κανείς να συναντήσει μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Σκέψου το πόσο αναζωογονητικό μπορεί να είναι ένα κομπλιμέντο που θα γίνει είτε από άντρα είτε από γυναίκα, αντίστοιχα, για να κάνει την μέρα σου λίγο πιο μαγική.

Πότε όμως έρχεται εκείνη η στιγμή που ένα αθώο βλέμμα, μια φράση ή μια κίνηση προς στην πλευρά του άλλου ή της άλλης μπορεί να μην είναι τελικά και τόσο αθώα; Και ξαφνικά όλο αυτό το αθώο φλερτ να καταλήξει σε σεξουαλική παρενόχληση;

Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας

Τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί πολλά όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση. Επώνυμες γυναίκες μίλησαν για αυτό, μικρού μήκους βιντεάκια γυρίστηκαν, ο Σρόιτερ το έκανε και εκπομπή. Αλλά το πρόβλημα έτσι λύνεται; Όχι. Για να λυθεί πρέπει να το κόψεις από την ρίζα. Όχι εύκολο, αλλά απαραίτητο για να μην θεωρηθεί κατεστημένο.


Τι είναι όμως τελικά η σεξουαλική παρενόχληση;

Πολλοί έχουμε ακουστά τον όρο αλλά είμαστε σίγουροι πως όλοι γνωρίζουμε τι είναι πραγματικά; Ας αρχίσω από το τι δεν είναι. Όχι, δεν είναι ένα αθώο βλέμμα, δεν είναι ένα χαμόγελο, δεν είναι ένα στιγμιαίο σκάλωμα με τα μάτια μας πάνω στον άλλον, ούτε ένα κακής ποιότητος αστείο. Είναι οποιουδήποτε είδους συμπεριφορά, λεκτική ή σωματική, η οποία έχει ως σκοπό να προσβάλει την αξιοπρέπεια του άλλου.

Τα παραδείγματα εδώ είναι αμέτρητα: Αφεντικό που ζητά από υφιστάμενη να πάνε μαζί έξω για ποτό ή συνάδελφος που ακουμπά συνάδελφο σε ακατάλληλα σημεία. Πόσο εύκολο όμως  είναι να διαχωρίσει κανείς το φλερτ από την σεξουαλική παρενόχληση; Πανεύκολο, πίστεψέ με. Αν σου συμβεί θα το καταλάβεις αμέσως.

Και μόλις το καταλάβεις, τι κάνεις; Σωπαίνεις; Μα φυσικά και όχι. Εκεί είναι που ορθώνεις ανάστημα, κάνεις λίγη υπομονή ώστε να φερθείς έξυπνα και μεθοδικά και να κάνεις τον άλλον να το μετανιώσει. Είστε λοιπόν έτοιμοι να ακούστε μικρές συμβουλές για να φερθείτε όπως πρέπει στον επίδοξο θύτη;

Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας

#Συμβουλή 1: Ποτέ δεν σωπαίνουμε. Και βάλε το καλά αυτό στο μυαλό σου. Μόλις νιώσεις ότι σε ενόχλησε ακόμα και ένα σχόλιο ή μια κίνηση τύπου φιλική, οφείλεις να το ξεκαθαρίσεις και να θέσεις όρια, διατηρώντας φυσικά, τις κατάλληλες επιφυλάξεις. Εφόσον σε ενοχλεί, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνεις άπραγος και απλά να τη δεχτείς. Το μήνυμα θα σταλεί.

#Συμβουλή 2: Αν η οποιαδήποτε «ενοχλητική» κίνηση δεν σταματήσει, ακόμα κι αν ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς είναι αυτό που σε ενόχλησε, ανέβα επίπεδο. Το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο αποτελεί θέμα ταμπού και πολλοί προσπαθούν να μη δημιουργούν εντάσεις και να διακινδυνεύσουν τη θέση τους. Ένα είναι σίγουρο, όμως. Δεν φταις εσύ που υφίστασαι αυτή τη συμπεριφορά και, άρα, επιβάλλεται να μην ντρέπεσαι. Μίλα στον προϊστάμενο σου, εξήγησε του την κατάσταση και ζήτησε την βοήθειά του ώστε το θέμα αυτό να σταματήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, χωρίς να αφήσει το αποτύπωμά του πάνω σου.

#Συμβουλή 3: Απευθύνσου στο HR. Οι υπεύθυνοι προσωπικού ξέρουν καλύτερα. Έτσι, είτε το HR στην εταιρία σου είναι δραστήριο είτε όχι, οφείλει να αντιμετωπίσει με σεβασμό και προσοχή το θέμα σου. Πες ακριβώς τι συμβαίνει, πώς ξεκίνησε και πώς συνεχίζει. Θα βοηθήσει, όχι μόνο στην επίλυσή του, αλλά και στην πάσης φύσεως υποστήριξη σε εσένα προσωπικά, για παράδειγμα με συνεδρίες συμβουλευτικής, ομαδικές δραστηριότητες κ.λ.π.

Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας

#Συμβουλή 4: Τέταρτη και φαρμακερή. Όχι για σένα, αλλά για τον άλλον/την άλλη. Σίγουρα το να κατηγορήσεις κάποιον για κάτι τόσο σοβαρό, ενδεχομένως να σε φέρει σε απολογητική θέση, εάν δεν έχεις τις απαιτούμενες αποδείξεις. Έτσι, εάν η κατάσταση πάει να ξεφύγει μεταξύ σας προς τα εκεί που πάει, άσ’ την να ξεφύγει! Να ξεφύγει επειδή εσύ έχεις βάλει να γράφουν. Κατάγραψε όλη την σκηνή και παράδωσέ την στα σωστά χέρια, όχι σε αυτά που θα συγκαλύψουν, αλλά σε αυτά που θα το διαχειριστούν καλύτερα. Είτε είναι ο προϊστάμενος, είτε ο υπεύθυνος προσωπικού, είτε εξωτερικοί «συνεργάτες» (αστυνομία, δικηγόρος).

Και επειδή η ζωή θέλει και το αλατοπίπερό της. Σου έχουμε, μερικά παραδείγματα βγαλμένα από την ζωή.

 

#throwback 1: Κάπου, κάποτε, στην Ελλάδα σε μια μεσαία επιχείρηση ο υπεύθυνος του τμήματος έριξε τα δίχτυα του σε μια αρκετά νεαρότερη κοπέλα. Και για του λόγου το αληθές, αυτή 30, εκείνος 52. Ο κύριος ζητούσε επίμονα από την νεαρή κοπέλα να βρεθούν εκτός δουλειάς για περίπου ένα μήνα. Αυτή δεν είχε μιλήσει σε κανέναν, και έτσι ο κύριος έβρισκε το έδαφος και γινόταν ακόμα πιο επιθετικός. Ξεκίνησαν τα μεταμεσονύκτια μηνύματα για συνάντηση εκτός δουλειάς. Ώσπου η κοπέλα τελικά ενέδωσε και έγινε και το μοιραίο. Υπήρξε εγκυμοσύνη η οποία και έληξε άδοξα όπως και η, κατ’ ευφημισμόν, σχέση η οποία και ξανάγινε επαγγελματική.

Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας

#throwback 2: Κάπου, κάποτε στο μελαγχολικό Λονδίνο, ένας junior manager ξεκίνησε να βλέπει με αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον μια κοπέλα από το τμήμα του μάρκετινγκ. Η κοπέλα βέβαια του ξεκαθάρισε από την αρχή την θέση της, αλλά αυτός ξεκίνησε να γίνεται ακόμη πιο επιθετικός στην συμπεριφορά του. Αλλά εδώ μιλάμε για Λονδίνα, όχι αστεία. Η κοπέλα απευθύνθηκε στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, με αποτέλεσμα να του γίνει επίπληξη και να λήξει το θέμα πριν καλά-καλά αρχίσει.

#throwback 3: Πάμε πίσω στην Ελλάδα όπου υπάλληλος έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον οικονομικό διευθυντή. Ο εν λόγω κύριος, όταν έφαγε την απόρριψη, της είπε πως αν δεν γίνει κάτι μεταξύ τους θα αναγκαστεί να την διώξει από την δουλειά. Και ακόμη ένα σωστό παράδειγμα έρχεται στο φως. Η υπάλληλος μίλησε στο γραφείο Ανθρώπινου Δυναμικού το οποίο εκτός από την επίπληξη, πήρε και κίτρινη κάρτα, με επόμενη στάση την απόλυση. Έεετσι.


Η αξιοπρέπεια είναι το σημαντικότερο που μπορείς να έχεις στην ζωή σου. Και δεν θα επιτρέψεις σε κανέναν να στην στερήσει. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι σοβαρό παράπτωμα και διώκεται ποινικά με φυλάκιση από 6 μήνες έως και 3 χρόνια. Γι αυτό κορίτσια, αλλά και εσείς αγόρια, εάν υποστείτε οποιαδήποτε παρενόχληση, πρέπει να θέτετε εσείς οι ίδιοι τα όρια, όσο δύσκολο κι να είναι. Γιατί αν δεν τεθούν από την αρχή, τα πράγματα δυσκολεύουν.

 

Σχόλια