Ποτέ ξανά μια Αλιάδα Γλυκοπατάτας με Σεβίτσε Τόνου δε θα σου φαινόταν τόσο απλή, όσο στο Frapre-chef! 

Eθνική επέτειος, σηκώθηκα το πρωί, έκανα το καθήκον μου και είδα το τελευταίο επεισόδιο του Dragon Ball Super, χωρίς καν να έχω πιει έστω μια γουλιά καφέ.

Το επεισόδιο τελείωσε και λόγω της ημέρας άνοιξα τις τηλεοράσεις, άρχισα να βλέπω συνταγές με μπακαλιάρο σκορδαλιά. Όσο να ‘ναι ξύπνησε ο Άδωνις μέσα μου άρχισα να τα λιγουρεύομαι.

Όμως μια φωνή, είπε μέσα μου: Για το Frapress γράφεις αγόρι μου, μάθε να μαγειρεύεις!

Πήγα στην κουζίνα μου, πατάτες γιοκ, μπακαλιάρος ούτε λόγος ασε που παντα τον σιχαινόμουν!

Είχα όμως γλυκοπατάτες τα σκόρδα μου, φρέσκο τόνο, κάτι lime, μια πιπεριά και μυρωδικά.

Έτσι και εγένετο, ένα Gourmet twist του εθνικού μας πιάτου.

Για την συνταγή χρειάστηκαν:

  • 1 κιλό γλυκοπατάτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 3 λεμόνια
  • 4 lime
  • 450 γραμμάρια φρέσκος τόνος
  • 1 κόκκινη πιπεριά (αν θέλετε καυτερή)
  • Σχοινόπρασσο
  • Φρέσκος κόλιανδρος
  • Ελαιόλαδο

Πριν προχωρήσουμε, λίγα λόγια για το σεβίτσε, που μας έχουν ταράξει στο master-chef. Σας εγγυώμαι, ότι μπορεί να το μαγειρέψει, ή να προσπαθήσει να το μαγειρέψει ο οποιοδήποτε .

Το Σεβίτσε είναι ουσιαστικά, ένας τρόπος μαγειρέματος ψαριών, που προήλθε από την Λατινική Αμερική. Εκεί οι γηγενείς ανακάλυψαν, ότι τα ψάρια μπορούν να «ψηθούν», χωρίς θερμική επεξεργασία, απλά με το χυμό των εσπεριδοειδών.

Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να κόψεις σωστά σε κύβους το ψάρι. Δεν είναι όλα τα ψάρια κατάλληλα συνήθως θα ακούσετε σεβίτσε τόνου και λαβρακιού, αλλά τώρα αν θέλετε να μπορείτε πειραματιστείτε, απλά μην ξεχάσετε να μοιραστείτε με την στήλη το αποτέλεσμα.

Εκτέλεση:

Για την αλιάδα:

  • Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε κύβους.
  • Τις βάζουμε σε καυτό νερό και τις βράζουμε για περίπου 15’.
  • Σε ένα μικρό μπρίκι, βράζουμε για 5’ το σκόρδο για να φύγει η αψάδα του.
  • Χτυπάμε τα σκόρδα στο multi μαζί με λίγο λάδι και χυμό από ένα λεμόνι.
  • Σουρώνουμε τις γλυκοπατάτες και με το πολτοποιητή, αρχίζουμε να τις πατάμε, ταυτόχρονα έχουμε ρίξει το μείγμα του σκόρδου και το ανακατεύουμε.

Οι τεμπέληδες, όπως εγώ, μπορούν να το κάνουν με μίξερ αλλά μην το χτυπήσετε πολύ. Προσθέστε, όσο λάδι και λεμόνι επιθυμείτε, για να ταιριάξει στην υφή και την οξύτητα που σας αρέσει.

Για το σεβίτσε:

  • Κόβουμε τα μυρωδικά και την πιπεριά σε πολύ μικρούς κύβους.
  • Κόβουμε το φρέσκο τόνο σε κύβους, αλλά μεγαλύτερους σε σχέση με αυτούς των μυρωδικών.
  • Καλύπτουμε όλα τα υλικά με το χυμό από τα lime και τα λεμόνια, μια ωραία ιδέα θα ήταν ο χυμός από σαγκουίνι.
  • Σαν Έλληνες που είμαστε προτείνω να αφήσετε το μείγμα για 30’, αλλά και στα 20’ εγώ προσωπικά το βρίσκω έτοιμο.

Σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο δυόσμο.

Καλή απόλαυση

Υ.Σ: Σελίμ ζητώ άφεση!

Σχόλια