Ο Bo Burnham, κατά κόσμο Robert Pickering Burnham, είναι ένας Αμερικάνος stand-up comedian, μουσικός, σεναριογράφος, παραγωγός, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ποιητής, rapper και απ ότι έχω ακούσει, φτιάχνει και πολύ καλό καφέ.

What.

Έτσι, χωρίς ερωτηματικά.

Το 27χρονο ‘’πολύ-εργαλείο’’ ξεκίνησε την καριέρα του από το Youtube το 2006, και αν κρίνουμε από τα τρία άψογα specials του, φαίνεται πως το μέλλον του ανήκει.

Με μία μοναδική ικανότητα να συνδυάζει σάτιρα, αυτοσαρκασμό, κοινωνικό σχολιασμό και θέματα της επικαιρότητας, τα show του, στο υπόσχομαι, είναι κάτι που δεν έχεις ξαναδεί.

Show, λοιπόν.

Αυτό που κάνει τον Bo να ξεχωρίζει, είναι το γεγονός πως τα stand-up του ξεφεύγουν από την νόρμα.

Η φόρμουλα του παππού Carlin και του θείου Louis C.K, η φόρμουλα που θέλει τον κωμικό να στέκεται σε μια άδεια σκηνή και να αφηγείται ανέκδοτες ιστορίες, μοιάζει αρχαϊκή μπροστά σε αυτό που παρουσιάζει ο Burnham. Η εμπειρία παντρεύει την μαγεία μιας Rock συναυλίας με την ειλικρίνεια του one-man show.

Ένα αφηγηματικό συνεχές, με οπερετικού μεγέθους ερμηνεία, που φωτίζει τις πιο σκοτεινές πτυχές της Γενιάς του Εγώ. Μία persona, η οποία κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί, πως είναι ανελέητα ταυτίσιμη. Ο Egghead (το όνομα της ποιητικής του συλλογής.

Ναι, έχει KAI ποιητική συλλογή!) είναι ένας χαρακτήρας με σταθερά φθίνουσα ψυχική κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα, είναι ο καθρέφτης του κοινού του. Μιας φουρνιάς ανθρώπων βουτηγμένης στην κατάθλιψη και τον ναρκισσισμό.

Ο Bo σεκαμία περίπτωση δεν ξανακάλυψε τον τροχό (Όπα, αυτό ήταν ρίμα; Είμαι κι εγώ ποιητής;). Ονόματα όπως ο Tim Minchin έρχονται αμέσως στο μυαλό. Η μουσική συνοδεία σε μια σειρά καυστικών στίχων, ερμηνευμένα από έναν ανθρωπάκο με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, είναι η ραχοκοκαλιά του comedy music.

Ο Μπό (ξεμένω γρήγορα από τρόπους να πω διαφορετικά το όνομα του) είναι η φωνή αυτή της περίεργης τρύπας της μουσικής των 2000’s, μεταφρασμένη στην γλώσσα του Twitter και του Facebook. Της συνεχούς παράστασης. Μιας παράστασης, που όλοι έχουν πρόσβαση.

Σου προτείνω να τα πάρεις με την σειρά. Δεν θα διάβαζες τον Άρχοντα ανάποδα. Ευλαβικά ακολούθα το Words, words, words μετά το What., και τέλος, το magnum opus του, Make Happy. Αφιέρωσε του μια μέρα, και θα δεις, θα μάθεις πολλά για τον εαυτό σου.

Για επιδόρπιο, ρίξε μια ματιά στα σόλο τραγούδια του στο Youtube. Θα vibe-άρεις άσχημα, πίστεψέ με. Και αν είσαι και τόσο μερακλής, ψήσου να αγοράσεις το Egghead: Or, You Can’t Survive on Ideas Alone. Ένα βιβλιαράκι, που θα γίνει αυτό που πάντα έχεις στην τσάντα σου. Έλα. Ξέρεις ποιο λέω. Ξέρεις.

Σχόλια