Μήπως ό,τι σε φόβισε κάποτε, αποτελεί μια πηγή άγχους στο σήμερα;

Πόσες φορές ένιωσες αισθήματα έντονου άγχους ή διάχυτου πανικού χωρίς να ξέρεις τι, πώς και από πού;

Πόσες φορές σου χτύπησαν φαινομενικά άγνωστες ενοχές την πόρτα; Μην αγνοείς αισθήματα τέτοιας έντασης, δώσ’ τους την ευκαιρία να σου μιλήσουν για τα παιδικά σου χρόνια, για μια σημαντική συνιστώσα της προσωπικότητας σου.

Όλα εκείνα που σε πίεσαν, σε πόνεσαν και σε καλούπωσαν, ναι μεν οριοθέτησαν έναν υπεύθυνο άνθρωπο με συνοχή και συνέπεια στις πράξεις του, όμως κάτι αντίστοιχης αξίας κόστισαν.


Πώς αλλιώς ένα ατίθασο παιδί θα στρώνοταν στα μαθηματά του και θα ενέδιδε στη συνέπεια; Θα ‘λεγε κάποιος ότι το σύστημα ποινών κι επιβραβεύσεων δημιουργεί άτομα με προτερήματα και… φοβίες!

Φοβίες,

οι οποίες αρκετές φορές στην ενήλικη ζωή εξελίσσονται σε έντονα άγχη.

Αυτοί οι μελανοί σπόροι που φυτεύονται στα τρυφερά παιδικά σου χρόνια, ωριμάζουν βαθιά μέσα σου και στην πορεία ντύνονται με τα υφάσματα των εκλογικεύσεων.


Μη μπερδεύεσαι όμως γιατί δε λέω για το παραγωγικό και ελεγχόμενο άγχος, το οποίο είναι μια κινητήρια δύναμη δημιουργίας και εξέλιξης, αλλά για το άγχος εκείνο που πολλές φορές μπορεί να σε έχει ακινητοποιήσει, να έχει επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σου και τις στιγμές χαλάρωσης σου.

Μιλώ για ένα τοξικό σε όλα του άγχος.

Όταν σε αγκαλιάζει αυτό το τοξικό άγχος παρηγορείς μήπως τον εαυτό σου λέγοντας του: «Από το φόρτο εργασίας θα είναι μωρέ, θα περάσει»;

Μήπως όμως η εργασία που έχεις να παραδόσεις είναι μια αφορμή; Θα ‘λεγα πως η ανάληψη μιας νέας ευθύνης είναι η αρχή ενός νέου άγχους, το οποίο πηγάζει από κείνες τις φοβίες που ανελλιπώς οι γονείς σου, η δασκάλα σου, συμμαθητές σου και άλλοι πολλοί σου έσπερναν, με λόγια ή αποδοκιμασίες κάθε φορά που τους απογοήτευες .

Μια είναι η λύση, αντιμετώπισε το, κοιταξέ το στα μάτια. Αναρωτήσου το γιατί πέρα από το προφανές.

Τι έκανες για να αξίζεις να σου φέρεσαι έτσι! Αν τις ερωτήσεις αυτές τις εννοείς, αν είσαι ειλικρινής μ’ εσένα δε θα αργήσουν οι απαντήσεις που θα σε ξεκουράσουν. Αξίζει να δείξεις στον εαυτό σου τη συνέπεια που δείχνεις στους άλλους…

Σχόλια