Δείτε όσα μας είπε ο Don Braden από τους Trio of Liberty και μας μύησε στον αγαπημένο του κόσμο της jazz!

Μπες εδώ για να κερδίσεις 4 διπλές προσκλήσεις για την αυριανή συναυλία τους!

Λιγα λογια για τους Trio of Liberty

Το μουσικό αυτό σχήμα είναι καρπός της γνωριμίας του Don Braden και του Joris Teepe.

Ο Don Braden ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με το σαξόφωνο σε ηλικία μόλις 15 ετών. Σπούδασε ηχοληψία στο Harvard. Μετά τη λήξη των σπουδών του, το 1984, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να παίζει με καλλιτέχνες όπως οι Lonnie Smith, Betty Carter, Wynton Marsalis, Roy Haynes και J.J. Johnson. Το 1992 ήρθε σε επαφή με το μπασίστα Joris Teepe, που μόλις είχε φτάσει στη Νέα Υόρκη από την Ολλανδία.

Το 1993 οι δύο μουσικοί ηχογράφησαν τον πρώτο τους δίσκο. Σταδιακά έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της jazz σκηνής, δίνοντας συναυλίες ανά τον κόσμο, οργανώνοντας workshops και συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις.

Την κομπανία των Trio of Liberty ολοκληρώνει ο Gene Jackson. Θεωρείται ένας από τους πιο ικανούς ντράμερ του είδους χάρη στην ικανότητά του να συνδυάζει πολλά ρυθμικά είδη. Ήταν για πολλά χρόνια μέλος της μπάντας του Herbie Hancock και του Dave Holland. Οι επιρροές του περιλαμβάνουν «τέρατα» όπως οι Philly Joe Jones, Elvin Jones, Billy Higgins και Tony Williams.

Μιλήσαμε λίγο παραπάνω μαζί τους, λοιπόν, για την jazz μουσική και την “εμπειρία” τους μαζί της και ιδού όσα μας απάντησαν!

1. Τι να περιμένουμε από το αυριανό σας live στο Kremlino;

Θα παρουσιάσουμε κάποια κομμάτια από το δεύτερο μας άλμπουμ ως ομάδα με τον Joris, που τιτλοφορείται ως “Conversations” και μόλις κυκλοφόρησε από την δική μου εταιρεία “Creative Perspective Music”. Θα επιλέξουμε και μερικά ακόμη τραγούδια αυθόρμητα. Η μουσική μας άλλωστε έχει groove, όπως προκύπτει από τα κλασσικά δικά μας κομμάτια, και περιέχει ένα πολύ διαδραστικό, οριακά “διαλογικό” στυλ που αφήνει πολλά περιθώρια αυτοσχεδιασμού. 

2. Είναι τελικά όντως θέμα ελευθερίας η jazz; Ή πιστεύετε ότι απαιτείται μια πιο πειθαρχημένη προσέγγιση;

H πειθαρχία που χρειάζεται για να κατακτήσεις την jazz, σε αφήνει τελικά να είσαι ελεύθερος. Είναι σα να μαθαίνεις κάποια άλλη γλώσσα: Αν τη μάθεις καλά, που σε κάθε περίπτωση για να γίνει αυτό απαιτείται σημαντική μελέτη, εξάσκηση και σίγουρα πειθαρχεία, μπορείς τελικά να εκφραστείς ελεύθερα. Για να παίξεις jazz σε επαγγελματικό επίπεδο απαιτούνται χρόνια δουλειάς, αλλά καθώς αγαπάμε την μουσική δεν είναι προφανώς τον περισσότερο καιρό επώδυνη δουλειά. Η ανταμοιβή έρχεται ουσιαστικά από την έκφραση της ελευθερίας μέσα από την jazz γλώσσα!

3. Τελικά οι μουσικοί της jazz ακούνε μόνο το συγκεκριμένο είδος; Τι άλλα είδη προτιμάτε;

Οι περισσότεροι μουσικοί του συγκεκριμένου είδους που γνωρίζω είναι ανοιχτοί και ακούνε κάθε είδος μουσικής. Οι δικές μου προτιμήσεις είναι η jazz, η κλασσική μουσική, η blues, funk και η βραζιλιάνικη, ενώ η λίστα με τους μουσικούς μου “ήρωες” περιλαμβάνει τους: Benny Golson, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Earth Wind and Fire, Stevie Wonder, Hermeto Pascoal, Itibere Zwarg, Freddie Hubbard και άλλους.

4. Και τα 5 άλμπουμ που άσκησαν επιρροή πάνω σας…

5. “H jazz είναι η μεγάλη αδερφή της επανάστασης. Η επανάσταση την ακολουθεί” είχε πει ο Miles Davis. Εσείς τι πιστεύετε;

Αυτό το quote αναφέρεται στην πρώιμη ιστορία της jazz, όταν ο απροκάλυπτος ρατσισμός ευημερούσε στην Αμερική. Ο Miles ζούσε μέσα σε αυτούς τους προκλητικούς καιρούς, που ήταν πολύ χειρότεροι από σήμερα. Όταν η δουλεία μεταξύ Αφρικανών και Αμερικάνων καταργήθηκε, η Jazz ήταν ένα από τα εκπληκτικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης κατάστασης. Οπότε ναι, κατά κάποιο τρόπο η Jazz είναι το σύμβολο επανάστασης (του αμερικανικού εμφύλιου), που ανέτρεψε την σκλαβιά και την δουλεία και αντιπροσωπεύει την ελευθερία των Αφροαμερικανών.

Καθώς ο ρατσισμός όμως δίνει ακόμα το παρόν στην Αμερική, η jazz θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια εν εξελίξει επανάσταση εναντίον του.


Η Love Light Productions & το Kremlino παρουσιάζουν:

THE TRIO OF LIBERTY

Don Braden | Joris Teepe | Gene Jackson

Τετάρτη 14 Μαρτίου Kremlino [Καραίσκου 119, Πειραιάς]

Doors Open: 21:00

Προπώληση: 15€ | Ταμείο: 18€

Σχόλια