Line
Μετά από ένα ηλιόλουστο διάλειμμα και ένα εκπληκτικό γεύμα που επιμελήθηκε και προετοίμασε για εμάς ο σεφ Γιάννης Κουτσώνης παίρνουμε θέση πίσω στο θεωρείο μας και βλέπουμε την Matina Sous Peau να ετοιμάζει τα μηχανήματά της πάνω στην σκηνή.
Ήταν έρωτας με το πρώτο άκουσμα.
Το Σαββατοκύριακό μας στο νησί «στιγμάτισαν» μουσικά τα διάσημα mashups της Matina Sous Peau. Όχι ότι δεν τα είχαμε ακούσει, αλλά live μας έκαναν κάτι διαφορετικό βρε αδερφέ.
H θαλασσινή ατμόσφαιρα δεν επέτρεπε να μην χορέψουμε στο μπαρ το Ναυάγιο, άλλωστε αυτή η νύχτα μας έμενε και εμείς ξέραμε τι ζητούσαμε: Να χορέψουμε υπό τις μουσικές της… Και μετά σιωπή.
Για να καταλάβεις κι εσύ περισσότερα και υπό μια πιο αντικειμενική σκοπιά, το πρώτο performance του TEDxAegean ήρθε να μας δείξει πώς οι μουσικές νόρμες και συμβάσεις δεν δεσμεύουν κανέναν και ειδικά κάποιον που έχει τέτοια φαντασία και συνδέει τα με το πρώτο άκουσμα φαινομενικά ασύνδετα. Μέσα από τα 4 παραπάνω κομμάτια η Matina Sous Peau έδωσε το έναυσμα για το επόμενο part των ομιλιών, ενώ ταυτόχρονα πήραμε μια πρώτη γεύση για το τι επρόκειτο να συμβεί στο βραδινό closing party του TEDxAegean 2018.
Και περνάμε στον επόμενο ομιλητή ανανεωμένοι και φρέσκοι από τον ήλιο, την μουσική και το γεύμα.
Ο τίτλος της ομιλίας του;
“Επιστροφή στη νόρμα της δημοσιογραφίας”
Ο κος Μιχάλης Γουδής, έγκριτος και έμπειρος στον τομέα της δημοσιογραφίας, παρουσίασε μια άκρως ελπιδοφόρα προσέγγιση για την σύγχρονη δημοσιογραφία και τις ευθύνες του δημοσιογράφου, που όπως ανέφερε μάλλον έχει ξεφύγει από τις νόρμες της δεοντολογίας και θα μπορούσε να παρομοιαστεί με χαμένη πυξίδα.
Εστίασε συγκεκριμένα σε 3 δίπολα: Γεγονός VS Γνώμη | Περιεχόμενο VS Αγορά | Σημαντικό VS Δημοφιλές.
Κατά αυτόν, ο κλάδος βιώνει μια περίοδο σύγχυσης και αμηχανίας. Μερίδιο ευθύνης έχουν τόσο οι ενώσεις συντακτών όσο και το ίδιο το κοινό. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει δωρεάν δημοσιογραφία. Ο τύπος χαμηλής αξίας έχει πάρα πολύ υψηλό τίμημα.
Παρόλα αυτά δεν παύει να δημιουργείται ένα πιο αισιόδοξο κλίμα: 800.000 άτομα πληρώνουν οικειοθελώς για να στηρίξουν την Guardian σε σχέση με 2 χρόνια πριν, που το αντίστοιχο νούμερο ήταν 50.000.
Τι πρέπει να προσέξει ο νέος δημοσιογράφος;
1)Αύξηση σεβασμού προς τις λέξεις και 2) Να μείνει μακριά από την λέπρα των γενικοτήτων.
Γιατί; Διότι η καλή δημοσιογραφία μπορεί να κάνει την πραγματικότητα λίγο καλύτερη.
Όχι, δεν είχαμε ιδέα τι είναι ο Tor Browser και τα Onion Services ή τα Meta-data και η ομιλία του ήταν ότι πιο διαφωτιστικό έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα. Ο κος Γιώργος Καργιωτάκης αποφάσισε να μας μυήσει στο Dark Web και τα προσωπικά δεδομένα στον κυβερνοχώρο.
Τα δεδομένα μας πωλούνται και πια το γνωρίζουμε. Αυτό που είναι εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να αποσυνδεθούμε και από τα μέτα-δεδομένα μας. Κάπου εκεί ήρθε ο Tor Browser που γνώρισε τεράστια εξάπλωση μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden.
Το Ίντερνετ έχει γίνει σήμερα μια νόρμα και το Dark Web είναι η “τρομακτική” απόκλιση. Όπως υπήρχε η παραφιλολογία τότε που είχε πρωτοφτιαχτεί το World Wide Web, έτσι συμβαίνει και τώρα με την τρομολαγνεία γύρω από τα site του dark web. Τα media συμβάλλουν στην όλη κατάσταση και λανθασμένα αναφέρουν το Deep web ως Dark web. Υπάρχει διαφοροποίηση όμως.
Το ζήτημα του φίλτρου στο Dark Web!
Κάθε προσπάθεια φιλτραρίσματος καταλήγει σε κατάχρηση εξουσίας. Ποιος θα αποφασίζει που θα μπει το φίλτρο; Θα ήταν παράδοξο κάτι που δημιουργήθηκε ακριβώς για να εξασφαλιστεί η προστασία των δεδομένων να καταλήγει σε λογοκρισία.
Το εντυπωσιακό είναι ότι τις υποδομές του Dark Web σπεύδουν να τις εκμεταλλευτούν σιγά σιγά όλοι. Από την New York Times και την Guardian μέχρι το Facebook.
Σημαντική επισήμανση: Η διαδικτυακή ανωνυμία δεν είναι και προσωπική ανωνυμία.
Το συμπέρασμα; Ας ξεφύγουμε από την νόρμα του Ίντερνετ. Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε δίκτυα που μας εξυπηρετούν και μας απελευθερώνουν.
Το δεύτερό μας διάλειμμα, λοιπόν, αποφασίσαμε να το περάσουμε, κάπως πιο εποικοδομητικά, δηλώνοντας συμμετοχή στο workshop αποσταγμάτων του κ. Ανέστη Ζαμανόπουλου.
Τεχνολόγος αποσταγμάτων με ειδίκευση στο Bar Management, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και βραβευμένος bartender ήταν από τους ανθρώπους που σε πείθουν ότι παθιάζονται με αυτό που κάνουν μόλις στα πρώτα πέντε λεπτά που τους ακούς να μιλάνε.
Η ιστορία των αποσταγμάτων
Έχοντας μαζί μας το Metaxa, μας έκανε μια ιστορική αναδρομή στην παραγωγή των αποσταγμάτων με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σχεδόν κανείς μας δεν γνώριζε. Συγκεκριμένα, γνωρίζαμε για το φιλοσοφικό-πολιτικό έργο του Αριστοτέλη, όχι όμως και ότι εκείνος έθεσε τα θεμέλια για την υλοποίηση των πρώτων αποσταγμάτων όταν παρατήρησε και κατέγραψε το φαινόμενο της αφαλάτωσης.
Σαν διαδικασία την υλοποίησαν, λοιπόν, για πρώτη φορά οι Πέρσες το 200 – 300 μΧ. Οι μοναχοί πήραν την γνώση από τους Πέρσες και την μετέφεραν στην Ευρώπη. Δημιουργήθηκε ένα εμπορικό-δουλικό τρίγωνο μεταξύ Άγγλων και Αφρικανικών λαών που για να εξασφαλίσουν ζάχαρη μετέφεραν τους λαούς αυτούς στην Κεντρική και Νότια Αμερική.
Καταλήγοντας έτσι στο τι είναι ουσιαστικά το απόσταγμα… Γεωργικό περίσσευμα της κάθε περιοχής.
Metaxa
85% της παραγωγής του γνωστού ποτού μας αποκάλυψε ο κος Ζαμανόπουλος ότι φεύγει στο εξωτερικό. Τι περιέχει όμως το συγκεκριμένο ποτό; α)Παλαιωμένο απόσταγμα οίνου, β) Φυσικά σάκχαρα από το Μοσχάτο Σάμου και γ) ένα blend από bitters και αρώματα.
Γενικές πληροφορίες – Aνάλυση του τέλειου Gin Tonic
Tο 70% της γεύσης προέρχεται από την όσφρηση. Κλείσαμε την μύτη μας και δοκιμάσαμε ένα μείγμα ζάχαρης και κανέλας και το αντιληφθήκαμε και οι ίδιοι.
Οι Μεσογειακοί λαοί έχουν μεγαλύτερη γευστική παλέτα από τους Βόρειους. Συν ότι αντιμετωπίζουμε το φαγητό και το ποτό σαν απόλαυση και όχι σαν απλή ανάγκη.
Ποιοι είναι όμως οι εξωτερικοί παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα ενός ποτού; Ο κος Ζαμανόπουλος τόνισε ξεκάθαρα ότι καμία μεγάλη εταιρεία δεν θα ρίσκαρε την φήμη της με ένα κακό προϊόν. Είναι οι εκάστοτε ιδιοκτήτες μπαρ που προβαίνουν σε νοθείες ή η κακή ποιότητα οφείλεται στις συνθήκες μεταφοράς και συντήρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα υπολείμματα καθαριστικών στα ποτήρια των μπαρ ή τα κακά φίλτρα νερού καθώς και η κακή αποκέρωση στα εσπεριδοειδή που συνοδεύουν τα ποτά μας.
Πώς είναι το τέλειο τζιν τόνικ; Προπάντων το ποτό και το τόνικ πρέπει να πέφτουν στο ποτήρι και να μην έρχονται σε επαφή κατευθείαν με τον πάγο. Τα υπόλοιπα δεν τα συγκρατήσαμε καθώς δεν πίνουμε τζιν τόνικ 😛 Πίνουμε όμως βότκα και αυτό που μάθαμε είναι ότι το κόστος απόσταξής της είναι 1 ευρώ και πληρώνουμε τόσα χρόνια το branding.
Στην επόμενη σελίδα το part Circle και extra φωτογραφικό υλικό…