Δεν ξέρουμε που να πρωτοπάμε! Έχει μπει η Άνοιξη και η δημιουργικότητα στην Αθήνα ανθίζει… Δείτε λοιπόν τα event με ελεύθερη είσοδο που επιλέξαμε για εσάς!

Εικαστικες εκθεσεις

1.A BLADE RUNNER | Στάθης – Αλέξανδρος Ζούλιας

Ποια είναι τα έργα του ανθρώπου που ψάχνει για ίχνη ονείρων με μόνο σκοπό την συνάντηση με το τεκμήριο εγκυρότητας τους;
Τι είναι ένα έγκυρο όνειρο; Πως λειτουργεί, γιατί υπάρχει;

Ο Στάθης – Αλέξανδρος Ζούλιας απαντάει σε αυτό πιάνοντας ένα νήμα με κλειστά μάτια. Το  τοποθετεί σε έναν ιδιότυπο αργαλειό το οποίο είναι συνεχώς εν κινήσει, αυτόνομο και σχεδόν αυτόματο. Συλλέγει  ίχνη με μια εμπρόσθια χοάνη, θα τα κοσκινίσει πρόχειρα  και θα  πάρει  τα κομμάτια αυτά που θα του είναι χρήσιμα. Από εκεί και πέρα δεν ρωτάει ούτε εξηγεί και δεν δίνει  κατεύθυνση. Καταγράφει, τοποθετεί. Ίσως να μην θέλει να χαθούν τα ίχνη αλλά δεν μοιάζει με αρχειοθέτη. Πιο πολύ μοιάζει να κινηματογραφεί  δίχως  φιλμ και κάμερα. Τα πλάνα του ανοίγουν ξεκινώντας  από μια λεπτομέρεια, συναντά νέα στοιχεία και τεκμήρια στην πορεία τα οποία εγκυμονούν νέου ς κόσμους, αφήνεται στη δίνη τους και καταφέρνει και ίπταται  στον ενδιάμεσο χώρο που αφήνει για τον εαυτό του. Έτσι ελίσσεται με περίσσεια άνεση, κυρίαρχος αλλά σεμνά από κάποια απόσταση.

Ο Θόδωρος Δασκαλάκης είναι ζωγράφος και επιμελείται την έκθεση του Στάθη Α. Ζούλια.

Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 στις 20:30 και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 22 Απριλίου 2018.

Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

31.03.2018 – 22.04.2018

Καθημερινά: 11:00 – 21:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

2.House of Green – Andreas Pytlik

Πράσινο. Η ανάμειξη μπλε και κίτρινου. Όπου στρέψεις το βλέμμα σου στη φύση, θα το συναντήσεις. Πράσινο στα φυλλώματα των δέντρων, στις πεδιάδες, στα λουλούδια. Συνδέεται με την υγεία, την άνοιξη, την ελπίδα, την ηρεμία αλλά είναι και το χρώμα της τοξικότητας, της μούχλας, της φθοράς. Στα έργα του Andreas Pytlik το πράσινο και οι αποχρώσεις του κατακλύζουν το μάτι του θεατή. Δεν είναι απλά πίνακες ζωγραφικής, είναι μία εμπειρία ανόμοια με οποιαδήποτε άλλη, η φύση και οι εκφάνσεις της προσωποποιημένες.

Εγκαίνια: Κυριακή, 1η Απριλίου 2018 στις 20:00

Η έκθεση θα λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα 14&15, 21&22, 28&29 του Απριλίου σε ωράριο 18:00 – 22:00.

Χώρος Τέχνης -ισμός, Ευπατριδών 17 & Τριπτολέμου 7, Γκάζι

01.04.2018 – 29.04.2018

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

3.«Δωμάτια Γυναικών» στο TAF

Το Δημιουργικό εργαστήριο της Χριστίνας Μόραλη, η σχολή κεραμικής που έχει δημιουργήσει η ίδια εδώ και 8 χρόνια στο  εργαστήριό της στον Άγιο Στέφανο, διοργανώνει κάθε χρόνο μία παρουσίαση – έκθεση της δουλειάς των μαθητών της. Η έκθεση «Δωμάτια γυναικών» είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς τους καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, σε συνεργασία με τη Χριστίνα Μόραλη.

Ο τίτλος της έκθεσης αντλεί από τις προφορικές μαρτυρίες που υπάρχουν σχετικά με το κτίριο που στεγάζει σήμερα το TAF, και, αναφέρουν ότι κάποτε ίσως να χρησιμοποιούνταν ως φυλακές γυναικών. Ταυτόχρονα, παραπέμπει στις 12 γυναίκες της έκθεσης που μαθήτευσαν δίπλα στη δασκάλα τους και παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ένα χώρο που διευθύνεται από γυναίκες.

Ο φωτογράφος Γιάννης Μαθιουδάκης από την πρώτη μέρα των μαθημάτων κατέγραψε με τον φακό του τη διαδικασία. Το φωτογραφικό του υλικό εκτίθεται παράλληλα με τα 12 πορτραίτα των κεραμιστριών που δημιούργησε και τα οποία αποτυπώνουν τα συναισθήματα που ενέπνευσαν τις δημιουργούς.

TAF / the art foundation, Νορμανού 5, Μοναστηράκι

29.03.2018 – 15.04.2018

Δε-Σα: 12:00-21:00, Κυ: 12:00-19:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Θέατρο

1.Παραβάσεις | Εκκλησιαστής: Όλγα Λαζαρίδου

Τον Απρίλιο, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει την Κυριακή, 1 Απριλίου στις 19.30, στο Φάρο, ένα σημαντικό βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Εκκλησιαστή, άγνωστου συγγραφέα, που γράφτηκε, όπως συνάγεται, το δεύτερο μισό του 3ου π.Χ. αιώνα.

Την Κυριακή των Βαΐων, η Όλια Λαζαρίδου, με την επιμέλεια της σκηνοθέτη και θεατρολόγου Έφης Θεοδώρου και με τη συνοδεία του Αλέξη Μαστιχιάδη στο τσέμπαλο, θα αποδώσει αποσπάσματα του ιδιαίτερου αυτού κειμένου σε μετάφραση του Αλέξανδρου Ίσαρη.

Ο Εκκλησιαστής περιλαμβάνεται τόσο στην εβραϊκή Βίβλο όσο και στη χριστιανική Παλαιά Διαθήκη. Γραμμένο σε μια ιδιότυπη νεοεβραϊκή γλώσσα, όπου αναμειγνύονται πολλές αραμαϊκές και ελληνικές εκφράσεις, ο Εκκλησιαστής (Κοέλετ στο πρωτότυπο, ενεργητική μετοχή γένους θηλυκού, εξ ου και απαντάται και ως Εκκλησιάστρια), είναι ο σοφός διδάσκαλος, ο ιεροκήρυκας, αυτός που καλεί σε θρησκευτική συνάθροιση, ο αρχηγός ομάδας σοφών και διανοουμένων που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, διδάσκοντας την αμφισβήτηση και τον σκεπτικισμό.

ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

01.04.2018

Κυ: 19:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

2.In Progress Feedback Festival (IPFF) | Κινητήρας

Το τριήμερο 31 Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου, εννέα ομάδες από το ευρύτερο φάσμα των  παραστατικών τεχνών θα μοιραστούν μαζί μας έργα τους σε εξέλιξη, για να λάβουν την άποψη του κοινού μέσα από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Το έργο που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία, θα παρουσιάσει το φθινόπωρο, όπως κάθε χρόνο, το έργο της ολοκληρωμένο σε συμπαραγωγή με τον Κινητήρα.

Θα δούμε δημιουργούς από διαφορετικά πεδία, ηλικίες, χιλιόμετρα στο επαγγελματικό τους κοντέρ: σύγχρονο χορό, περφόρμανς, χοροθέατρο. Θα δούμε πολύ διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αντιλήφθηκαν και διαπραγματεύονται τη φετινή θεματική της Αναγέννησης. Κάποτε ως θέμα, κι άλλοτε ως τρόπο επανεξέτασης εκφραστικών μέσων και καλλιτεχνικών ειδών.

Κινητήρας|Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη

31.03.2018 – 02.04.2018

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ –>http://www.kinitiras.com/

EΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

3. Practicing της Ελισάβετ Σφυρή

Η περφόρμανς Practicing της Ελισάβετ Σφυρή καταπιάνεται με το θέμα της προσοχής μέσα από τις οικολογίες της ισορροπίας, προσωπικές (σώμα, ψυχολογία, βίωμα) και συλλογικές (διάδραση, ανθρώπινες σχέσεις, κοινωνία). Το Practicing συμπεριλαμβάνεται στον εκθεσιακό κύκλο Ασκήσεις Προσοχής, σε επιμέλεια της Ελένης Ρήγα, σε συνέχεια της έκδοσης Οι οικολογίες του βλέμματος από την πλατφόρμα hd.kepler.

Το Practicing είναι ένα ζωντανό γλυπτό που αποτελείται από μία κινούμενη πλατφόρμα, η οποία κατά την ενεργοποίησή της παράγει ήχους, σύμφωνα με τη ρυθμική κίνηση των σωμάτων που στέκονται πάνω της. Τα μικρόφωνα, τα οποία είναι τοποθετημένα στην κινούμενη πλατφόρμα και πάνω στο σώμα της καλλιτέχνιδας, συλλαμβάνουν ακόμα και τον παραμικρό ήχο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δυναμικό ηχητικό κολάζ. Χρησιμοποιώντας τόσο το σώμα όσο και την πλατφόρμα ως όργανα, η Σφυρή προτείνει μία μη συμβατική χρήση των τριών βασικών στοιχείων της περφόρμανς (σώμα, φυσικός χώρος και ήχος), ενώ παράλληλα σχολιάζει την εργαλειοποίηση των σωμάτων κάτω από το καπιταλιστικό σύστημα.

H Ελισάβετ Σφυρή (γ. 1994, Μαρούσι), ζει στο Λονδίνο και σπουδάζει γλυπτική στο Royal College of Art. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Goldsmiths University, Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στο μουσείο CICA στη Νότια Κορέα, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Γενεύης ενώ τον Μάιο του 2018, θα συμμετάσχει στην έκθεση Sisyphus Version 20.18 στο Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών της Ταιβάν.

hd kepler, Κοκκινάκη 3-5, Αθήνα

31.03.2018 – 01.04.2018

Σα, Κυ: 18:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Κινηματογραφος

1.Leo at Trianon | Αφιέρωμα στον Λεωνίδα Παπαγεωργίου

Ο κινηματογράφος Τριανόν και τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας τιμούν τη μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου, του ανθρώπου που στέγασε όλες τις τέχνες στην κινηματογραφική αίθουσα.

Τρεις ημέρες γεμάτες προβολές, με πρεμιέρες, animation, ταινίες για παιδιά και εφήβους, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους και πολλά ακόμη!

Ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου, προερχόμενος από μια οικογένεια πρωτοπόρα (από το 1920) στο χώρο της κινηματογραφίας με παρουσία στην παραγωγή, τη διανομή και τις αίθουσες, υπηρέτησε καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του με πάθος και όραμα την οικογενειακή παράδοση.
Ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου αποτελεί κεφάλαιο για την κινηματογραφία της χώρας και το όνομά του είναι συνώνυμο της καλλιτεχνικής παιδείας και του καλλιτεχνικού σινεμά. Ήταν ισόβιος υποστηρικτής των νέων κινηματογραφιστών και αρωγός όλων των φορέων πολιτισμού του κινηματογράφου, της μουσικής, των εικαστικών. Το Τριανόν του Λεωνίδα υπήρξε η κύρια αίθουσα του δικτύου αιθουσών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (filmcenter). Ο ίδιος ήταν  ένας από τους πιο δραστήριους εταίρους του ευρωπαϊκού δικτύου Europa Cinemas.
Ο Λεωνίδας ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία. Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίζουν προσωπικά μιλάνε για έναν θαυμάσιο άνθρωπο που αγαπούσε τον κινηματογράφο, έναν φίλο που αγαπούσε τους φίλους του, έναν αιθουσάρχη που αγαπούσε την κινηματογραφική αίθουσα.

Τριανόν, Κονδρικτώνος 21 & Πατησίων 101, Βικτώρια

01.04.2018 – 03.04.2018

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

2.Ημερίδα “Κινηματογράφος και Υγεία” στο Τριανόν

Ο κινηματογράφος Τριανόν, το Σάββατο 31 Μαρτίου, φιλοξενεί την ημερίδα «Κινηματογράφος και Υγεία», με την προβολή 5 διεθνών ντοκιμαντέρ, τα οποία θα προλογίσουν ειδικοί σε θέματα υγείας. Μετά από κάθε προβολή, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους προσκεκλημένους ιατρούς και να υποβάλει τα ερωτήματά του. Οι ταινίες έκαναν πανελλήνια πρεμιέρα στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που για πρώτη φορά φέτος ταξιδεύει εκτός συνόρων. Στόχος του αφιερώματος είναι να εγείρει αφορμές για συζήτηση και προβληματισμό, καθώς και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την υγεία, σωματική και ψυχική, και κατ’ επέκταση την ίδια την κοινωνία.

Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101

31.03.2018

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αλλες εκδηλωσεις

1. Κυριακές σαν γιορτή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο!

Κυριακές σαν γιορτή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με αφορμή την έκθεση Γεωμετρίες. Συζητήσεις, εργαστήρια, ξεναγήσεις, «αληθινό» φαγητό με σκοπό να έρθουμε σε επαφή, να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε τη γη.

ΑΛΑΤΙ – 1 Απριλίου 2018

12:00 | Ένα Όραμα για τη Γεωργία του Αύριο: Εργαστήριο από τον Μάριο Δεσύλλα

Χώρος: Πυραμίδα | Διάρκεια: 60 λεπτά

13:00 | Food is Energy: Μια ξενάγηση από τις Βαλεντίνα Κάργα και Marjetica Potrč

Χώρος: Πυραμίδα | Διάρκεια: 30 λεπτά

14:00 | Soul Food: Νηστίσιμο μεσημεριανό από τους Troō Food Liberation & ηπειρώτικo ψωμί από το Betty’s Bakery

Χώρος: Αμπελώνας | Δωρεάν | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο infotickets@sgt.gr

(συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας).

17:00 | For All Party Occasions: Discussion over Coffee and Cookies: Μια περφόρμανς της Νατάσα Μπιζά

Χώρος: Γεωργικό Μουσείο, 1ος όροφος | Διάρκεια: 90 λεπτά

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά Οδός 75, Αθήνα

01.04.2018 – 10.06.2018

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

2.OPEN HOUSE Athens 2018

Το 5ο OPEN HOUSE Athens είναι γεγονός! 90 κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους και 500 εθελοντές παίρνουν θέση, για να μας ξεναγήσουν!

Τι είναι το OPEN HOUSE; 

Ένα διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Μία αφορμή να ξεχυθούμε στην πόλη, να κοιτάξουμε ψηλά στους δρόμους απ’ όπου περνάμε καθημερινά, να δούμε τα κτίρια με μια άλλη ματιά, να γνωρίσουμε την πόλη μας λίγο καλύτερα.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ: http://www.openhouseathens.gr/

31.03.2018 – 01.04.2018

Σα. & Κυρ: 09:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πηγή: Debop.gr

Σχόλια