Τι συνέβη με το Facebook και την συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια στην Γαλλία!

Το Facebook παραδέχτηκε το λάθος του επειδή απαγόρευσε προσωρινά μια διαφήμιση στην οποία χρησιμοποιείτο ο διάσημος ρομαντικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό», εμπνευσμένο από τη γαλλική επανάσταση του 1830. Το μπανάρισμα έγινε συγκεκριμένα, επειδή ο πίνακας απεικονίζει μια γυμνή από την μέση και πάνω γυναίκα να κρατά μια γαλλική σημαία.

Ο πίνακας απεικονίζει τη Μαριάν, το εθνικό σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας, η μορφή της οποίας είναι τυπωμένη και σε γαλλικό χαρτονόμισμα, και αξιοποιήθηκε σε μια online διαφημιστική καμπάνια για ένα θεατρικό έργο που θα ανέβει στο Παρίσι.

Όμως, την περασμένη εβδομάδα η αυτόματη λογοκρισία του Facebook «μπλόκαρε» τη διαφήμιση και μαζί τον πίνακα, όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης του έργου Ζοσλί Φιορινά. Όπως είπε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, «ένα μόλις τέταρτο της ώρας μετά το ξεκίνημα της διαφήμισης, αυτή μπλοκαρίστηκε και το Facebook μας είπε ότι δεν μπορεί να δείχνει γυμνό».

Στη συνέχεια, ο ίδιος ανάρτησε μια νέα διαφήμιση με τον ίδιο πίνακα, όπου όμως τα στήθη της «Ελευθερίας» είχαν καλυφθεί με ένα μπάνερ που έγραφε «λογοκριμένο από το Facebook». Αυτή η διαφήμιση κυκλοφόρησε κανονικά.

Την Κυριακή, το Facebook ζήτησε συγγνώμη. Όπως δήλωσε το διευθυντικό στέλεχος του αμερικανικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης στο Παρίσι Ελοντί Λαρσίς, «το έργο “Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό” έχει τη θέση του στο Facebook… Πληροφορήσαμε αμέσως τον χρήστη ότι συνεπώς εγκρίνεται η χρήση του πίνακα από αυτόν».

«Προκειμένου να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της υπηρεσίας μας, επαληθεύουμε εκατομμύρια εικόνες που δημοσιοποιούνται κάθε εβδομάδα και μερικές φορές κάνουμε λάθη» δήλωσε η Λαρσίς.

Την Πέμπτη, ένα δικαστήριο της γαλλικής πρωτεύουσας απέρριψε τις κατηγορίες ενός Γάλλου δασκάλου, ο οποίος ζητούσε αποζημίωση, επειδή, σύμφωνα με τη μήνυσή του, το Facebook είχε λογοκρίνει τη σελίδα του, όταν ανάρτησε ένα γυμνό πίνακα του Γκιστάβ Κουρμπέ. Το δικαστήριο πάντως τόνισε ότι το Facebook έκανε λάθος που δεν εξήγησε στον χρήστη τους λόγους για την απόφασή του.

Πηγή: e-dimosio

Σχόλια