Το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μάρτη είναι ιδανικό για μια μίνι απόδραση… και μόνο οι φωτογραφίες του άρθρου θα σε πείσουν!

Αρκετά πια με αυτά τα χαλαρά σαββατοκύριακα. Μπήκε ο Μάρτης και μαζί του έφερε υπέροχες ηλιόλουστες μέρες. Είναι η εποχή που δεν μπορείς να πας για μπάνιο αλλά ούτε και για σκι. Είναι, συνεπώς, η καλύτερη περίοδος για ένα ξεχωριστό σουκου σε κοντινό προορισμό.

Είτε με το αίσθημα, είτε με την παρέα σου η εξόρμηση στην Πάρνηθα είναι μία εναλλακτική. Απέχει μόλις μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας πράγμα που την κάνει ιδανική είτε για μονοήμερη είτε για διήμερη εξόρμηση. Εμείς φυσικά προτείνουμε τη διήμερη εκδοχή.

Χάρτης Αθήνα Πάρνηθα

Αθήνα -Πάρνηθα

Δεν χρειάζεται να ξυπνήσετε πρωί πρωί, αφού όπως είπαμε η Πάρνηθα είναι κοντά. Εγερτήριο, λοιπόν, στις 10:00, ετοιμασία του απαραίτητου κολατσιού και αναχώρηση στις 11:00.

Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και αξίζει τον κόπο να την κάνετε ακόμα και με μηχανή. Γύρω στις 12:00 μπορεί να γίνει η πρώτη στάση του οδοιπορικού στο περίφημο Σανατόριο. Αν είστε τυχεροί και πετύχετε ομίχλη η αίσθηση που θα βιώσετε στο εγκαταλελειμμένο πρώην θεραπευτήριο θα είναι ανατριχιαστική.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και μία γεύση από το σανατόριο δείτε εδώ.

Εσωτερικός διάδρομος σανατορίου

Φωτογραφία από τον εσωτερικό διάδρομο του σανατορίου © Εύα Μπεσλεμέ

Απαραίτητο αξεσουάρ για την εκδρομή σας αποτελεί μία φωτογραφική μηχανή ή έστω ένα smartphone, καθώς τα τοπία που θα αντικρίσετε είναι μοναδικά. Δεν είναι και τόσο σπάνιο, μάλιστα, να συναντήσετε κοπάδια ελαφιών, τα οποία είναι ιδιαίτερα φιλικά. Έτσι, αν έχετε μαζί σας φρούτα ή ακόμα και φλούδες, ίσως καταφέρετε να τα χαϊδέψετε.

Αφού περάσετε ένα δίωρο στο σανατόριο και στα πέριξ, σίγουρα θα έχετε πεινάσει. Οι επιλογές δεν είναι πολλές και αν δεν έχετε φροντίσει να έχετε τα απαραίτητα εφόδια από το σπίτι για ένα πικνίκ η μόνη λύση είναι το εστιατόριο στο καταφύγιο Μπάφι. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε από φασολάδα με ελιές μέχρι και υπέροχα ψητά. Μετά το φαγητό μπορείτε να χαλαρώσετε στην αυλή του καταφυγίου απολαμβάνοντας την θέα της Αθήνας.

Η αυλή του καταφυγίου

Η αυλή του καταφυγίου © Δημήτρης Βλαϊκος

Μπορεί η μέρα να έχει μεγαλώσει αλλά θα πρέπει να βιαστείτε αν θέλετε να δοκιμάσετε μία ορεινή διαδρομή. Ζητήστε από τους υπεύθυνους του καταφυγίου να σας ενημερώσουν σχετικά με τα τα διαθέσιμα σηματοδοτημένα μονοπάτια. Υπάρχουν επιλογές για αρχάριους αλλά και για προχωρημένους.

Το δάσος της Πάρνηθας

Το δάσος της Πάρνηθας © Ζαρκάδας Δημήτρης

Κάπως έτσι θα σας βρει η νύχτα στο βουνό. Επιστροφή, λοιπόν, στο καταφύγιο για μία χουχουλιάρικη νύχτα. Μπορείτε να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια, να κάνετε γνωριμίες μπροστά στο τζάκι, ακόμα και να δείτε ταινίες αν έχετε μαζί λάπτοπ ή τάμπλετ. Βέβαια για τους μερακλήδες υπάρχει και η επιλογή του κοντινού καζίνο, κάτι που δεν συστήνουμε γιατί περνάμε δύσκολους καιρούς.

Αν και η θερμοκρασία έχει ανέβει τις τελευταίες μέρες το βουνό έχει τους δικούς του κανόνες. Ντυθείτε ζεστά και μην παραλείψετε να πάρετε κουβέρτες ή υπνόσακους καθώς τα δωμάτια που πρόκειται να κοιμηθείτε δεν διαθέτουν θέρμανση καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Αξίζει τον κόπο να σηκωθείτε νωρίς το πρωί και να απολαύσετε το πρωινό σας παρακολουθώντας τον ήλιο να ανατέλλει πίσω από τα βουνά. Επόμενος προορισμός είναι τα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι. Μία διαδρομή 50 περίπου λεπτών με το αυτοκίνητο θα σας οδηγήσει στο μικρόκοσμο του τέως. Εκεί θα δείτε όλες τις εγκαταστάσεις των ανακτόρων. Από την εγκαταλελειμμένη πισίνα μέχρι τις παλιές Cadilac.

Εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο Φωτογραφία: Ζαρκάδας Δημήτρης

Εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο © Ζαρκάδας Δημήτρης

Μη φοβηθείτε αν δείτε κάποιο διερχόμενο ζωντανό καθώς είναι ιδιαιτέρα φιλικά.

Ταύρος Τατόι

Το σύντομο αλλά γεμάτο φύση και καθαρό αέρα Σαββατοκύριακο κάπου εδώ ολοκληρώνεται. Είναι σίγουρο ότι στο δρόμο της επιστροφής θα σκέφτεστε την επόμενή σας απόδραση.

Καλά να περάσετε!

Σχόλια