Το Frapress.gr βρέθηκε στο Unlock Yourself. Στο pre-event του TEDxPanteioUniversity, ξεκλειδώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό.

H ημέρα είναι Σάββατο, η ώρα είναι 9 το πρωί και εγώ κατευθύνομαι στον πολυχώρο TZAFERI 16. Εκεί λαμβάνει χώρα το Unlock Yourself, το pre-event του TEDxPanteionUniversity, αποτελούμενο αποκλειστικά από workshops.

Το ενδιαφέρον μου είναι αυξημένο. Ενώ έχω βρεθεί σε κάμποσα TEDx, ένα διαδραστικό pre-event αποτελούσε κάτι καινοτόμο που δεν είχα ξαναβιώσει. Βέβαια οι προσδοκίες μου για τη συμμετοχικότητα ήταν χαμηλές. Ο συνδυασμός ώρας και μέρας αποτελεί μια ιδανική αφορμή για τον κάθε φοιτητή να κοιμηθεί λίγο παραπάνω.

Οι προσδοκίες μου όμως διαψεύστηκαν με την άφιξη μου στον χώρο.

TEDxPanteionUniversity

Μια μεγάλη ουρά είχε στηθεί έξω απο το TZAFERI 16 περιμένοντας το άνοιγα των εγγραφών και την επίσημη έναρξη του Unlock Yourself.

1ο Session

Η εγγραφή ήταν μια δύσκολη υπόθεση. Κάθε session προσέφερε μια επιλογή ανάμεσα σε δυο workshops ενώ παράλληλα έτρεχε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μία ξεχωριστή performance.

Το πρώτο εργαστήρι της ημέρας ήταν αυτό της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας. Εκει, η Ήρα Λαμπίρη, κλινική ψυχολόγος, πραγματοποίησε ένα βιωματικό εργαστήρι εικαστικής ψυχοθεραπείας πάνω στο άγχος και τον φόβο. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ως εργαλεία την ζωγραφική και την δημιουργική γραφή, έτσι ώστε να αποκτήσουν μια πρώτη ιδέα για το πως ο συνδυασμός τέχνης και ψυχοθεραπείας μπορεί να λειτουργήσει αναλγητικά.

Το εργαστήρι αυτό μου τράβηξε αμέσως την προσοχή όμως η απόλυτη έλλειψη ταλέντου που με διακρίνει σε οτιδήποτε δημιουργικό με οδήγησε να επιλέξω το δεύτερο εργαστήρι του 1ου Session, το Unstressed.

Unstressed by Game Tree

To Unstressed ήταν και αυτό ένα εργαστήρι που σκόπευε να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες στην διαχείριση άγχους μέσα απο βιωματικές μεθόδους.

Το ενδιαφέρον μου για το εργαστήρι κινήθηκε αμέσως. Ενισχύθηκε δε όταν μπήκα στο χώρο οπού φιλοξενούνταν το workshop, ένα πανέμορφο και καταπράσινο δωμάτιο στο 3ο όροφο του TZAFERI 16. TEDxPanteionUniversity

Εκεί μας περίμενε η ομάδα του Game Tree, μιας εταιρείας που ασχολείται με την ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και που διοργνάνωνε το εργαστήρι.

Το Unstressed ξεκίνησε με τη ομάδα του Game Tree να μας μιλάει για το άγχος. Παρά το γεγονός ότι το άγχος αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας μας, ποτέ δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να σκεφτούμε τί εξυπηρετεί βιολογικά το άγχος και ποιες είναι οι πραγματικές του πηγές.

Πολύ περισσότερο δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να δούμε πώς επηρεαζόμαστε προσωπικά απο το άγχος, υποθέτοντας λανθασμένα οτι το άγχος λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους.

Στο εργαστήρι του Unstressed όλα αυτές οι συνειδητοποιήσεις έγιναν μέσω της βιωματικής μάθησης. Για παράδειγμα, για να καταλάβουμε τις ξεχωριστές οπτικές που έχουμε γύρω απο το άγχος, η ομάδα του Game Tree χρησιμοποίησε μια παιδική ζωγραφιά.

Επιπλέον, για να βάλουμε στην πράξη τα όσα μάθαμε για το άγχος, το Unstressed διοργάνωσε ένα παιχνίδι. Ο στόχος ήταν απλός. Να παίξουμε ένα μουσικό κομμάτι χρησιμοποιώντας καμπάνακια.

Το παιχνίδι στήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να φανεί περίπλοκο και να κινήσει το άγχος μας. Ωστόσο με την κατάλληλη καθοδήγηση καταφέραμε και καταπολεμήσαμε το άγχος που δημιουργήθηκε ενώ το καλύτερο δώρο ήρθε στο τέλος του παιχνιδιού όταν και μοιράστηκαν σοκολάτες.

Το workshop έκλεισε με μια άσκηση χαλάρωσης κατα την οποία μεταφερθήκαμε για μερικά λεπτά σε μια όμορφη παραλία, οπού το άγχος είχε νικηθεί για τα καλά.

TEDxPanteionUniversity

2o Session

Στο δεύτερο session, οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο εξίσου ενδιαφέροντα workshops.

Το πρώτο εργαστήρι είχε τον τίτλο Public Speaking. Εκεί ο Νίκος Κατσιαντώνης, αριστούχος απόφοιτος του ΟΠΑ μίλησε για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Γλώσσα του Σώματος, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουμε μια ομιλία με αυτοπεποίθηση και να κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

Το δεύτερο εργαστήρι ονομαζόταν Edu|shorts. Σε αυτό το workshop, οι Αθανάσιος Τσαπέλης και Πάνος Καπίρης, χρησιμοποίησαν ταινίες μικρού μήκους με σκοπό να προάγουν την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη.

Προσωπικά όμως, επέλεξα να βγω εκτός προγράμματος.

TEDxPanteionUniversity

Μουσείο Μπενάκη

Κατά τη διάρκεια των εγγραφών ενημερωθήκαμε ότι στα πλαίσια του Unlock Yourself, θα λάμβανε χώρα μια ακόμα εκδήλωση, μια επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, το οποίο και βρίσκεται ακριβώς απέναντι απο το TZAFERI 16. Το ενδιαφέρον μου για τα μουσεία αλλά και το γεγονός οτι η εκδήλωση αυτή ήταν εκτός προγράμματος έκανε την επιλογή μου εύκολη.

Στο Μουσείο Μπενάκη πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση απο την Λιάνα Τσομπάνογλου, υπεύθυνη για τις Εκδηλώσεις του κτιρίου της Πειραιώς. Στην παρουσίαση αυτή μάθαμε τόσο για την ιστορία του Μουσείου όσο και για την Πολιτιστική Βιομηχανία και τις επιχειρηματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα Μουσείο.

TEDxPanteionUniversity

Tunnel of Oppression

Η επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη μου έδωσε τον χρόνο να παρακολουθήσω και το τελευταίο κομμάτι του Unlock Yourself, το Tunnel of Oppression. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είχα ακούσει τα καλύτερα λόγια για το εργαστήρι αυτό και ανυπομονούσα να το παρακολουθήσω.

Αρχικά, το Tunnel of Oppression ήταν ένα performance. Μια ομάδα ηθοποιών παρουσίασε μονολόγους που σχετίζονταν με κοινωνικά ζητημάτα όπως είναι οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και η απομόνωση. Σκοπός της διάδρασης αυτής ήταν η ενημέρωση, η κατανόηση και η αποδοχή.

Το Tunnel of Oppression αποτέλεσε μια έντονη εμπειρία και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έφευγαν απο το workshop συγκινημένοι. Μετά το performance, ακολούθησε αποφόρτωση από μια ομάδα ψυχοκοινωνικής μέριμνας, στην οποία συζητήθηκαν και τα όσα μας παρουσιάστηκαν στο performance. Η ημέρα του Unlock Yourself έκλεισε έτσι με τον πιο δυνατό τρόπο.

TEDxPanteionUniversity

Το Unlock Yourself αποτέλεσε μια εξαιρετική εκδήλωση. Για μία μέρα είχαμε την ευκαιρία να σκεφτούμε το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε λίγο τους εαυτούς μας και τις ζωές μας. To TEDxPanteionUniversity έθεσε τον πήχη ψηλά και πλέον ανυπομονούμε για το main event.

TEDxPanteionUniversity

Σχόλια