Αν ψάχνεις που να πας το Πάσχα 2018 ιδού κάποιες προτάσεις με ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα!

Σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας το Πάσχα συνιστά μια πολύ ιδιαίτερη γιορτή και τα πρωτότυπα έθιμα, που δυστυχώς στην Αθήνα δεν βλέπουμε, δίνουν και παίρνουν. Αξίζει μια χρονιά, λοιπόν, να επισκεφτείτε έναν τέτοιον προορισμό που αλλάζει εξ’ολοκλήρου τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και να γιορτάσετε το Πάσχα 2018 διαφορετικά.

1. Μετέωρα/Καλαμπάκα

Με τον δικό της μοναδικό τρόπο γιορτάζει η περιοχή της Καλαμπάκας το Πάσχα 2018. Τα μοναστήρια των Μετεώρων διαδραματίζουν ένα ιδιαίτερο ρόλο σε όλη αυτή την ατμόσφαιρα, αναδεικνύοντας την πνευματική διάσταση της Ανάστασης. Παράλληλα, έθιμα και γιορτές στην ευρύτερη περιοχή συνθέτουν ένα σκηνικό ιδανικό γι’ αυτές τις ημέρες.

Και δεν είναι μόνο τα μοναστήρια των Μετεώρων. Είναι και τα υπόλοιπα (Σταγιάδων, Χρυσίνου, Σιαμάδων, Αγ. Θεοδώρων, Βυτουμά) που συμμετέχουν σε όλα τα έθιμα με τον δικό τους τρόπο.

Το έθιμο της Σταυροπροσκύνησης

Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Καλαμπάκας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας λαμβάνει χώρα το έθιμο της Σταυροπροσκύνησης. Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται «Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης». Μετά από τη μεγάλη Δοξολογία στον Όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του Ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Στο τέλος κάθε λειτουργίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.  Οι γυναίκες ανεβαίνουν στο βράχο της «μικρής Αιάς», όπως λέγεται, τραγουδώντας τα γνωστά πασχαλοτράγουδα. Στη συνέχεια κατεβαίνουν στον Άγιο Αντώνιο, το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στα ριζά του βράχου πιάνοντας χορό, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά τραγούδια της Πασχαλιάς και αφού χτυπήσει η καμπάνα της Μεγάλης Εκκλησιάς -όπως αποκαλούσαν οι παλιοί Καλαμπακιώτες τον Ιστορικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου-  μαζεύονται για να παρακολουθήσουν τον Εσπερινό.

Δείτε εδώ την καλύτερη προσφορά διαμονής για να γιορτάσετε το Πάσχα 2018 all inclusive σε ξενοδοχείο στα Μετέωρα!

2. Κέρκυρα

Το Πάσχα στην Κέρκυρα πρέπει να είναι μια μοναδική εμπειρία.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινά ουσιαστικά τα ξημερώματα με το έθιμο του τεχνητού σεισμού, ενώ κάποιες ώρες αργότερα γίνεται η Πρώτη Ανάσταση με τη ρίψη των “μπότηδων”.

Το συγκεκριμένο έθιμο αποτελεί επιρροή των Ενετών, οι οποίοι κάθε Πρωτοχρονιά έριχναν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, προκειμένου να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Οι Κερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό και το ενέταξαν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα. Στις μέρες μας, τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινες  στάμνες (μπότηδες) γεμάτες νερό.
Μετά το σπάσιμο των κανατιών, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας χαρούμενα εμβατήρια.

Την ίδια ώρα στην «Πίνια», το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, πραγματοποιείται το έθιμο της “μαστέλας”. Ένα μισοβάρελο στολίζεται με μυρτιές και κορδέλες και οι περαστικοί καλούνται να ρίξουν μέσα κέρματα “για το καλό”. Με την πρώτη καμπάνα της Ανάστασης, κάποιος βουτάει μέσα για να μαζέψει τα κέρματα. Η συγκεκριμένη εκδήλωση οργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.).

Δες εδώ προσφορά διαμονής για 3 διανυκτερεύσεις σε 5* ξενοδοχείο all inclusive και κλείσε τώρα τις διακοπές σου!

Μια δεύτερη επιλογή εδώ!

3.Μονεμβασία

Η πιο όμορφη συνοικία εντός κάστρου στην Ελλάδα.

Πάσχα στη Μονεμβασιά σημαίνει κατανυκτικές λειτουργίες στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Τη Μεγάλη Παρασκευή μοναδικό θέαμα αποτελεί η περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα δρομάκια της μεσαιωνικής πολιτείας που σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές…
Όσοι βρίσκονται αυτή τη βραδιά στο Κάστρο ακολουθούν με λευκά κεριά τον Επιτάφιο, ενώ οι ψαλμωδίες αντηχούν στο βράχο της Μονεμβασιάς.

Τα Μεγάλο Σάββατο το ραντεβού δίνεται στην πλατεία με το κανόνι μπροστά στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Το Άγιο Φως περνάει από χέρι σε χέρι και όλοι περιμένουν να ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» για να δώσουν το «φιλί της αγάπης». Έπειτα, στις ταβέρνες του Κάστρου , στο γιορτινό τραπέζι την τιμητική της έχει η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα, αλλά και άλλες ντόπιες νοστιμιές.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκόμενου το κάψιμο του Ιούδα. Ένα ανθρώπινο ομοίωμα γεμισμένο με ξύλα και άχυρα, στο εσωτερικό του οποίου έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά καίγεται με φαντασμαγορικό τρόπο! Μόλις η φωτιά ανάψει, αρχίζει ο χορός των βεγγαλικών!

Κάντε Πάσχα 2018 στην Μονεμβασία με μόλις 58 για 2 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο!

4. Τήνος

Επίσης το Πάσχα σε κυκλαδίτικο νησί είναι μοναδικό. Και η Τήνος πέρα από την θρησκευτικό της χαρακτήρα έχει πολλά ακόμη να προσφέρει.

Όσον αφορά τα πασχαλινά έθιμα του νησιού, πέρα από τον επιτάφιο εντός της θάλασσας, το πασχαλινό έθιμο που ξεχωρίζει είναι εκείνο της Κυριακής των Βαΐων.

Την Κυριακή των Βαΐων τα παιδιά έπλεκαν κάθε χρόνο ένα στεφάνι που στόλιζαν με μαργαρίτες. Στη συνέχεια, περιδιάβαιναν στα σοκάκια, περιέφεραν το στεφάνι και προσπαθούσαν με τις «αργινάρες» (ξύλινες ροκάνες) να κάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή φασαρία για να ξορκίσουν το κακό. Φτάνοντας στη θάλασσα, έριχναν το στεφάνι στο νερό. Δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη Κυριακή της Σαρακοστής επιτρέπεται το ψάρι τραγουδούσαν το: «Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό !» Στη λειτουργία  τα «βάγια» κρέμονται από τα καντήλια και τους πολυελαίους της εκκλησίας και οι πιστοί προσπαθούν να τα πιάσουν για να τα φυλάξουν όλο το χρόνο.

Αν θες διαμονή με ημιδιατροφή στην Τήνο για 4 ημέρες σε 4* ξενοδοχείο με 50% έκπτωση δες εδώ!

προσφορά διαμονής στην Τήνο εδώ!

5. Πάρος

Αφού πιάσαμε τα κυκλαδίτικα νησιά, ας μείνουν εκεί.

Αν και η Πάρος αποτελεί από μόνη της ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου, το Πάσχα ιδιαίτερα πραγματοποιείται στο νησί το μοναδικό έθιμο της αναπαράστασης των Παθών κατά την περιφορά του Επιταφίου στα ορεινά χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό.

Καθώς ο Επιτάφιος περνά τα δρομάκια των νησιών κάνει συνολικά 15 στάσεις στις οποίες αναπαριστώνται ζωντανά εικόνες των Παθών του Χριστού. Παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού ζωντανεύουν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τον «Μυστικό Δείπνο», το μαρτύριο της Σταύρωσης κ.α., ενώ σε κάθε μία από αυτές τις στάσεις φωτίζεται εντυπωσιακά και ένα σημείο του βουνού. Το βράδυ του Σαββάτου το έθιμο κορυφώνεται με την αναπαράσταση της Ανάστασης μέσα σε μία εκθαμβωτική ατμόσφαιρα χιλιάδων κεριών και αμέτρητων πυροτεχνημάτων που φωτίζουν μαγευτικά τον ουρανό του Αιγαίου.

Δες εδώ προσφορά διαμονής και κλείσε τώρα τις διακοπές σου για το Πάσχα 2018 στην Πάρο!

 

6. Ζάκυνθος

Αλλάζουμε πέλαγο και πάμε στα πασχαλιάτικα έθιμα της Ζακύνθου!

Πασχαλινό Έθιμο της Ζακύνθου: Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα και ο μεταμεσονύκτιος επιτάφιος.

Η Ακολουθία του Επιταφίου σύμφωνα με παλαιό έθιμο, δε γίνεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 02:00 το πρωί. Στις 04:00 περίπου το πρωί γίνεται η έξοδος του Επιταφίου, ο οποίος επιστρέφει γύρω στις 5.30 στο ναό, όπου συνεχίζεται η Ακολουθία. Κατά την πρώτη Ανάσταση πραγματοποιείται και το σπάσιμο των πήλινων σταμνών από τις νοικοκυρές όλων των σπιτιών.

Δες την πιο συμφέρουσα προσφορά διαμονής για να γιορτάσεις το Πάσχα 2018 στην πανέμορφη Ζάκυνθο!

 

Περισσότερες προσφορές διαμονής σε διάφορους ελληνικούς προορισμούς για το Πάσχα 2018 εδώ!

Σχόλια