Λίγα λόγια για το Ούζο Πλωμαρίου Γιαννατσή!

Η ποτοποιία που παράγει το γνωστό στη Λέσβο ούζο Πλωμαρίου Γιαννατσή είναι σίγουρα μία ενδιαφέρουσα περίπτωση.  Η ποτοποιία άρχισε να αποστάζει ούζο από το 1932 και είναι η νεότερη από τις τέσσερις ποτοποιίες που έχουν απομείνει στο Πλωμάρι.

Φτάνοντας στο Πλωμάρι και σηκώνοντας το βλέμμα σας ψηλά, θα δείτε το σύγχρονο κτήριο της ποτοποιίας που δεσπόζει στη μικρή κωμόπολη. Το ούζο Πλωμαρίου Γιαννατσή θα το βρείτε σε μπουκάλια μπλε, πράσινο και κίτρινο (το κατοστάρι), το καμάρι του Γιαννατσή.

Ωδή στο ούζο: Ούζο Πλωμαρίου Γιαννατσή

Το κάθε ένα με την δική του συνταγή, που το κάνει να ξεχωρίζει από τ΄άλλα, έχει τους δικούς του φίλους από το πιο ελαφρύ και γλυκόπιοτο 40αρι, μέχρι το παραδοσιακό 45αρι, απόσταγμα 100% και το ιδιάιτερο 40αρι, το ”ξηλωμένο” που οφείλει το άρωμα του στον πλούσιο μάραθο και πίνεται και σκέτο, σαν απεριτίφ.


Επωνυμία: Ποτοποιϊα Πλωμαρίου Δημητρίου Δ. Γιαννατσή ΕΠΕ

Έτος ίδρυσης: 1932

Έδρα: Πλωμάρι Λέσβου


Οι ετικέτες που παράγει η εταιρεία και οι συσκευασίες τους

  1. Πλωμαρίου Γιαννατσή 40% vol. Μπλέ 0,05 lt, 0,2lt, 0,7lt
  2. Πλωμαρίου Γιαννατσή 40% vol. Πράσινο 0,05 lt, 0,2lt, 0,7lt
  3. Πλωμαρίου Γιαννατσή 45% vol. Κίτρινο 0,05 lt, 0,2lt, 0,7lt

” Η ποτοποιϊα Γιαννατσή υπάρχει μέχρι σήμερα, επειδή η παραδοσιακή συνταγή που δημιούργησε ο Δημήτρης Γιαννατσής, πριν από περίπου ενενήντα χρόνια, περνάει από έναν ιδιοκτήτη στον άλλον.”

Ωδή στο Ούζο: Η ιστορία του ούζο Μίνι

Σχόλια