Αν η μοντέρνα τέχνη δεν σε αγγίζει ή σου φαίνεται ακατανόητη, ιδού μερικά μυστικά αποκρυπτογράφησης!

Μπορεί πολλές φορές να γκρινιάζουμε και να προβληματιζόμαστε γύρω από τι είναι τελικά τέχνη, μετράει ο βαθμός δυσκολίας, ένα απλό αντικείμενο μπορεί να μετατραπεί σε τέχνη, όμως θέλουμε να πάμε σε όλο και περισσότερα μουσεία μοντέρνας τέχνης και να κατανοήσουμε τα βασικά μηνύματα που θέλει να περάσει ο κάθε καλλιτέχνης, όσο οπτικά περίεργα κι αν αποδίδονται.

Αυτό το άρθρο, λοιπόν, είναι μια εισαγωγή στην μοντέρνα τέχνη μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων. Όταν κατανοήσετε δηλαδή τα βασικά ρεύματα της υπάρχουσας μοντέρνας τέχνης, θα μπορέσετε να το ψάξετε και περισσότερο, αλλά και να ερμηνεύετε μέσα από αυτά τα πρακτικότατα tips που θα σας πούμε το έργο που έχετε μπροστά σας.

1. Aν βλέπετε πολλές χρωματιστές κηλίδες που επικαλύπτουν λωρίδες χρώματος και δίνουν την εντύπωση ότι ο καλλιτέχνης έχει κάνει λάθος… πρόκειται για ΑΦΗΡΗΜΕΝΟ ΕΞΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟ (Abstract Expressionism)

Jackson Pollock’s ’No. 5′. Αυτός είναι ο πιο ακριβός πίνακας αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Πουλήθηκε για 140 εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει η τάση στους αφηρημένους αυτούς πίνακες να δίνεται ένα τυχαίο νούμερο για το όνομά τους ή να τιτλοφορούνται με την πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό του καλλιτέχνη.

Ο Πόλοκ εν ώρα εργασίας…

Δες περισσότερα για τον τρόπο δουλειάς του και την πολυτάραχη ζωή του εδώ!

2. Αν πρόκειται για κάθισμα τουαλέτας, μερικά τούβλα, σκουπίδια ή οποιοδήποτε άλλο καθημερινό αντικείμενο που έχει τοποθετηθεί σε μια γυάλινη θήκη με περιγραφή που δεν βγάζει κανένα νόημα, τότε βλέπετε ένα έργα “Noηματικής τέχνης” (Conceptualism)

Damian Hirst, ’For the Love of God’ / Joseph Beuys, ’Fat Chair

3. Αν βλέπεις ένα άψυχο αντικείμενο χωρίς καμία εξήγηση ή αλλαγή στην μορφή του, τότε πρόκειται για “Found Object”. Πολλοί καλλιτέχνες θέτουν ένα αντικείμενο ως έκθεμα σε μουσεία για να εκφράσουν κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα.

© whatartdoes: Ο Marcel Duchamp αγόρασε τον συγκεκριμένο ουρητήρα από ένα κατάστημα (υπάρχει κ η εκδοχή που τον βρήκε στα σκουπίδια) και τον μετέτρεψε σε τέχνη με τον τίτλο “Συντρiβάνι – Fountain”. To έργο αυτό κατέληξε να πουληθεί για 1 εκατ. δολάρια.

4. Αν αυτό που βλέπεις θυμίζει εφιάλτη, είναι δηλαδή είτε παράξενο είτε τρομακτικό είτε και τα δύο, είναι μάλλον έργο Σουρεαλισμού.

Salvador Dalí, ’The Persistence of Memory’

Jacek Yerka, ’The City is Landing’

5. Αν μοιάζει σαν ο καλλιτέχνης να βαριόταν να ζωγραφίσει και προσπαθεί να ισχυριστεί ότι η φωτογραφία είναι πίνακας, πρόκειται για Υπερρεαλισμό. Συνήθως η φιγούρα του πίνακα θα είναι είτε βρεγμένη είτε γυμνή.

Phillip Weber

6. Aν ένα έργο φαίνεται σα να έχει βγει από περιοδικό μόδας και είναι πολύχρωμο ή μοιάζει με καρτούν, πρόκειται για Pop Art.

Roy Lichtenstein, ’In the Car’; Jeff Koons, ’Balloon Dog

Some famous works by Andy Warhol.

Δες εδώ περισσότερα για τον κοσερβοποιημένο, πολύχρωμο κόσμο του Άντι Γούρχολ!

Η συνέχεια του αφιερώματος στην μοντέρνα τέχνη σε επόμενο άρθρο…

Σχόλια