Η ζωγραφική του “παραμυθά ” της Αθήνας έρχεται στο μουσείο Μπουζιάνη μέσα από μια έκθεση-αφιέρωμα στους ήρωες του 1821!

Ο Ευγένιος Σπαθάρης γεννήθηκε  στην Κηφισιά στις 2 Ιανουαρίου 1924. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με το θέατρο σκιών, όπως και ο πατέρας του. Αν και ο πατέρας του δεν ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του, ο Ευγένιος Σπαθάρης έκανε το ντεμπούτο στα 1924.

Παράλληλα αναγνωρίστηκε ως λαϊκός ζωγράφος, παρουσιάζοντας ατομικές εκθέσεις και εικονογραφώντας παιδικά βιβλία.

Ο ζωγράφος αντλούσε τη θεματική των έργων του από τις καθημερινές σκηνές της αθηναϊκής ζωής, ιστορικά γεγονότα, τους ήρωες της επανάστασης και από τη λαϊκή παράδοση των παραδοσιακών τραγουδιών. Μέσα από το έργα του εξέφραζε τις σκέψεις του και καθρέφτιζε των ελληνικό λαό.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης εξέφρασε όσο λίγοι καλλιτέχνες το λαϊκό αίσθημα, πορεύτηκε πλάι στις μεγάλες παρουσίες του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού και έκανε τον Καραγκιόζη σύμβολο αντίστασης σε δύσκολες εποχές (Κατοχή, Επταετία).

Άφησε πίσω του περίπου 40 έργα με περιπέτειες του Καραγκιόζη, πολλές ηχογραφημένες και μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις αλλά και το Σπαθάρειο Μουσείο, που θα μαρτυρεί πάντα την τεράστια συμβολή αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη.Ευγένιος Σπαθάρης

Το μουσείο Μπουζιάνη συνεχίζοντας τις δράσεις του με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτιού, παρουσιάζει ζωγραφική του λαϊκού καλλιτέχνη, μέσα από μια έκθεση αφιέρωμα στους ήρωες του 1821. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν 29 Μαρτίου στις 20:00.

Μην το χάσετε!

Πληροφορίες:

Που; Μουσείο Μπουζιάνη

Διεύθυνση: Γ. Μπουζιάνη 27-31 Δάφνη 17234

Τηλέφωνο: 210 9028455

Σχόλια