Συγκεντρώσαμε 5 επιλογές για μαρινάρισμα που πραγματικά θα απογειώσουν το κρέας σας την Τσικνοπέμπτη 2018!

1.Μαρινάδα μπύρας για χοιρινό

Υλικά

  • 1 νεροπότηρο μπίρα
  • 3 κουτ. σούπας καυτερή μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας χοντροαλεσμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ρίχνετε τη μπίρα κι αφού πέσει ο αφρός της ανακατεύετε μέσα τη μουστάρδα, το μέλι και μπόλικο χοντροαλεσμένο πιπέρι.

Βάζετε το χοιρινό σας σε μπολ, το περιχύνετε με το μίγμα και το αφήνετε να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον για 6 ώρες πριν το μαγείρεμα.

Δες εδώ 10 οικονομικές ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη 2018!

2. Μαρινάδα εσπεριδοειδών για λευκά κρέατα

Υλικά

  • 50ml χυμό πορτοκάλι
  • 5ml λεμόνι
  • 40ml σησαμέλαιο
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμόνι
  • 1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού χοντροκοπανισμένο πράσινο πιπέρι

Διαδικασία

Χτυπάτε στο μπλέντερ τους χυμούς του λεμονιού και του πορτοκαλιού μαζί με το σησαμέλαιο. Στο τέλος ρίχνετε το δενδρολίβανο, το πιπέρι, τον μαϊντανό και το ξύσμα από λεμόνι. Σε ένα μπολ βάζετε τις μερίδες του κρέατος της επιλογής σας και τα περιχύνετε με τη μαρινάδα.

Εναλλακτική επιλογή μαρινάδας για λευκά κρέατα:

2 φλυτζάνια του τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι, 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 4 κουταλιές σούπας γλυκό κάρυ, ένα τριμμένο κρεμμύδι και αλάτι. Αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί ολόκληρη τη νύχτα.

Δες εδώ 5 κρεατοφαγικά στέκια και μαγαζιά με live μουσική για την Τσικνοπέμπτη 2018!

3. Μαρινάδα με σόγια για κοτόπουλο

Υλικά

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι
  • ½ φλιτζάνι soy sauce
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Poivre Vert
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε κόκκους χοντροκοπανισμένους
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

Διαδικασία

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το ελαιόλαδο, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τη soy sauce, τη μουστάρδα, τους χοντροκοπανισμένους κόκκους κόλιανδρου, τις λιωμένες σκελίδες σκόρδου και ανακατεύετε.

Βάζετε μέσα στο μπολ τα κομματάκια του κοτόπουλου και ανακατεύετε να σκεπαστούν με τη μαρινάδα. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη πλαστική και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να μαριναριστούν.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Αραδειάζετε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ταψί μαζί με τη μαρινάδα. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε 40-50 λεπτά. Ενδιάμεσα ανακατεύετε τουλάχιστον μια φορά.

4.Μαρινάδα για αρνίσια παϊδάκια

Υλικά

  • 2/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 γαρίφαλα
  • 4 κεδρόκοκκους
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό

Διαδικασία

Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας.

Ρίχνετε μέσα στην μαρινάδα τα παϊδάκια αφού τα αλατοπιπερώσετε καλά, ανακατεύετε καλά και σκεπάζετε το σκεύος με μεμβράνη. Τα αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες να μαριναριστούν καλά.

Ψήνετε τα παϊδάκια στο φούρνο ή στα κάρβουνα, αλείφοντας τα τακτικά με τη μαρινάδα τους.

Εναλλακτική επιλογή μαρινάδας:

Ανακατεύουμε καλά 3 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού με 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 2 λεπτοκομμένες σκελίδες σκόρδο, 1/2 κουταλάκι θυμάρι, 1/2 κουταλάκι ρίγανη και 1/2 κουταλάκι φύλλο δάφνης.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και τοποθετούμε τα παϊδάκια στο μείγμα για 4-5 ώρες.

5.Μαρινάδα για μοσχαρίσιες μπριζόλες

Υλικά

  • 4 μπριζόλες μοσχαρίσιες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φετούλες
  • 2 κλαδάκια θυμάρι
  • 2/3 φλιτζανιού λευκό κρασί
  • 2/3 φλιτζανιού βαλσαμικό ξίδι
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι μαύρο χοντροτριμμένο

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τη μαρινάδα για τις μπριζόλες: Ανακατεύετε σε γυάλινο μπολ τα κρεμμύδια, το θυμάρι, το πιπέρι, αλάτι, το λευκό κρασί, το βαλσαμικό ξίδι και το ελαιόλαδο. Βάζετε σε βαθύ σκεύος τις μπριζόλες, φροντίζοντας να μην καλύπτει η μία την άλλη και τις περιχύνετε με τη μαρινάδα. Σκεπάζετε με μεμβράνη κουζίνας και τις αφήνετε για 3-4 ώρες στο ψυγείο να μαριναριστούν.

Στραγγίζετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και τις ψήνετε σε σχαροτήγανο καλά ζεσταμένο σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν πρώτα από τη μία και ύστερα από την άλλη.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στο γκριλ. Κατόπιν, τοποθετείτε την κάθε μπριζόλα ξεχωριστά σε ένα φύλλο λαδόκολλας, τις αλατίζετε, τις περιχύνετε με λίγη μαρινάδα και τις τυλίγετε σε πακέτα. Ψήνετε τα πακέτα στο γκριλ για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά – ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος της μπριζόλας. Σερβίρετε αμέσως, ακουμπώντας ένα πακέτο σε κάθε πιάτο.

Εναλλακτική επιλογή μαρινάδας!

Η μαρινάδα στην οποία τοποθετούμε τις μπριζόλες για 5-6 ώρες περιέχει: 4 φλυτζάνια του τσαγιού ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα, 1/2 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας, 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και πιπέρι.

Πηγή: Olivemagazine, Gourmed

Σχόλια